Annonce
Erhverv

Simon Spies var blandt gæsterne: Fynske ejendomsinvestorer køber historisk kro for 21 millioner

Damhuskroen har lagt lokaler til en del enkeballer, men også det modsatte som her i 1980, da Simon Spies morede sig med Janni Brodersen, som han senere blev gift med. Arkivfoto: Ritzau Scanpix.
Investeringsselskabet Proximus, der har to fynboer blandt de tre ejere, udvider sine investeringer nær København, hvor selskabet i forvejen er involveret i boligbyggeri. Blandt andet er Damhuskroen blevet købt.

Rødovre/Odense: Den fynske investeringsvirksomhed Proximus overtager en af Danmarks ældste kroer, der har en historie, som rækker tilbage til begyndelsen af 1600-tallet. Damhuskroen på Roskildevej ligger ved bredden af Damhussøen i Rødovre, og den er blandt andet blevet kendt for sine enkeballer.

- Den ikoniske bygning har mange historiske detaljer, som er bevaret, og den består blandt andet af store, flotte selskabslokaler, et stort køkken og et par mindre køkkener, en scene og en stor bar. Ejendommen er ombygget i 1975 i mursten og tegltag, så den er i rigtig fin stand og klar til mange flere legendariske fester i fremtiden, siger Kenneth Jakobsen, erhvervskonsulent i EDC Erhverv Poul Erik Bech, til Byens Ejendom, Videnscenter for Byudvikling.

Det er den odenseanske ejendomsinvestor Jes Jessen Petersen, som sammen med investorerne Ole Vorm fra Odense og Matthias Mann fra Tyskland ejer Proximus. Selskabet har ifølge Byens Ejendom betalt 20,75 millioner kroner for Damhuskroen, der i den offentlige vurdering i 2018 blev vurderet til 17 millioner kroner.

I 2015 købte Proximus grunden med det tidligere Damhus Tivoli, og her ligger nu Damhusparken, hvor der er opført 31 lejligheder og 14 rækkehuse med udsigt til Damhussøen. I 2017 købte investorerne en erhvervsbygning på Rødovrevej med en plan for at bygge den om til 50 boliger. Selskabet har tidligere med held investeret i de lejligheder, som blev bygget i Promenadebyen ved havnen i Odense.

FAKTA Det begyndte med et vagthus

  • Damhuskroens historie går tilbage til første fjerdedel af 1600-tallet, da Christian IV gav tilladelse til at opføre et mindre vagthus ved dæmningen over Damhussøen. Huset fungerede som bolig for en opsynsmand, der holdt øje med dæmningens sluse.
  • I 1682 optræder en kro for første gang i beskrivelsen af Rødovre med navnet Langvejs Damhus. Der var ingen bevilling til at drive kro; først i 1757 fik ejerne kongeligt privilegium til at drive kro.
  • Anlæggelsen af jernbanen fra København til Roskilde medførte et drastisk fald i antallet af gæster til kroen. I slutningen af 1800-tallet oplevede den dog en renæssance, da mange københavnere besøgte stedet på grund af den landlige idyl.
  • Da Danmark var besat under anden verdenskrig, dannede kroen ramme om mange nationale møder, blandt andet alsang.

Kilde: Damhuskroen.dk

Stadig usikre på fremtiden

- Vi er rigtig glade for at have købt den historiske ejendom, da vi er meget begejstrede for området, som vi i forvejen kender godt. Damhustorvet er blevet renoveret, og de arealer bagved ejendommen, som vi ejer, har vi udviklet til lejlighedsbyggeri, siger Jes Jessen Petersen til Byens Ejendom.

- Vi er endnu ikke afklaret om, hvad der skal ske med ejendommen, når vi på et tidspunkt er på den anden side af coronakrisen. Men vi forestiller os, at der vil være noget lignende det tidligere, så vi kan skrive en god fortsættelse på Damhuskroens historie, siger den fynske investor.

Damhuskroen i Rødovre blev kongeligt privilegeret kro i 1757, men stedets historie skriver sig endnu længere tilbage, da Christian IV i begyndelsen af 1600-tallet tillod opførelsen af et vagthus ved dæmningen over Damhussøen. Arkivfoto: Jeanne Kornum/Ritzau Scanpix.
Annonce
Assens For abonnenter

Personalemangel i ældreplejen bekymrer fagforbund: - Lige nu kører de på adrenalin, men sådan kan det ikke fortsætte

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Sport

Fyns Politi klar til OB-FCK: Første kamp med udeholdets fans og masser af fodboldfans i byen i 17 måneder

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Nyborg

Danehof-promenade luftede dragter fra ny kortfilm i biografen

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Odense

7000 studerende starter i Odense: Boligjagten er sat ind, men studerende konkurrerer med singler om de små lejligheder

Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Erhverv

Fynsk ejendomskoncern fik dundrende underskud: Et enkelt forsinket projekt gav grus i maskineriet

Annonce