Annonce
Fyn

Sigtet for forsøg på terror: Fængslet mand fra Fyn ville sende penge til Islamisk Stat

Det var på denne ejendom, at en 29-årig mand efter politiets opfattelse havde til hensigt at sende penge til Islamisk Stat i Libyen og Mali, ligesom han efter politiets opfattelse via internettet downloadede viden om drab og fremstilling af sprængstoffer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En 29-årig mand, som under storstilet antiterroraktion for to uger siden var én af 20 anholdte, forsøgte at skaffe penge til terrorbevægelsen Islamisk Stat, viser sigtelsen, som indtil nu har været hemmeligholdt.
Annonce

Terrorsag: En 29-årig mand med bopæl på Fyn, som for to uger siden var én af de mange anholdte i en landsdækkende antiterroraktion, ville ifølge myndighedernes opfattelse forsøge at samle penge ind til terrororganisationen Islamisk Stat, ligesom han søgte viden om drab og fremstilling af sprængstoffer på internettet.

Det fremgår af sigtelsen, som avisen Danmark har fået aktindsigt i efter at have fået Østre Landsrets ord for, at den under grundlovsforhøret med manden 12. december skulle have været læst op i Retten i Odense, mens pressen var til stede.

Det blev den ikke, fordi dommeren på anmodning af Anklagemyndigheden valgte at dobbeltlukke dørene, dvs. at sigtelsen blev læst op, uden at offentligheden på det tidspunkt fik kendskab til den. Det har Østre Landsret nu sagt var forkert, og derfor har avisen fået sigtelsen.

Den storstilede antiterroraktion koordineret af Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) fandt sted onsdag 11. december på mange adresser i hele landet, og herunder også på en trelænget gård på Nordøstfyn.

Dagen efter blev den 29-årige mand med anden etnisk baggrund end dansk og med velplejet sort skæg og kort hår, iført arbejdsbukser, arbejdssko og en arbejdsjakke med logo for en fynsk virksomhed, i grundlovsforhøret præsenteret for de to sigtelser, som offentligheden nu for første gang får indblik i.

Antiterroraktionen

Det var Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste, der onsdag 11. december slog til i en koordineret aktion mod en lang række adresser i hele landet.

20 personer blev anholdt, herunder en 29-årig mand med bopæl på Fyn og med anden etnisk baggrund end dansk.

Syv af landets 12 politikredse var involveret i aktionen. Ud over København drejede det sig om Københavns Vestegn, Midt- og Vestsjælland, Fyn, Midt- og Vestjylland, Østjylland og Nordjylland. Derudover var Politiets Efterretningstjeneste (PET) involveret i aktionen.

Domstolene nedlagde navneforbud for de anholdte i sagen, herunder også den 29-årige mand med bopæl på Nordøstfyn. Derfor kan vi ikke fortælle mere om hans identitet.

Annonce

Penge til IS i Afrika

Den ene af sigtelserne mod den 29-årige, som gennem længere tid har boet på gården på Nordøstfyn, handler om forsøg på overtrædelse af straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorparagraf, ved frem til sin anholdelsen 11. december at have forsøgt at skaffe penge til en person, en gruppe eller en sammenslutning, som ville begå terror.

I sigtelsen står der, at han forsøgte at skaffe penge med henblik på, at de skulle sendes til terrororganisationen Islamisk Stat i Libyen og Mali, idet han 7. december tilbød en ukendt person på internetplatformen Telegram at overføre penge til personer med forbindelse til Islamisk Stat i de to afrikanske lande. Det mislykkedes, da den 29-årige blev anholdt.

Manden er også sigtet for forsøg på terror ved i tiden frem til sin anholdelse 11. december at have hentet instruktioner i drab og i fremstilling af sprængstoffer på internettet, og lagt oplysningerne ned på et usb-stik. Oplysningerne skulle efter myndighedernes opfattelse bruges senere i forbindelse med et terrorattentat et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller i udlandet.

Hvordan den 29-årige mand stiller sig til de to sigtelser, vides ikke.

Annonce

Del af større terrorsag

Den 29-årige mand er én af de 20 personer, som under antiterroraktionen blev anholdt, og flere af dem blev senere fremstillet i grundlovsforhør ved dommervagten i Københavns Byret.

Sigtelserne for den 29-åriges vedkommende adskiller sig dog fra de øvrige sigtelser i sagen. Her er fem sigtet for at have forsøgt at finansiere og skaffe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger.

Tre øvrige personer blev ved fremstillingerne i København sigtet for at have villet fremstille en eller flere bomber med sprængstoffet TATP, også kaldt Satans Mor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Middelfart For abonnenter

Laveste pris er ikke altid vejen til succes: Vognmandsfirma laver rekordoverskud med gamle dyder som faglighed og fleksibilitet

Annonce