Annonce
Fyn

Simon Noto i spidsen for Kertemindes italienske åndehul

Ristorante Firenze ligger i en fredet bygning på Trollegade i Kerteminde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Rossano Noto har ejet og drevet Ristorante Firenze i knap fire årtier, men de seneste år er hans søn, Simon Noto, gradvist blevet en del af Kertemindes italienske spisested. I løbet af de næste fire år tager han over for sin far. Ungdommens drøm stod egentlig i dramaturgiens og filmens tegn, men han har ikke fortrudt, at han skiftede ungdomsliv i København ud med voksentilværelse i Kerteminde. Nu trives i stedet drømmen om det italienske køkken.
Annonce

- Kan du finde hotdoggen? spørger Simon Noto og peger på et stort maleri i skarpe farver af domkirken i Firenze.

Det hænger på væggen i Ristorante Firenze, der har ligget i Kerteminde på Trollegade i 38 år. Det var Simon Notos far, Rossano Noto, der startede restauranten op i 1982. Siden 2014 har Simon Noto været køkkenchef i restauranten. Nu er planen, at han over en årrække gradvist overtager ejerskab og drift.

Den stille overtagelse passer perfekt for den 35-årige kerteminder, som godt kan lide følelsen af at bevare noget af det gamle ved restauranten og samtidig sætte sit eget præg.

Det store maleri er et godt eksempel. Det er Simon selv, der har malet det - når han ikke er i restauranten, går hans fritid med akrylkunst og familie. Selv om maleriet er forholdsvis nyt, er spørgsmålet om hotdoggen gammelt.

- Det har altid været en gimmick på restauranten, for i gamle dage var der en lille hotdog på de servietter, der lå på bordene. Ham, der havde illustreret dem, havde en ven med en pølsevogn, fortæller Simon Noto og griner lidt.

Måske ved tanken om, at der nogle gange ikke skal mere til, før nogle ting hænger ved og ligefrem ender med at spøge på et kunstværk mange år efter.

Ristorante Firenze

I 38 år har Ristorante Firenze været en fast del af Kerteminde.

Rossano Noto åbnede restauranten i 1982 og har drevet den lige siden.

I 2014 blev hans søn, Simon Noto, køkkenchef.

Over en årrække på fire år overtager han gradvis ejerskab og drift af familierestauranten.

Spisestedets menukort består af a la carte med mulighed for takeaway. Derudover er der en månedens menu.

Retterne afspejler det italienske køkken med hovedvægt på det toscanske køkken.

Normalt er der plads til 44 gæster i restauranten. På grund af covid-19-situationen er det antal sat ned til 32, men der er også servering i en gårdhave, der ligger på den anden side af vejen.

Adressen: Trollegade 2F, 5300 Kerteminde.

Læs mere på www.rist-firenze.dk.

Annonce

Smagen af Italien

På væggene hænger også gryder og platter samt en indrammet T-shirt med navnet Helveg på, signeret af selvsamme fodboldspiller. Simon Noto er ikke det mindste i tvivl om, at de kommer til at blive hængende. Et: Fordi hans far vil have det. To: Fordi det vil Simon egentlig også gerne.

- Som ny restauratør vil man gerne være nyskabende, men når man har en restaurant med succes, skal man ikke lave om på alt for meget. Faktisk har stedet og menukortet ændret sig naturligt gennem tiden, men det tænker folk ikke så meget over, fordi det er sket så gradvist, fortæller Simon om, hvordan det er gået til, at der for eksempel ikke længere er indbagt svinemørbrad og bagt kartoffel på menukortet.

En ret, som ellers var populær i 80’erne. Men bearnaisesovs kan man stadig få.

- Jeg har gjort mit for at trække mere Italien ind i menukortet. Men vi har stadig bearnaise. Det er et levn, som hænger fast, fortæller han.

Menukortet fungerer godt og kommer i vid udstrækning til at fortsætte, som det er nu. Men månedens menu er til at lege med, så her lader Simon kreativiteten og nye idéer blomstre. Alt sammen med fokus på det toscanske køkken.

- Vi er en italiensk restaurant. Det er det, som er sjælen ved det, og derfor må det gerne være autentisk. Jeg vil gerne skabe den samme oplevelse, som når jeg selv er i Italien, fortæller han og uddyber:

- Ristorante Firenze skal primært være kendt som et sted, der laver rigtig god mad. Firenze er hjertet af renæssancetiden. Der er her, at hele Italiens genialitet ligger. Det er eksotisk og kultiveret. Jeg forsøger at gengive, hvad jeg synes, er fantastisk, når jeg har besøgt min farmor i Italien.

Lige fra barnsben har Simon Noto tit besøgt sin fars familie, der bor i Monterappoli tæt på den større by Empoli i Toscana. Der suger han viden til sig, men det er ikke den eneste grund til, at den italienske gastronomi er blevet et omdrejningspunkt i hans liv.

Annonce

Fra København til Kerteminde

Egentlig var det slet ikke planen, at Simon Noto skulle ende, hvor han står i dag - midt i det åbne køkken i familierestauranten. Hans ungdomsdrøm var at skrive filmmanuskripter. Derfor forsøgte han ad flere omgange at komme ind på Den Danske Filmskole. I den forbindelse gik han på en filmhøjskole i Ebeltoft, hvor han mødte mennesker med samme interesse. Under navnet Showshow.dk var han med til at lave standup på Youtube. Det blev også til lidt arbejde for DR.

- Det var sjovt, men projektet flød lidt ud. Dengang troede jeg, at jeg skulle være den næste store comedy-stjerne, husker han.

Drømmen førte ham til København, hvor han fik arbejde i en italiensk delikatesseforretning, Supermarco. Her blev interessen for italienske råvarer vakt. Det var en lærerig periode inden for det italienske madkammer af pølser, skinker og oste. Men også en rodløs tid, husker Simon. Så da hans far ringede og tilbød ham arbejde i familierestauranten, var svaret ja.

- Det har jeg ikke fortrudt. For jeg kunne godt tænke mig at lave mad på fuld tid og have indflydelse, også selv om jeg ved, det kan være hårdt at være selvstændig. Med ansvaret er voksenlivet kommet af sig selv, fortæller Simon Noto.

I dag bor han i et villakvarter tæt på Kerteminde med sin kæreste og lille søn. Den kreative skabertrang får luft i restaurantens køkken, men også i fritiden. Simon Noto har altid tegnet, og som ung dyrkede han graffiti-kulturen.

- Men jeg er ikke så meget rebel mere. Det var lidt en lukket kultur. Nu vil jeg bare gerne skabe noget. Jeg vil ikke være sådan en type, der bare brokker sig, forklarer han.

Den indstilling betyder, at han maler på store akrylmalerier med hovedvægt på motiver fra Kerteminde, når han kommer hjem fra restauranten ved 21-tiden om aftenen. Når han har afleveret sin søn om morgenen, har han også tid til at male, inden han møder igen med middagstid.

- Sådan har jeg indrettet mig. Det kan man blive nødt til, forklarer han.

Skabertrangen får uden tvivl masser at se til de næste mange år, både når det kommer til italiensk gastronomi og kunst i Kerteminde. Det kan sagtens være, der kommer flere af Simons malerier op i restauranten. Om det bliver med flere skjulte motiver af hotdogs, er dog ikke til at vide endnu. Men der er også arbejde nok med at finde den, der allerede er malet ind i domkirke-maleriet.

- Jeg kan ikke se den, udbryder jeg opgivende efter lang tids søgen.

Simon Noto forbarmer sig og viser, hvor den er.

Den er lillebitte, men man kan godt se de syltede agurker på toppen. Simon Noto stiller gerne sine gæster samme udfordring. Sådan holder man en gammel gimmick i live i nye tider, som den unge restauratør ser frem til at træde ind i.

Simon Noto skal over en årrække overtage Ristoriante Firenze efter sin far Rossano Noto. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Simon Noto taler italiensk. Det har han lært fra sin familie, der bor i Italien, i gymnasiet og i et italiensk delikatesseforretning. Nu taler han ofte italiensk, når han er på arbejde, med en af de ansatte i restauranten. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Ristorante Firenze. Foto: Frederik Steen Nordhagen
I sin fritid maler Simon Noto. Gerne motiver fra Kerteminde, men dette maleri forestiller domkirken i Firenze og hænger i restauranten. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Foto: Frederik Steen Nordhagen
Foto: Frederik Steen Nordhagen
Simon Noto i det åbne køkken i gang med at tilberede aubergine-lasagne med det italienske navn Parmigiana di melanzane. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Ristorante Firenze i Kerteminde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Simon Noto i Ristorante Firenze. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Simon Noto i Ristorante Firenze. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Politiet roser de pårørende: Begravelse af to unge trafikdræbte håndteret lige efter bogen

Annonce