Annonce
Nyborg

Skæve takter og toner: Byråd i hed debat om Lynfrosten

SF's enlige byrådsmedlem, Suzette Frovin, fik flertal for et forslag om at forhindre byggeri på de dele af Lynfrost-grunden, hvor kilderne til en massiv forurening ligger. Foto: Kasper Riggelsen
SF fik flertal for et forslag om at forhindre butiksbyggeri på de dele af Lynfrost-grunden, hvor kilderne til en massiv forurening ligger.

Nyborg: Det var ikke kun under den indledende fællessang - Rasmus Nøhrs "Sommer i Europa" - byrådet i Nyborg havde svært ved at holde takten og finde melodien.

Det var også tilfældet i en timelang debat om et lokalplanforslag for butiksbyggeri på den såkaldte Lynfrost-grund.

En sag, som socialdemokraten Marin Stenmann mente, er "en af de vigtigste sager i min tid i byrådet".

Og en sag, der splittede byrådet på langs og efterlod Socialdemokratiet ene med et nej til at sende lokalplanforslaget i offentlig høring.

Lokalplanforslaget giver ejeren, Philipsen Gruppen, mulighed for at etablere et centerområde med op til 15.000 kvadratmeter butikker på den stærkt forurenede grund ved Storebæltsvej.

Annonce

Grønt lys

Den lokale debat om Lynfrost-grunden tog for alvor fart, da Region Syddanmark efter nye undersøgelser af den massive forurening for nylig gav grønt lys for Philipsen Gruppens butiksplaner.

Og selv om lokalplanforslaget blot er det første skridt på vej mod en senere vedtagelse af en endelig lokalplan, havde det ikke nogen negativ indvirkning på lokalpolitikernes talelyst.

- Hvis vi vil bidrage til den store og vigtige globale dagsorden, skal vi starte i det nære. Vi skal sammen kæmpe for en oprensning af den jordforurening, som vi jo ved ligger på Lynfrosten, slog socialdemokratiets gruppeformand Sonja Marie Jensen tonen an.

- Lad os nu sende regeringen et signal om, at vi ikke skal tillade byggerier på enormt forurenede grunde, uanset hvor mange gange regionen så er villig til at frikende den, tilføjede hun.

Socialdemokratiet vil sende signalet til regeringen som et nej til at sende det aktuelle lokalplanforslag i offentlig høring, mens SF's Suzette Frovin havde en anden tilgang.

Hun forslog en tilføjelse til lokalplanforslaget, som med henblik på mulighederne for en senere oprensning skal forhindre byggeri på de dele af grunden, hvor de væsentligste kilder til forureningen er.

Det var et forslag, som Venstre og Dansk Folkeparti sikrede SF et flertal for, og som kun Socialdemokratiet stemte imod.

Hvem skal betale?

Venstres Peter Wagner Mollerup begrundede partiets opbakning til butikker på en massivt forurenet grund med, at "der er nogle, som fastholder fokus på forureningen uden at tage hensyn til fakta".

- Når jeg skal forklare mine børn om grunden til, at jeg bliver kaldt "en skamplet" og "miljøsvin" på de sociale medier, må jeg forklare dem, at det er fordi far har tillid til de myndigheder, som har undersøgt forureningen, tilføjede han.

Dansk Folkepartis Carsten Kudsk henviste også til Region Syddanmarks "frikendelse" af Lynfrost-grunden.

- Og når hverken regionen, staten eller kommunen kan kræve, at ejeren af grunden selv skal rense op, hvem skal så betale regningen, spurgte han.

Og gav selv flere spørgsmål som svar:

- Så er der kun kommunen. Og hvor er det lige, de penge skal tages fra? Er det ventilationen på skolerne, sundhedshuset eller projekterne i marinaen, vi skal stoppe?

Borgermøde på vej

Lokalplanforslaget bliver med Venstres, Dansk Folkepartis og SF's stemmer i ryggen nu sendt i offentlig høring i otte uger.

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) understregede, at der også vil blive holdt et borgermøde undervejs.

Derefter skal byrådet forholde sig til en endelig lokalplan for butiksbyggeriet på Lynfrost-grunden.

Hvis lokalplanen bliver vedtaget, forventes ebtaleringen af centerområdet ved Storebæltsvej at kunne gå i gang umiddelbart efter sommerferien og Tour de France i 2021.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce