Annonce
Indland

Sjælden orkidé kæmper for overlevelse i østfynsk mose - lykkes det, er det tegn på godt miljø

Biologen Erik Vinther fra Miljøstyrrelsen og Landmand Folmer Rasmussen i Urup Dam. De har lige fået øje på en Sump-Hullæbe, en anden sjælden Orkidé, i det samme område i Urup Dam, som Mygblomst trives i. Foto: Christian Nordholt
En oversvømmelse og en meget tør sommer har sendt bestanden af mygblomst i mosen Urup Dam i knæ. Men den er der endnu, og dens tilstedeværelse er tegn på høj biodiversitet. Så det gælder om at bevare.

Urup: Det er tydeligt, at det ikke er første gang, biolog Erik Vinther hiver et par lange, armygrønne gummistøvler ud af bagagerummet på sin bil på den lille parkeringsplads ved Urup Dam på Østfyn. Han ligner en, der er vant til at færdes i naturen, som han står der på ét ben og støtter sig til bagagerumsklappen, mens han trækker gummistøvlerne på.

Der er sket meget, siden han kom her første gang for mere end 30 år siden. Dengang var det landmanden Erling Rasmussen, der ejede området, hvor Erik Vinther har parkeret sin bil og nu er begyndt at vade ud i mosen.

I dag er det Erling Rasmussens søn, Folmer Hadberg-Rasmussen, der tager fat i det røde plastikhåndtag og trækker stødhegnet til side, så Erik Vinther kan komme ind på hans eng.

Lysegrå køer æder af det grove græs på den våde, kalkholdige jord, og det er en af grundene til, at Erik Vinther og Folmer Rasmussen er her. For i denne naturtype, trives mygblomst bedst, og det er den, de er her for i dag.

- Det er åen dernede, der løb over, da vi havde de våde somre for nogle år tilbage, fortæller Erik Vinther og peger:

- Det kunne de ikke klare.

Det er den lille, gule og umiddelbart ubetydelige orkidé mygblomst og dens udfordringer, han taler om. For selv om blomsten ikke spiller en stor rolle, er den med til at tegne et billede af, hvor meget naturen omkring os ændrer sig.

Lidt om Mygblomsten

- Bliver op til 20 cm høj.
- Der er kun to bestande af Mygblomst tilbage på Fyn.
- Den lille gule blomst ligner lidt en myg. Deraf navnet. Tidligere troede man, at den blev bestøvet af myg, som blev tiltrukket af det genkendelige ydre. Siden har man dog fundet ud af, at blomsten formentlig er selvbestøvende.
- Gror bedst i fugtig og kalkholdig jord
- I modsætning til andre blomsterfrø, har Mygblomstens ingen frøhvide, som er en slags næringsbank, hvor frø får energi fra til at spire. Derfor er den afhængig af en bestemt svamp som findes i jorden. Svampen tilfører frøet næring til det spirer og kan klare sig selv, hvorefter rollerne skifter.
- Er fredet under habitatdirektivets bilag II og IV.

Overvågning er vigtig

Siden 1973 har området ved Urup Dam været fredet, og i dag er det et af de 252 områder i Danmark, som er på EU's Natura 2000 liste over bevarings- og beskyttelsesværdige naturområder.

Erik Vinther har de sidste 30 år med hjælp fra to kollegaer i Miljøstyrelsen overvåget og kortlagt bestanden af mygblomst i Urup Dam. Med tiden har han set den overleve hårde vejrforhold, men også langsomt svinde i antal. Alene i perioden fra 2017 til 2019 gik bestanden i Urup Dam fra 327 blomster til 33.

- Først kæmpede mygblomsterne i Urup Dam med oversvømmelser i tre år. Så kom to års tørke, fortæller Erik Vinther.

- Klimaforandringerne betyder formentligt, at vi kommer til at opleve flere tørre somre og heftige regnskyl med oversvømmelser. Kun ved en hyppig overvågning af mygblomst kan vi forstå de data, vi indsamler, og gennemføre de rigtige indgreb, så arten kan overleve.

- Heldigvis har den evner som overlever, fordi den sætter mange frø, og fordi den kan tage en hvileperiode under jorden, forklarer han.

Annonce

Bevis på høj biodiversitet - Lige, hvor vi efterlod den sidst. Han og Folmer Rasmussen står side om side med hænderne på hofterne og kigger ned i jorden. Det er en af de Mygblomster, Erik Vinther allerede tidligere har kortlagt. Flere stikker

- Der er den jo, siger Erik og peger ned i det høje græs.

- Lige, hvor vi efterlod den sidst.

Han og Folmer Rasmussen står side om side med hænderne på hofterne og kigger ned i jorden.

Det er en af de mygblomster, Erik Vinther allerede tidligere har kortlagt. Flere stikker op mellem græsstråene omkring, men den her er det største og flotteste eksemplar i området.

Det er blandt andet køernes skyld, at de stadig lever her i mosen. De skal nemlig have lys for at spire og gro, og det får den kun, hvis der er kreaturer til at æde græsset, som blomsten ellers ville have stået i skyggen af.

- Den er jo kræsen og kræver kalkholdig jord og rigtige vandstandsforhold. Men hvis den er der, er det tegn på, at det er et område med høj biodiversitet. Og her vil der være gode forhold for andre planter, forklarer Erik Vinther.

- Hvis der er mygblomst, så er det altså et virkeligt fint område.

Mindst en gang om året i mere end tredive år, er Erik Vinther kommet på besøg i Urup Dam. Denne gang, har Folmer Hadberg-Rasmussen haft tid og er taget med ham ud i mosen. Foto: Christian Nordholt
I mosen er der optimale levevilkår for Mygblomsten. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - Det er helt misforstået

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Faaborg-Midtfyn

Her er den bedste og dårligste skole: Se den komplette liste over karaktererne

Debat

Håbløst for gangbesværede at komme til Borgernes Hus i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Trekantområdet For abonnenter

Derfor opgiver landsby at skaffe penge til ny dagligvarebutik - har dog ikke opgivet discountkæder

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Annonce