Annonce
Navne

Skæld ikke ud-Erik fylder 80

Børneforsker Erik Sigsgaard fylder 80. Scanpix

Erik Sigsgaard, som onsdag den 7. februar fylder 80 år, har altid kæmpet benhårdt for de svageste, ikke mindst for børnene.

Han var fra begyndelsen med i Socialistisk Folkeparti. Da Erik Sigsgaard var på partiets venstrefløj, gik han og andre folketingsmedlemmer imod, at S-regeringen i 1967 ville indefryse en dyrtidsportion med støtte fra SF.

Han var med til at vælte regeringen, sprænge SF og danne Venstresocialisterne.

Ved valget i 1968 sneg VS sig lige over spærregrænsen. Erik Sigsgaard sad i Folketinget 1964-71 - først som SF'er, siden som VS'er. Han sad også i Folketinget 1975-76 og blev kendt som en hård kritiker af oliebranchen.

Han talte især om energipolitik, da de "syv søstre", verdens største olieselskaber, satte dagsordenen, før vindkraften vandt frem i Danmark.

Erik Sigsgaard repræsenterede også begge røde partier i Københavns Borgerrepræsentation fra 1962 til 1971 og 1974-75.

Han blev 1960 uddannet som lærer fra Statsseminariet på Emdrupborg. Samtidig læste han psykologi på Københavns Universitet. I 1982 blev han cand.pæd. fra Danmarks Lærerhøjskole.

Siden 80'erne har Erik Sigsgaard forsket i institutioner for både børn og voksne. 1981-90 var han lektor ved Albertslund Børnehaveseminarium, adjunkt ved Danmarks Lærerhøjskole 1990-94 og seminarielektor ved Højvangseminariet 1994-2007.

Han er især kendt for at forklare voksne, at de ikke skal skælde børn ud. Fra 1994 til 2002 dokumenterede han, hvor meget danske børneinstitutioner skælder ud. Og påviste, hvor skadeligt det er for børnene.

Han skrev bøgerne "Skældud" i 2003 og "Skæld mindre ud" i 2007. Skældud er at slå med stemmen, forklarer et seksårigt barn i "Skældud". Sigsgaard sammenlignede skældud med mobning.

Erik Sigsgaard forklarede, at voksne kan henvende sig til børnene på anden vis. Han interviewede børnene for at få et børneperspektiv som modsætning til voksenperspektivet.

For sit store arbejde til gavn for samfundets svageste blev Erik Sigsgaard i 1994 hædret med Peter Sabroe-prisen og i 2002 med Red Barnets pris for børnerettigheder.

Erik Sigsgaard har skrevet bøger om olieselskabernes forhold. Desuden skrev han i 1979 "Om børn og deres virkelighed" og i 1981 "At ville, jeg kan, vi gør" sammen med Marianne Larsen. (Ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];