Annonce
Sydfyn

Skal 13 ejendomme hegnes ind: Borgerlige stritter imod plan om naturnationalpark

Det vilde heste på det sydlige Langeland er indhegnet på et 120 hektar stort område. Nu er et 300 hektar stort areal i området i spil som naturnationalpark. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Venstre forsøgte mandag aften at trække henvendelse til miljøminister, der kan gøre område omkring Dovns Klint til ny naturnationalpark. - Der er alt for mange ubesvarede spørgsmål, lyder det fra Ulrik Kølle Hansen.

Bagenkop: Det var ventet, at miljøminister Lea Wermelin (S) i december skulle have udpeget 10 nye naturnationalparker, men tidsplanen er skredet, og på mandagens møde i kommunalbestyrelsen forsøgte Venstre at trække en henvendelse fra Langeland Kommune tilbage.

Henvendelsen kan betyde, at et 300 hektar stort område omkring Dovns Klint og naturplejeprojektet ”De vilde heste” på Langelands sydspids bliver ny naturnationalpark, men i Venstre er man bekymret. Ulrik Kølle Hansen, der selv er bosat i området, mener, at der er alt for mange ubesvarede spørgsmål, og han rejste derfor sagen på mandagens møde.

Målet lagde han ikke skjul på: Han vil have henvendelsen til ministeren trukket tilbage.

Annonce

- Det her bliver meget indgribende for befolkningen på den sydlige del af øen. Der bor 13 lodsejere indenfor området, og de bliver taget som gidsler, sagde Ulrik Kølle Hansen.

Flere spørgsmål end svar

Han deltog selv i et borgermøde i området i efteråret, men han kom hjem med flere spørgsmål end svar.

- Området skal indhegnes, og derefter skal de 13 lodsejeres ejendomme indhegnes en gang mere. Sådan forstår jeg planerne, og sådan et sted vil jeg ikke selv bryde mig om at bo, sagde Ulrik Kølle Hansen og stillede flere spørgsmål til projektet

Kort fortalt

Et flertal i Folketinget bestående af S, SF, R, AL og EL vil udpege 15 naturnationalparker, hvor naturen får lov til at udvikle sig på mere naturlige præmisser for at skabe en vildere og mere spændende naturoplevelse. Der må ikke drives landbrug i områderne, skovene skal henlægges som urørt skov, og græssende dyr skal være med til at sikre og skabe spændende natur og levesteder for dyr og planter.

Der er foreløbig sat navn på fem naturnationalparker: Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro, Tranum ved Jammerbugt, Fussingø udenfor Randers og Gribskov i Nordsjælland.

Der er 21 ansøgere i spil til at blive en af de 10 næste naturnationalparker – deriblandt det 300 hektar store område på Sydlangeland. Det ejes af Naturstyrelsen.

Ministeriet har afsat fem millioner kroner til faciliteter til friluftsliv i hver af de nye naturnationalparker.

Han bad blandt andet om svar på, hvem der skal vedligeholde kommunens veje gennem området? Om skolebusserne stadig kan køre igennem, og hvad den offentlige kloakering har af betydning.

- Vi har både området med de vilde heste og Tryggelev Nor, så vi har to unikke områder. Dem kunne man måske udvide, men det her bliver for stor en indgriben, sagde Ulrik Kølle Hansen.

Området med de vilde heste er 120 hektar og indhegnet og en del af det 300 hektar store areal, som er i spil som naturnationalpark.

Annonce

Mange rygter og myter

De konservatives Jørgen Nielsen og den radikale Søren Ramsing stillede sig også begge skeptiske og rejste en række spørgsmål til planerne. De mente ikke, at sagen er undersøgt godt nok, og René Larsen (S) savnede også svar på flere spørgsmål.

- Jeg er enig i, at der lige nu er flere spørgsmål end svar, men dem må vi have afklaret med ministeriet, hvis det bliver aktuelt, sagde René Larsen og påpegede, at der også løber mange rygter og myter i kølvandet på debatten om naturnationalparkerne.

- Der er rygter om indhegning og færiste i vejene, men reelt ved vi ikke noget. Jeg vil ikke fremmane spøgelser, men tage sagen tilbage til en drøftelse i Klima, Trafik- og Teknikudvalget for at blive klogere, sagde René Larsen, der er ny formand for udvalget.

Det her bliver meget indgribende for befolkningen på den sydlige del af øen. Der bor 13 lodsejere indenfor området, og de bliver taget som gidsler.

Ulrik Kølle Hansen (V)

Da sagen i august blev behandlet i udvalget, stod et spinkelt flertal på tre mod to bag den henvendelse til Miljøministeriet, som er årsag til, at området nu er i spil som naturnationalpark. S og SF stemte for, mens V og K stemte imod.

Annonce

International genklang

SF’s nye gruppeformand Ulrik Pihl forsøgte at tegne et lysere billede af planerne på det 300 hektar store område. Han fastslog, at en del af området allerede er hegnet ind.

- Der går både heste og skotsk højlandskvæg, som er hegnet ind, så det vil ikke forandre så meget. Der er masser af plads til, at både vi lokale og turisterne kan komme og nyde det fantastiske landskab og naturen, som den er, sagde Ulrik Pihl og afviste, at en naturnationalpark vil ødelægge området.

- Det her vil tilføre Langeland en stor branding, så det ”ikke bare” er et grønt område med nogle vildheste, men får et stempel som naturnationalpark, som vil give genklang international.  Måske vil det tiltrække flere turister og måske også flere fondsmidler til udvikling på hele Langeland, sagde Ulrik Pihl.

Borgmester Tonni Hansen (SF) oplyser, at han i fredags var i kontakt med miljøminister Lea Wermelin (S), der havde bedt om en samtale. Her bekræftede hun, at der følger fem millioner kroner med til hver nationalpark, og så forklarede hun, hvorfor tidsplanen var røget.

- Ministeren fortalte, at hun er i dialog med forskellige interesseorganisationer, og at hun prioriterer dialogen højere end en hurtig udmelding, og det har jeg fuld forståelse for, siger Tonni Hansen.

Borgmesteren forsøgte også at få miljøministeren til at afsløre en ny dato for udpegningen af de 10 nye naturnationalparker, men hun kom det ikke nærmere end ”i nær fremtid”.

Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce