Annonce
Navne

Skæld ikke ud-Erik fylder 80

Børneforsker Erik Sigsgaard fylder 80. Scanpix

Erik Sigsgaard, som onsdag den 7. februar fylder 80 år, har altid kæmpet benhårdt for de svageste, ikke mindst for børnene.

Han var fra begyndelsen med i Socialistisk Folkeparti. Da Erik Sigsgaard var på partiets venstrefløj, gik han og andre folketingsmedlemmer imod, at S-regeringen i 1967 ville indefryse en dyrtidsportion med støtte fra SF.

Han var med til at vælte regeringen, sprænge SF og danne Venstresocialisterne.

Ved valget i 1968 sneg VS sig lige over spærregrænsen. Erik Sigsgaard sad i Folketinget 1964-71 - først som SF'er, siden som VS'er. Han sad også i Folketinget 1975-76 og blev kendt som en hård kritiker af oliebranchen.

Han talte især om energipolitik, da de "syv søstre", verdens største olieselskaber, satte dagsordenen, før vindkraften vandt frem i Danmark.

Erik Sigsgaard repræsenterede også begge røde partier i Københavns Borgerrepræsentation fra 1962 til 1971 og 1974-75.

Han blev 1960 uddannet som lærer fra Statsseminariet på Emdrupborg. Samtidig læste han psykologi på Københavns Universitet. I 1982 blev han cand.pæd. fra Danmarks Lærerhøjskole.

Siden 80'erne har Erik Sigsgaard forsket i institutioner for både børn og voksne. 1981-90 var han lektor ved Albertslund Børnehaveseminarium, adjunkt ved Danmarks Lærerhøjskole 1990-94 og seminarielektor ved Højvangseminariet 1994-2007.

Han er især kendt for at forklare voksne, at de ikke skal skælde børn ud. Fra 1994 til 2002 dokumenterede han, hvor meget danske børneinstitutioner skælder ud. Og påviste, hvor skadeligt det er for børnene.

Han skrev bøgerne "Skældud" i 2003 og "Skæld mindre ud" i 2007. Skældud er at slå med stemmen, forklarer et seksårigt barn i "Skældud". Sigsgaard sammenlignede skældud med mobning.

Erik Sigsgaard forklarede, at voksne kan henvende sig til børnene på anden vis. Han interviewede børnene for at få et børneperspektiv som modsætning til voksenperspektivet.

For sit store arbejde til gavn for samfundets svageste blev Erik Sigsgaard i 1994 hædret med Peter Sabroe-prisen og i 2002 med Red Barnets pris for børnerettigheder.

Erik Sigsgaard har skrevet bøger om olieselskabernes forhold. Desuden skrev han i 1979 "Om børn og deres virkelighed" og i 1981 "At ville, jeg kan, vi gør" sammen med Marianne Larsen. (Ritzau)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce