Annonce
Fyn

Skal det være muligt at køre i tog mellem Odense og Aarhus på en time: Partierne er uenige

Jens Øyås Møller bor i Tommerup Stationsby og er en af dem, der håber på langt bedre togforbindelser. Arkivfoto: Michael Bager
En ny højhastighedsbane på Vestfyn bliver måske fremrykket, mens der er meget stor usikkerhed om nye jyske baner, der skal sikre en hurtigere togtur mellem landets største byer.

Et af de helt store slagsmål i de kommende forhandlinger om, hvor der de næste ti år skal investeres i nye veje, broer og skinner, bliver anlæg af nye jernbaner.

Ét er dog sikkert. Der kommer  en ny 35 kilometer bane til højhastighedstog mellem Blommenslyst ved Odense og Kauslunde ved Middelfart. Nu er det kun et spørgsmål om, hvorvidt den kan fremrykkes med et år, så den er færdig i 2028 i stedet for 2029.

Muligheden for en fremrykning blev nævnt af transportminister Benny Engelbrecht (S) på et læsermøde på fyens.dk i marts, og han får opbakning fra transportordførerne fra regeringens tre støttepartier.

Annonce

- Banen skal anlægges så hurtigt som overhovedet muligt. Også for at få skabt bedre plads til langt flere regionaltog på den nuværende bane, siger transportordfører Rasmus Helveg (R).

SF's transportordfører Anne Valentina Berthelsen peger på, at en fremrykning af banen allerede var med i partiets finanslovsudspil.

Usikker timemodel

Højhastighedsbanen er en del af aftalen om Togfonden, som blev vedtaget af S-SF-R-regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti helt tilbage i 2013. 28,5 milliarder skulle bruges på et kæmpeløft af jernbanenettet i Danmark, men det er kun projekterne i Togfondens fase 1, der er banet vej for. Herunder den fynske højhastighedsbane.

Et af de helt store slagsmål i de kommende infrastrukturforhandlinger bliver udrulningen af de næste projekter. Det gælder blandt andet realiseringen af timemodellen, der betyder, at man i tog skal kunne komme mellem landets største byer på en time. Skal togturen fra Odense til Aarhus kunne gøres så hurtigt, forudsætter det, at der også anlægges to nye jyske baner.

Den er DF ikke længere med på, mens regeringens støttepartier R, SF og EL stadig går varmt ind for Togfonden. Det helt store spørgsmål er, hvor regeringen står.

- Vi har gang på gang forsøgt at få en klar melding fra Benny Engelbrecht, men det er som at tale med en østers. Vi får intet svar, siger Enhedslistens transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen.

V, K og DF støtter den vestfynske højhastighedsbane, men er imod nye jyske baner. De tre partier vil heller ikke give statspenge til flere letbaner i Danmark, mens R, SF og EL gerne vil give et statstilskud til anden etape af letbanen i Odense.


Vi har forsøgt at få en klar melding fra Benny Engelbrecht, men det er som at tale med en østers.

Rasmus Vestergaard Madsen (EL)
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Kerteminde

Kurt byttede familiens faste ferier til frihed: Vi har oplevet noget, man ikke kunne i et sommerhus

Assens

Specialisten Martin arbejder 160 kilometer fra familien for at bygge topmoderne renseanlæg: - Det er blevet en livsstil

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med nyt om fodboldgudernes Thor, Næsby-talenter til AaB og dit og dat

Kerteminde

Pias pølsevogn indtager andenpladsen i DM: Emil sætter vanvittig rekord

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Sport

Fyns Politi klar til OB-FCK: Første kamp med udeholdets fans og masser af fodboldfans i byen i 17 måneder

Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

OB For abonnenter

Kommentar: Nu kan folket ved selvsyn tjekke den nye stil - OB har gode chancer for at holde stimen

Annonce