Annonce
Nordfyn

Sikkerhed: Din medicin får sin egen stregkode

Apoteker Tove Drikkjær kan som farmaceut vejlede sine kunder i medicin. Foto: Ann Lykke

Nye regler fra EU, skal sikre medcinens vej til kunden. Nu forsegles æsken og forsynes med unik 2D-stregkode. Apoteker Tove Drikkjær fra Bogense kan fortælle at sikkerheden omkring medicinhåndteringen er meget høj.

Bogense: Nye EU-regler, som handler om sikkerhed ved medicinhåndtering, medfører ændringer for kunden.

Apoteker Tove Drikkjær fra Bogense kan fortælle, at man i forvejen lever op til de fleste af kravene. Det nye er, at æsken forsegles fra producenten. Den forsynes også med en unik 2D-kode, som scannes og kontrolleres på apoteket.

Forseglingen skal være ubrudt, når den udleveres. Derfor sættes doserings-etiketten fremover uden på æsken, og det er vigtigt, at man ikke kasserer den.

Annonce

- Vi er en del af sundhedsvæsenet, vi er ikke kun en butik. Forkert medicin kan have en alvorlig konsekvens for kunden.

Tove Drikkjær, Apoteker
De nye 2D-stregkoder er unikke for hver æske, som forsegles hos producenten. Foto: Ann Lykke

Returneres ikke

Det er fortsat ikke muligt for kunder at returnere medicin, efter den er blevet udleveret. Årsagen er en selvfølge for apoteker Tove Drikkjær fra Bogense Apotek. Hun er farmaceut-uddannet, og har en omfattende viden om medicin.

- Vi kan ikke garantere korrekt opbevaring, hvis den har været ude hos kunden. Sådan har det altid været, fortæller hun.

Hun har en applikation (et program) på sin telefon, som overvåger medicinen. Hun får besked med det samme, hvis noget ikke er, som det skal være.

- Vi er en del af sundhedsvæsenet, vi er ikke kun en butik, siger hun. Forkert medicin kan have en alvorlig konsekvens for kunden.

Alle på apoteket er enten farmaceuter, eller farmakonomer. Farmakonom-elever udleverer kun medicin, når ekspeditionen er efter-tjekket. De går ikke på kompromis med sikkerheden.

En applikation (et program) på apoteker Tove Drikkjærs telefon overvåger medicinen. Foto: Ann Lykke

Gratis vejledning

Tove Drikkjær fortæller, at ansatte fra 1. juli i år har gennemført et kursus som behandler-farmaceuter, som får en ny funktion. Hvis der opstår en situation, hvor det ikke er muligt at nå at få udleveret en ny recept hos lægen, kan behandler-farmaceuten få adgang til det fælles system (FMK) uden fuldmagt, som kræves nu.

På den måde undgår man, at nogen skulle komme i en livstruende situation, fordi de ikke kan få livsnødvendig medicin hurtigt. Behandler-farmaceuten har en liste over 28 lægemidler, som de må forny recepten på. Recepter fra lægevagten er ifølge de nye regler fra EU er fremover kun gyldige en uge frem.

Bogense Apotek i 2019. Foto: Ann Lykke
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce