Annonce
Danmark

Skal det være klassisk, hokkaido eller asiatisk? Her er tre supper til at holde dig varm og mæt i januar

Klassisk suppe med kød- og melboller

Hvorfor blev denne suppe en dårlig vittighed med discountingredienser, som vi kom til at forbinde med første træningsdag i fodboldklubben og discountmenuer i forsamlingshusene? I virkeligheden er klar suppe med boller og urter en fornem, smagsfuld oplevelse, som kræver kærlighed og indsats. Selve suppen kan man fordel koges på høne eller kylling og/eller kalveben, tværreb, haler, eller hvad man ellers har i til overs i fryseren. Kog med suppevisk, løg, selleritop og rodfrugter og si gennem et klæde, når suppen har passende smag. Så har man basis. Hertil skal man bruge rodfrugter skåret i små tern og rigelig med kød og melboller, som selvfølgelig skal fremstilles hjemmelavet:

Melboller: Kog en halv liter vand op med 250 gram smør i en tykbundet gryde, sigt 250 mel i mens der piskes med piskeris. Rør opbagningen med en træske, mens den bobler ved svag varme. Køl af omtrent til stuetemperatur og rør så syv æg i, et af gangen. Sæt en stor gryde med vand og et par tsk. salt over ilden. Dyp en teske i vandet, når det koger, og form så dejen til små boller, som ryger i gryden. Dyp skeen i vandet efter hver bolle, så de ikke hænger i. Størrelsen kan varieres - det er lidt sjovt at lave halvstore med en dessertske - men de skal under alle omstændigheder kun have et par minutter og vandet skal kun akkurat koge. Tag dem op efterhånden som de færdige med en hulske og hæld dem i en skål med koldt vand. Portionen her er stor - bollerne holder fint et par dage på køl, men kan også fryses ned i passende portioner. Man kan eksperimentere med tilsætning af muskatnød eller hakkede krydderurter, men den klassiske melbolle går man ikke fejl af.

Kødboller: Rør 250 gram hakket kalvekød op med ligeså stor portion hakket skinke og to tsk. salt. Riv et stort løg i farsen og rør 50 gram mel, 1 dl mælk eller fløde og to æg i, et af gangen. Krydr med friskkværnet peber, og pocher dem efter samme fremgangsmåde som ved melbollerne. Kødbollerne kan også fryses. Ti variation kan man både bruge hakket lammekød eller hakket vildt, i begge tilfælde fine alternativer i suppe.

Både kød og melboller tilsættes den færdige suppe i de par minutter, det tager at varme dem tilstrækkkeligt op - suppen skal kun simre, ikke koge.

Asiatisk nudelsuppe

Citrongræs, ingefær, lime og hvidløg er en god base for en thai-inspireret suppe.

Hurtig lavet, mættende, smagsmæssigt helt i top - hvad kan man næsten forlange mere? Industri-nudelsupper til en femmer er en ren gift/discountbombe, nedenstående kan laves af rene ingredienser - tricket er at give alting så kort tids varmepåvirkning som muligt. Det tager højest 10 minutter fra start til slut, hvis man har ingredienserne parat. Og de kan alle fås hos orientalske købmænd. Er man ikke til tofu, kan man fint supplere med tigerrejer eller kammuslinger:

1 bundt forårsløg, snittet, 3x3x3 cm frisk ingefær, revet, tre fed hvidløg, hakket fint, 3 spsk olie, 3 spsk fish sauce, 500 gram små bok choy, delt i blade, en (eller flere) frisk(e) chili, snittet, 1 liter hønse- eller kalvebouillon, en dåse kokosmælk, 200 gram tynde risnudler, 300 gram silketofu, skåret i tern, et bundt frisk koriander, hakket og et bundt frisk thai-basilikum, befriet for stilke, en limefrugt.

Kog nudlerne som anvist på pakken, skyl dem grundigt i koldt vand og hold dem parat. Varm olien op i en wok, sauter forårsløg et par minutter, riv ingefær over og tilsæt hvidløg. Rør et minut - hvidløgene skal ikke tage farve. Kom kålbladene og chili, rør lidt og tilsæt så fish sauce og efter yderligere 30 sekunder bouillon og kokosmælk. Varm op til kogepunktet og tilsæt nudler og tofu, kog op, smid krydderurterne i, pris limefrugten over og server straks i dybe skåle. Der må slubres ...

Hokkaidosuppe

Et par løg, et par gulerødder og eventuelt et par kartofler, et hokkaido-græskar og hønsefond fra fryseren. Olivenolie, salt, peber, fløde, æbleeddike eller hvidvinseddike, krydderier som hvidløg, chili, ingefær, spidskommen - fortsæt selv.

Skrub græskarret godt med opvaskebørsten, skyld og halver. Tøm for kerner og skære det ud i grove stykker. Skræl grøntsagerne og skær dem i stykker, steg dem af i olivenolie og kom græskarret ved. Du kan sende suppen i mere eller mindre eksotisk og stærk retning med ingefær og chili efter smag og selskabets robusthed. Hæld fonden over, suppler eventuelt med vand og kog i et kvarters tid, indtil grøntsagerne er møre. Tag din stavblender og kør suppen godt igennem. Juster med fløde for fedme og med eddike for syrlighed, krydr med salt og peber. Kør igennem en sidste gang og pynt med ristede græskarkerner, drænet yoghurt eller frisk koriander eller hvad du har i køkkenet. Spis brød til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce