Annonce
Indland

Sigtet i sag om iransk attentatforsøg bliver bag tremmer

En 39-årig mand er frivilligt gået med til, at hans varetægtsfængsling forlænges med yderligere fire uger.

En 39-årig mand, der blandt andet er sigtet for at have bistået en fremmed efterretningstjeneste, er frivilligt gået med til, at hans varetægtsfængsling forlænges med yderligere fire uger.

Den oplyser senioranklager Søren Harbo.

Manden, der er norsk-iransk statsborger, har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af oktober. Indtil for omkring en måned siden sad han i isolation.

Han er sigtet for at have medvirket til et drabsforsøg, som angiveligt var rettet mod eksiliranere i Ringsted. Desuden beskyldes han for at have bistået en iransk efterretningstjeneste med at planlægge et attentat på dansk jord.

Manden, der blev pågrebet i Göteborg 21. oktober sidste år, nægter sig skyldig.

I et tidligere retsmøde har Søren Harbo sagt, at efterforskningen er meget omfattende. Han kan torsdag ikke komme med et bud på, hvornår der bliver truffet afgørelse om eventuel tiltale mod manden.

Ifølge PET var det en eller flere eksiliranere i Ringsted fra bevægelsen ASMLA, Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz, som en iransk efterretningstjeneste tilsyneladende ønskede at dræbe.

ASMLA kæmper for araberes selvstændighed i den sydvestlige del af Iran.

PET's frygt for et attentat førte 28. september sidste år til en storstilet politiaktion på Sjælland. Betjente spærrede veje og havne, og flere tusinde mennesker blev berørt.

Indgrebet betød blandt andet, at der ved Storebæltsbroen opstod en kø af biler på cirka 30 kilometer, har Vejdirektoratet tidligere oplyst.

Den 39-årige boede i Göteborg med sine tre børn. I en periode sultestrejkede han i protest mod sin situation.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce