Annonce
Nordfyn

Sikkerhed: Din medicin får sin egen stregkode

Apoteker Tove Drikkjær kan som farmaceut vejlede sine kunder i medicin. Foto: Ann Lykke

Nye regler fra EU, skal sikre medcinens vej til kunden. Nu forsegles æsken og forsynes med unik 2D-stregkode. Apoteker Tove Drikkjær fra Bogense kan fortælle at sikkerheden omkring medicinhåndteringen er meget høj.

Bogense: Nye EU-regler, som handler om sikkerhed ved medicinhåndtering, medfører ændringer for kunden.

Apoteker Tove Drikkjær fra Bogense kan fortælle, at man i forvejen lever op til de fleste af kravene. Det nye er, at æsken forsegles fra producenten. Den forsynes også med en unik 2D-kode, som scannes og kontrolleres på apoteket.

Forseglingen skal være ubrudt, når den udleveres. Derfor sættes doserings-etiketten fremover uden på æsken, og det er vigtigt, at man ikke kasserer den.

Annonce

- Vi er en del af sundhedsvæsenet, vi er ikke kun en butik. Forkert medicin kan have en alvorlig konsekvens for kunden.

Tove Drikkjær, Apoteker
De nye 2D-stregkoder er unikke for hver æske, som forsegles hos producenten. Foto: Ann Lykke

Returneres ikke

Det er fortsat ikke muligt for kunder at returnere medicin, efter den er blevet udleveret. Årsagen er en selvfølge for apoteker Tove Drikkjær fra Bogense Apotek. Hun er farmaceut-uddannet, og har en omfattende viden om medicin.

- Vi kan ikke garantere korrekt opbevaring, hvis den har været ude hos kunden. Sådan har det altid været, fortæller hun.

Hun har en applikation (et program) på sin telefon, som overvåger medicinen. Hun får besked med det samme, hvis noget ikke er, som det skal være.

- Vi er en del af sundhedsvæsenet, vi er ikke kun en butik, siger hun. Forkert medicin kan have en alvorlig konsekvens for kunden.

Alle på apoteket er enten farmaceuter, eller farmakonomer. Farmakonom-elever udleverer kun medicin, når ekspeditionen er efter-tjekket. De går ikke på kompromis med sikkerheden.

En applikation (et program) på apoteker Tove Drikkjærs telefon overvåger medicinen. Foto: Ann Lykke

Gratis vejledning

Tove Drikkjær fortæller, at ansatte fra 1. juli i år har gennemført et kursus som behandler-farmaceuter, som får en ny funktion. Hvis der opstår en situation, hvor det ikke er muligt at nå at få udleveret en ny recept hos lægen, kan behandler-farmaceuten få adgang til det fælles system (FMK) uden fuldmagt, som kræves nu.

På den måde undgår man, at nogen skulle komme i en livstruende situation, fordi de ikke kan få livsnødvendig medicin hurtigt. Behandler-farmaceuten har en liste over 28 lægemidler, som de må forny recepten på. Recepter fra lægevagten er ifølge de nye regler fra EU er fremover kun gyldige en uge frem.

Bogense Apotek i 2019. Foto: Ann Lykke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce