Annonce
Fyn

Skader søer og gavner rotter: Ny fynsk kampagne skal få bugt med ulovlig fodring af vildt

Fodring af ænder, fasaner og andet vildt på Fyn er i stigende grad et problem, fordi foderet for ofte ender med at skade søer eller gøre rotter mætte. Derfor er de fynske kommuner gået sammen om en ny kampagne, der skal få bugt med uheldig og ulovlig fodring. Foto: Richard Sylvestersen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Det kan være svært at finde rundt i love og paragraffer. Det erkender de fynske kommuner, der oplever mere ulovlig fodring af vildt. En ny fælles kampagne fra kommunerne skal informere fynboerne, så fodringen ikke skader naturen.

Fodring af vildt som ænder og fasaner er populært blandt både lodsejere og jægere, kan de fynske kommuner konstatere. Men desværre oplever kommunerne stadig oftere, at fodringen ender med at skade naturen. Det skal en ny kampagne rette op på.

Fodrer man for eksempel med korn i eller nær en sø, kan foderet ende med at tilføre store mængder næring til søen i stedet for de fugle, foderet var tiltænkt. Resultatet kan være stigende algevækst, lavere iltindhold og at balancen i vandmiljøet ødelægges med konsekvenser for både planter og fisk.

Samtlige 10 fynske kommuner står bag kampagnen, der ser dagens lys, fordi kommunerne i stigende grad oplever uheldig - og ulovlig fodring af vildt. Og fordi kommunerne må erkende, at det kan være svært for lodsejere, jægere og andre, der fodrer vildt, at finde rundt i reglerne.

Kampagnen skal derfor både beskytte den fynske natur og de fynboer, der kommer i klemme i lovgivningen.

Annonce

Gode råd til fodring af vildt

  • Fodr kun i dagtimerne, og fodr ikke mere, end dyrene kan nå at spise på kort tid.
  • Brug en fodertønde med spiral, så fodermængden kan kontrolleres.
  • Sørg for, at foderautomaten er rottesikker og helt tæt lukket.
  • Sørg for at fodre på et åbent areal, så rotter ikke kan gemme sig i krat og højt græs.
  • Begræns fodringen til et fladt, tørt terræn, hvor der ikke er risiko for, at foderet kan havne i vandmiljø.
  • Kontakt kommunen, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål.

Fodrer rotter i stedet for vildt

Udover at foderet ender i søer i stedet for at være fugleføde, oplever kommunerne også, at foderet ender i maverne på rotter, som ifølge kommunerne er et stort problem og kan være svære at komme af med, når de først er kommet til.

Rotterne foretrækker netop levesteder nær vand og skader den øvrige natur omkring dem ved blandt andet at spise æg og yngel fra jordrugende fugle.

Oplysningskampagnen advarer også mod at fodre med korn eller andet foder på en måde, så der er risiko for, at foderet ender i vandløb eller søer. Det er en overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven.

Man må af samme grund ikke fordre, så der er risiko for, at foderet ender med at forurene vandmiljøet, hvis der er skybrud. Derfor skal man også lade være med at placere foder på en skråning, så det kan glide ned i vandet.

Vandhuller på over 100 kvadratmeter og en række andre naturområder som moser, enge og overdrev er desuden beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. Her må man ikke ændre tilstanden uden dispensation fra kommunen - det omfatter i nogle tilfælde også massiv fodring på jorden eller opsætning af permanente foderanordninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce