Annonce
Fyn

Skader søer og gavner rotter: Ny fynsk kampagne skal få bugt med ulovlig fodring af vildt

Fodring af ænder, fasaner og andet vildt på Fyn er i stigende grad et problem, fordi foderet for ofte ender med at skade søer eller gøre rotter mætte. Derfor er de fynske kommuner gået sammen om en ny kampagne, der skal få bugt med uheldig og ulovlig fodring. Foto: Richard Sylvestersen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Det kan være svært at finde rundt i love og paragraffer. Det erkender de fynske kommuner, der oplever mere ulovlig fodring af vildt. En ny fælles kampagne fra kommunerne skal informere fynboerne, så fodringen ikke skader naturen.
Annonce

Fodring af vildt som ænder og fasaner er populært blandt både lodsejere og jægere, kan de fynske kommuner konstatere. Men desværre oplever kommunerne stadig oftere, at fodringen ender med at skade naturen. Det skal en ny kampagne rette op på.

Fodrer man for eksempel med korn i eller nær en sø, kan foderet ende med at tilføre store mængder næring til søen i stedet for de fugle, foderet var tiltænkt. Resultatet kan være stigende algevækst, lavere iltindhold og at balancen i vandmiljøet ødelægges med konsekvenser for både planter og fisk.

Samtlige 10 fynske kommuner står bag kampagnen, der ser dagens lys, fordi kommunerne i stigende grad oplever uheldig - og ulovlig fodring af vildt. Og fordi kommunerne må erkende, at det kan være svært for lodsejere, jægere og andre, der fodrer vildt, at finde rundt i reglerne.

Kampagnen skal derfor både beskytte den fynske natur og de fynboer, der kommer i klemme i lovgivningen.

Gode råd til fodring af vildt

  • Fodr kun i dagtimerne, og fodr ikke mere, end dyrene kan nå at spise på kort tid.
  • Brug en fodertønde med spiral, så fodermængden kan kontrolleres.
  • Sørg for, at foderautomaten er rottesikker og helt tæt lukket.
  • Sørg for at fodre på et åbent areal, så rotter ikke kan gemme sig i krat og højt græs.
  • Begræns fodringen til et fladt, tørt terræn, hvor der ikke er risiko for, at foderet kan havne i vandmiljø.
  • Kontakt kommunen, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.
Annonce

Fodrer rotter i stedet for vildt

Udover at foderet ender i søer i stedet for at være fugleføde, oplever kommunerne også, at foderet ender i maverne på rotter, som ifølge kommunerne er et stort problem og kan være svære at komme af med, når de først er kommet til.

Rotterne foretrækker netop levesteder nær vand og skader den øvrige natur omkring dem ved blandt andet at spise æg og yngel fra jordrugende fugle.

Oplysningskampagnen advarer også mod at fodre med korn eller andet foder på en måde, så der er risiko for, at foderet ender i vandløb eller søer. Det er en overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven.

Man må af samme grund ikke fordre, så der er risiko for, at foderet ender med at forurene vandmiljøet, hvis der er skybrud. Derfor skal man også lade være med at placere foder på en skråning, så det kan glide ned i vandet.

Vandhuller på over 100 kvadratmeter og en række andre naturområder som moser, enge og overdrev er desuden beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. Her må man ikke ændre tilstanden uden dispensation fra kommunen - det omfatter i nogle tilfælde også massiv fodring på jorden eller opsætning af permanente foderanordninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce