Annonce
Navne

Sikker mand ved stikkerne og prisvinder

Trommeslageren Thomas Ortved fylder 50 år mandag.

Fødselsdag 50

Tomas Ortved, trommeslager i Danmarks første punkband Sods, senere Sort Sol fylder 50 år mandag.

Tomas Ortved er i pressen blevet fremhævet som én af sin generations mest begavede trommeslagere.

Han pladedebuterede med Sods i 1979 med den nu klassiske punkudgivelse "Minutes to go" (et 30års jubilæum!). Sideløbende med sit arbejde i "Danmarks eneste rigtige rockband" , har han komponeret musik, udsendt albums og turneret med Cycklon Anti Cyklon (CAC), som han dannede med vennen Per Buhl Acs fra punkbandet No Knox og kultgruppen Alive With Worms med nattens dronning Janine Neble.

I 1990’erne indgik CAC et samarbejde med koreografen Mark Tompkins omkring La Plaque Tournante, som var en række danseperformances med uropførelser i 12 europæiske byer, hvor grundkonceptet var et internationalt samarbejde mellem forskellige kunst- og udtryksformer.

Sods/ Sort Sol har udgivet plader på Medley Records, Sony Music og Universal Music. De har turneret i Europa, Rusland, og USA; modtaget "Folkets Pris", vundet dansk Grammy to gange. Sort Sol live er blandt "Kulturkanonens" udvalgte scenekunstnere 2006.

Tomas Ortved blev i 2004 "årets musiker" ved Steppeulvs prisoverrækkelsen. Desuden har han som trommeslager medvirket på mere en 60 udgivelser med bl.a. Lars H.U.G., Peter Sommer, Thäström, Martin Hall, Nikolaj Nørlund og T.S. Høeg.

Han har sideløbende komponeret musik til teater, performance, dans, film og tv.

Udover La Plaque Tournante kan nævnes HalfMachine, Hotel Proforma, Terra Australis Incognito i Kbh. og Budapest samt Det Kgl. Teater: Hamlet, ballet af Peter Schaufuss på Kronborg.

Han har lavet musik til spillefilmene "Den du frygter," "Nattevagten" og "Vikaren."

Sin første soloplads udgav Tomas Ortved i maj i fjor. Pladen hedder "Sun Pistol" og er lavet i samarbejde med den nu afdøde guitarist Hilmer Hassig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce