Annonce
Sydfyn

Sjællandsk familie er flyttet til Langeland: Kassebølle Friskole trak dem til øen

Familien Malmkvist er flyttet fra Sydsjælland til Kassebølle på Langeland, hvor deres ældste søn Magne (i midten) er startet på Kassebølle Friskole. Familien ville gerne have natur og jord under neglene, men har også valgt at flytte til det langelandske på grund af friskolen, som de har fået anbefalet. Foto: Linea Andersen
Da familien Malmkvist fra Sydsjælland skulle finde skole til deres 5-årige Magne, fik de anbefalet Kassebølle Friskole. Den var et match, og blandt andet derfor har familien nu købt en ejendom på Langeland, som de er flyttet ind på for to uger siden.

Kassebølle: Blandt åbne marker og langs en vej, hvor køretøjer knap kan passere hinanden, har familien Malmkvist slået sig ned. En bil af ældre model står parkeret i indkørslen, og i midten af gårdspladsen står familiens ladcykel og en barnevogn.

Foran trappen til hovedøren tonser de to drenge Magne på fem og Thore på fire rundt, spændte på at få en ny gæst, og etårige Elva stavrer rundt på sine små ben, som endnu ikke er helt stabile nok til at holde hende gående i længere tid.

Det er torsdag eftermiddag, og avisen aflægger visit hos Kristian og Cathrine Malmkvist og deres tre børn, som for blot to uger siden flyttede fra Sydsjælland til Langeland. De har købt sig et hus på Lismosevej ved Kassebølle, blot tre kilometer fra den skole, de er flyttet til Langeland for. Men det vender vi tilbage til.

Annonce

Husene er billige

Kristian Malmkvist har aldrig set sig selv som en, der vil have landidyl.

- Jeg har aldrig tænkt andet, end at jeg skulle være i København, fortæller han.

Men da han og Cathrine Malmkvist fik det første barn følte de, at der skulle ske noget andet.

Efter de fik sønnen Magne, flyttede Cathrine, Kristian og den lille ny til Stensby på Sydsjælland, hvor de boede i bofællesskab. Men som tiden gik, og der kom flere børn til, ville de gerne prøve noget nyt.

- Da Magne skal starte i skole her efter sommerferien, blev det altså nu, at vi tog skridtet, fortæller Kristian Malmkvist.

- Og så var vores tanker, at vi gerne, ligesom mange andre, ville have et sted med natur, hvor vi kan få jord under neglene og trække tempoet ned.

De fik øje på Sydfyn, fordi de har familie, der bor i Svendborg.

- Og da vi kiggede på huse, var det ud fra, hvilke skoler, der var i området. Det var vigtigt for os, at det var en friskole, siger Kristian Malmkvist og uddyber:

- For i en friskole er man som forælder mere inddraget, og det er dermed nemmere at præge og udvikle den, og man er meget mere i øjenhøjde undervisere og forældre imellem, mener han.

Familien Malmkvist har købt en ejendom på Lismosevej i Kassebølle, blot tre kilometer fra den børnehave og skole, børnene skal gå på. Tanken var først at bo på Tåsinge, men der var både kortere til skole og familien kunne få et billigere hus, hvis de flyttede til Langeland. Foto: Linea Andersen

Valget gik egentlig først på den populære Vester Skerninge Friskole nær Svendborg, men familien var for sent ude til at få plads. Af skolen fik de dog anbefalet Kassebølle Friskole, og derfor blev familien Malmkvists øjne rettet mod det langelandske.

- Først havde vi tænkt, at vi slet ikke skulle bo på Langeland, så da vi overvejede at have vores børn på Kassebølle Friskole, tænkte vi, at vi ville bo på Tåsinge, hvor vi var også ude at kigge på hus. Men der er lidt afstand fra Tåsinge til Kassebølle, og så fandt vi jo ud af, at husene er billigere hernede, siger Cathrine Malmkvist, og Kristian Malmkvist tilføjer:

- Og så tror jeg, vi fandt ud af, at vi gerne ville bo sådan, at børnene selv kan cykle til skole, og det kan de herfra, hvor vi bor nu.

Annonce

Frygten for ensomheden

Det blev altså landejendommen på Lismosevej med to hektar jord til, at familien slog sig ned på for to uger siden, og det har været en rigtig god oplevelse for familien indtil videre.

Stigning i antal tilflyttere

Der er sket en lille stigning i antallet af tilflyttere til Langeland, viser tal fra Langeland Kommune.

I 2020 er der flyttet 701 nye folk til kommunen, mens tallet i 2019 var 698 og tallet i 2015 var på 579.

Højest var tilflytningen i 2017 med 748 nye borgere.

Tilflytterne i 2020 kom fra henholdsvis Svendborg (190), Odense (76), Faaborg-Midtfyn (57), København (37), Assens (24), Nyborg (24), Nordfyn (16), Lolland (14), Middelfart (14), Kolding (11) og resten af Danmark (238).

Det bør også nævnes, at der i 2020 fraflyttede 749 borgere.

- Det er klart, at børnene lige skal omstille sig, og det kan være svært at flytte. Men ellers er de glade for det, siger Kristian Malmkvist.

Cathrine og Kristian Malmkvist med børnene Thore (t.v.) på fire år, Elva (midten) på et år og Magne (t.h.) på fem år. Foto: Linea Andersen

- Det er jo lidt anderledes for dem. På Sydsjælland boede vi i bofællesskab, så nu skal de også vænne sig til, at vi bor alene, siger han.


Havde Kassebølle Friskole ikke været her, så havde vi ikke boet her.

Kristian Malmkvist, tilflytter


Femårige Magne, der går i Grønærterne, som er holdet, der skal starte i 0. klasse på Kassebølle Friskole efter sommerferien, har dog p.t. ingen klager over mere skolegang og mindre børnehave.

- Det er godt at komme i skole, lyder det fra ham, inden han hopper op på sin cykel.

Det er måske mere mor, Cathrine Malmkvist, der har haft sine betænkeligheder ved at flytte et helt nyt sted hen.

- Jeg har været lidt bange for, at jeg ville blive ensom, fordi vi ikke kender nogen her. Det kan føles skræmmende at flytte et sted hen, hvor man ikke kender nogen, så det har virkelig været et sats for os. Men livet er kort, og man bliver nødt til at prøve det af, hvis man drømmer om det, siger hun.

Men indtil videre har ensomhed slet ikke været en følelse, Cathrine har haft.

- Jeg har slet ikke oplevet det. Folk har taget godt imod os, og på Kassebølle Friskole er der et stort fællesskab, som har mødt os med åbne arme. Og når man har børn, skal man nok finde et fællesskab, siger Cathrine Malmkvist.

Familien her har tidligere boet i bofællesskab på Sydsjælland, men har nu købt hus i Kassebølle. Børnene skal lige vænne sig til, at familien nu bor alene, men ellers har de første to uger som beboer på Langeland været gode, fortæller de. Foto: Linea Andersen

Kristian supplerer:

- Selvom vi ikke har været her så længe, så har vi kunnet fornemme et fællesskab her på øen. Folk har været supersøde og jordnære, og der er en hjælpsomhed, som vi allerede har mærket. Og det kan vi godt lide.

- Vores forventninger er i hvert fald udfyldt - og overgået, lyder det fra Kristian Malmkvist.

Klart er dog, at familien Malmkvists grund til at flytte til Langeland er, fordi der er en friskole, der var værd at flytte efter.

Kassebølle Friskoles mange nye elever

Søndag 18. april fortalte Fyns Amts Avis om Kassebølle Friskoles store stigning af antallet af elever.

Hvor skolen sidste sommer fik fem nye elever i 0. klasse, er der efter sommerferien 26 elever, der starter i 0. klassen på friskolen.

En del af de nye elever er børn fra tilflytter-familier på Langeland. Familien Malmkvist er en af dem.

- Der er flere grunde til, at vi kastede vores øjne på Langeland, men man kan sige: Havde Kassebølle Friskole ikke været her, så havde vi ikke boet her, siger Kristian Malmkvist.

Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce