Annonce
Sydfyn

Silverrudder 2020 varede længere end normalt på grund af vindforhold

Den sidste båd der nåede over målstregen til tiden var lokal sejler fra Balle. Tilfældigvis var den første som gennemførte også derfra. Foto: Michael Danekilde Olsen
Silverrudder 2020 sluttede søndag klokken 12. Den sidste sejler kom i mål knap et kvarter før tid. Årets sejlads var udfordret af svage vinde, hvorfor sejlerne kom i mål senere end normalt, og mange opgav helt.

Svendborg: Weekenden bød på dette års Silverrudder, solosejladsen hvor den sidste sejler skulle nå over mållinjen klokken 12 for at have færdiggjort. Deltagerne sejlede afsted fredag, og den første som gennemførte nåede i mål lørdag aften. Normalt vil de fleste sejlere faktisk være igennem i løbet af  natten mellem fredag og lørdag, men dette års Silverrudder har været ramt af nogle udfordringer, man ikke kan gardere sig imod: vejret.

Ole Ingemann er stævneleder og møder avisen på Svendborg Havn for at give et overblik over Silverrudder 2020.

- Først og fremmest vil jeg sige, at det har været et fantastisk Silverrudder i år. Der kan ikke klages over regn eller kulde, men til gengæld har det været udfordrende for de sejlende, at der har været så svag vind. Det betyder, at man skal være 110 procent klar, når den rigtige vind er der. Det har også medvirket til, at de fleste sejlere er kommet lidt senere i mål end normalt, og flere af dem har sejlet op til et døgn længere end almindeligvis.

Annonce

- Samtidig er det også grunden til, at mange måtte falde fra i løbet af sejladsen. Faktisk over 200 ud af de mere end 300 både har kunnet se, at de ikke ville kunne gennemføre i tide og har derfor valgt at trække stikket, så at sige. Men vejret kan ingen jo styre, og selvom nogle har måttet opgive, er det mit indtryk, at det er en oplevelse at deltage i sig selv for de fleste, siger Ole Ingemann.

Særlig tak til de frivillige

Svage vinde har dog ikke været den eneste udfordring som Silverrudder 2020 har måttet tackle. Corona-epidemien har ligeledes sat sit præg på sejladsen, men Ole Ingemann mener, at man er lykkedes godt med at tage de nødvendige forholdsregler.

Ole Ingemann, stævneleder for Silverrudder er godt tilfreds med årets sejlads. Foto: Michael Danekilde Olsen

- Nu er vi jo heldige i den forstand, at modsat en fodboldkamp eller lignende, så skal der ikke kunne sidde mange tusinde tilskuere tæt sammen til sådan en begivenhed. Skipperne på bådene er der alene, og som sådan har afstandskrav i den sammenhæng slet ikke været et problem. Samtidig har vi sørget for at skille vores mange frivillige fra de sejlende for på den måde at undgå, at større forsamlinger skulle blive aktuelt, forklarer Ole Ingemann.

Det er ikke fordi, at der mangler interesserede eller publikummer. Men en sejlads er ikke ligefrem koncentreret om et lille afgrænset område, og derfor har Svendborg Amatør Sejlklub, som er medarrangør af Silverrudder, sørget for at man kunne følge med online.

- Vores youtube-kanal har haft mange tusinde seere i år og det er vi meget tilfredse med. Det er skønt at se, at der er så stor interesse, for det vi laver her. Det er også derfor, at vi har så mange frivillige, netop fordi Silverrudder er en oplevelse for mange.

- Vi kunne ikke have gennemført det uden de frivillige, de skal have en særlig tak. Ikke mindst fordi, at de jo har haft ekstra arbejde i år i forlængelse af, at sejladsen varede det længere end ellers, siger Ole Ingemann.


En juniorsejlads ville vi rigtig gerne have med næste år. Det vil ikke være en lige så lang eller krævende tur, som den vi sender de myndige sejlere på. Men den kunne gå rundt om Skarø eller en anden nærtliggende ø, og de unge sejlere vil blive fulgt af andre, mere erfarne folk som sejler tæt ved og kan sørge for, at der er et højt sikkerhedsniveau

Ole Ingemann


Annonce

Fremtiden for Silverrudder

Planlægningen af næste års Silverrudder starter allerede mandag. Her vil man evaluere på den netop overstående sejlads. Hvad der fungerede, og hvad der ikke gjorde, og hvordan kan det blive endnu bedre næste gang.

- Silverrudder 2021 starter mandag. Der begynder vi at kigge på, hvad der skal være bedre. En af de ting, vi vil gøre næste år, hvad enten der er noget, som hedder corona-epidemi eller ej, er, at det mødested, hvor deltagerne blandt andet får udleveret bådnummer, vil være åbent tidligere.

- Det gør vi for at undgå, at der kommer for meget pres på og selvfølgelig også for at undgå en masse mennesker samlet på et sted. Så selvom corona ikke har haft en vanvittig stor effekt på Silverrudder, så har vi lært nogle ting, og dem tager vi med videre til næste år, forklarer Ole Ingemann.

Ved mållinjen ud for Christiansminde Hotel sidder et hold frivillige parate til at måle præcis tid for hver enkelt sejlers gennemførelse. Foto: Michael Danekilde Olsen

En anden ting, som Ole Ingemann ser frem til at gøre anderledes næste år, er at udvide Silverrudder med en juniorsejlads. Det skal være for deltagere op til 17 år. Ambitionen er, at de unge sejlere får deres egent miniversion af det almindelige Silverrudder.

- En juniorsejlads ville vi rigtig gerne have med næste år. Det vil ikke være en lige så lang eller krævende tur, som den vi sender de myndige sejlere på. Men den kunne eksempelvis gå rundt om Skarø eller en lignende nærtliggende ø, og de unge sejlere vil blive fulgt af andre, mere erfarne folk i både, som sejler tæt ved og kan sørge for, der er et højt sikkerhedsniveau.

- Det er også et arrangement, der vil kræve noget mere manpower, end vi kan stille med i Svendborg Amatør Sejlklub alene. Så der er det heldigt, at vi har en sammenslutning af de forskellige sejlklubber her på Sydfyn, som vil kunne sørge for en hjælpende hånd, hvis det lykkes at lave et Silverrudder Junior 2021. Det er i hvert fald noget, jeg vil arbejde hårdt for kan komme i stand til næste år, fortæller Ole Ingemann.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce