Annonce
Fyn

Skal det være muligt at køre i tog mellem Odense og Aarhus på en time: Partierne er uenige

Jens Øyås Møller bor i Tommerup Stationsby og er en af dem, der håber på langt bedre togforbindelser. Arkivfoto: Michael Bager
En ny højhastighedsbane på Vestfyn bliver måske fremrykket, mens der er meget stor usikkerhed om nye jyske baner, der skal sikre en hurtigere togtur mellem landets største byer.

Et af de helt store slagsmål i de kommende forhandlinger om, hvor der de næste ti år skal investeres i nye veje, broer og skinner, bliver anlæg af nye jernbaner.

Ét er dog sikkert. Der kommer  en ny 35 kilometer bane til højhastighedstog mellem Blommenslyst ved Odense og Kauslunde ved Middelfart. Nu er det kun et spørgsmål om, hvorvidt den kan fremrykkes med et år, så den er færdig i 2028 i stedet for 2029.

Muligheden for en fremrykning blev nævnt af transportminister Benny Engelbrecht (S) på et læsermøde på fyens.dk i marts, og han får opbakning fra transportordførerne fra regeringens tre støttepartier.

Annonce

- Banen skal anlægges så hurtigt som overhovedet muligt. Også for at få skabt bedre plads til langt flere regionaltog på den nuværende bane, siger transportordfører Rasmus Helveg (R).

SF's transportordfører Anne Valentina Berthelsen peger på, at en fremrykning af banen allerede var med i partiets finanslovsudspil.

Usikker timemodel

Højhastighedsbanen er en del af aftalen om Togfonden, som blev vedtaget af S-SF-R-regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti helt tilbage i 2013. 28,5 milliarder skulle bruges på et kæmpeløft af jernbanenettet i Danmark, men det er kun projekterne i Togfondens fase 1, der er banet vej for. Herunder den fynske højhastighedsbane.

Et af de helt store slagsmål i de kommende infrastrukturforhandlinger bliver udrulningen af de næste projekter. Det gælder blandt andet realiseringen af timemodellen, der betyder, at man i tog skal kunne komme mellem landets største byer på en time. Skal togturen fra Odense til Aarhus kunne gøres så hurtigt, forudsætter det, at der også anlægges to nye jyske baner.

Den er DF ikke længere med på, mens regeringens støttepartier R, SF og EL stadig går varmt ind for Togfonden. Det helt store spørgsmål er, hvor regeringen står.

- Vi har gang på gang forsøgt at få en klar melding fra Benny Engelbrecht, men det er som at tale med en østers. Vi får intet svar, siger Enhedslistens transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen.

V, K og DF støtter den vestfynske højhastighedsbane, men er imod nye jyske baner. De tre partier vil heller ikke give statspenge til flere letbaner i Danmark, mens R, SF og EL gerne vil give et statstilskud til anden etape af letbanen i Odense.


Vi har forsøgt at få en klar melding fra Benny Engelbrecht, men det er som at tale med en østers.

Rasmus Vestergaard Madsen (EL)
Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Navne For abonnenter

Det pengeløse samfund truer: Eriks mission er at forhindre det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce