Annonce
Bøger

Anmeldelse: Debutroman om hamsterhjulet på Ærø

Jamen dog. Sikke et liv på Ærø. Idet man må gå ud fra, at Mikkel Mosens debutroman har karakter af nøgleroman, får man bl.a. et billede af et jetset på øen bestående af kreative og frigjorte mennesker, der udfolder sig for fuld udblæsning.

Mikkel Mosen har selv bosat sig på Ærø, og det har hans hovedperson, Eik Enghoff, også. Eik er med hustruen, Mona, og tre små børn, kommet til eventyrøen for tre år siden for at få en mere meningsfuld tilværelse, men Eik havner igen i det masterhjul, han flygtede fra i storbyen. Han er ansat i øens turist- og erhvervsorganisation, hvor moderne markeringsføringsprincipper er i højsædet. Eik drømmer om et mere frigjort liv og om at blive forfatter.

Pludselig en dag holder der en knaldrød Triumph Spitfire i indkørslen til Eik og Monas hus i Ommel. Det er Eiks ven fra gymnasiet, Jasper, der er gonzojournalist og forfatter og som lever det frie liv med masser af sprut, stoffer og damer.

Alt det, som Eik går og drømmer om. Og nu snakker de to gamle venner om, at de skal på en roadtrip sammen og leve livet.

Læseren må igennem masser af ord om frigørelse, oprør, indtagelse af whisky, og om hvad joints gennem tiderne har betydet for diverse kunstneres udfoldelser. Ja, vi havde formentlig aldrig oplevet en Paul McCartney, ingen The Rolling Stones og mange andre, og ungdomsoprøret havde heller ikke fundet sted uden stoffer.

Basalt set er dette endnu en bog om en mand, der har svært ved at finde sig til rette i tilværelsen, klemt mellem ønsket om at være fri og hensynet til hustru og børn. Og der bliver bestemt skrevet mange kloge ord herom.

Eik bliver forfatter, og det er Mikkel Mosen jo så også blevet. Processen har været lang for ham - og læserne. Mikkel Mosen skriver godt og har nogle fine metaforer. Selv om man ind i mellem bliver lidt irriteret over kendte og ukendte, der er omtaler af og henvisninger til, så fanger den alligevel.

Skønlitteratur: Mikkel Mosen: "Ud af slumreland"

480 sider, Montagne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce