Annonce
Musik

Signe Svendsen modtager sit livs første pris

Til trods for, at Signe Svendsen har lavet musik i flere end 20 år, har hun aldrig modtaget en pris. Foto: Simon Staun
Lørdag aften fik Signe Svendsen Odense Live Hovedprisen 2020. Det er den 45-årige sangers første pris, og det gør hende ekstra lykkelig, at den er uddelt på hendes fødeø.

- Jeg er simpelthen så hamrende stolt over at modtage Odense Live Hovedprisen. Det er min allerførste pris, og derfor er jeg meget beæret. Det betyder mere for mig, end jeg havde forventet.

Sådan siger Signe Svendsen, der efterfulgte sin fynske kollega Claus Hempler i rækken af modtagere af Odense Live Hovedprisen. En pris, der lørdag aften blev uddelt for 11. gang på Posten.

Signe Svendsen var vært til den anden prisfest i 2010 og har siden været inviteret flere gange, hvor hun har måttet melde afbud på grund af koncerter.

- Jeg synes, at Odense Live Prisen er et glimrende tiltag, fordi det har været med til at synliggøre, hvor meget fantastisk musik, der udspringer fra Fyn. Det er i dag en pris, som musikere uden relation til Fyn kender, siger Signe Svendsen.

Indtil sidste år var der tre nominerede til Odense Live Hovedprisen. De spillede alle til selve prisfesten, hvorefter juryen besluttede, hvem der skulle vinde. Den praksis er lavet om, så årets vinder er fundet på forhånd. Og dermed også får længere tid på scenen til at understrege, hvorfor prisen er berettiget.

- I stedet for at spille en eller to sange havde jeg mulighed for at spille flere af mine sange. Det gav mig en bedre mulighed for at vise publikum, hvem jeg er som sanger og sangskriver, siger Signe Svendsen, der havde valgt flere af sine nye sange fra albummer "Det forlyder".

Annonce

Vindere af Odense Live Hovedprisen:

2010 - Kissaway Trail (øvrige nominerede Uffe Steen og Mads la Cour)
2011 - Søren Huss (øvrige nominerede Frederik Valentin og Jonas Munk)
2012 - Harald Haugaard (øvrige nominerede Fler Farver og Lars Vissing)
2013 - Tiptoe Bigband (øvrige nominerede Steffen Schackinger og Christian Juncker)
2014 - MØ (øvrige nominerede The Eclectic Moniker og Andreas Lang)
2015 - The White Album (øvrige nominerede Phønix og Habadekuk)
2016 - Saybia (øvrige nominerede Jullie Hjetland og Reptile Youth)
2017 - Adi Zukanovic (øvrige nominerede Folkeklubben og Christian Juncker)
2018 - Causa Sui (øvrige nominerede Kathrine Winfeld og The White Album)
2019 - Claus Hempler (Der var ingen andre nominerede kun en vinder udpeget af juryen)
2020 - Signe Svendsen (Der var ingen andre nominerede kun en vinder udpeget af juryen)

Drømmer sig tilbage til Fyn

Hvis det stod til Signe Svendsen, flyttede hun gerne tilbage til Fyn. Ikke nødvendigvis Nyborg, hvor hun kommer fra. Men et eller andet sted på Midtfyn, hvor det geografisk ville give mening at bo for en turnerende musiker, der både optræder i Helsingør og Hirtshals.

- Der er mange steder i landet, hvor der er for langt hjem til Espergærde i Nordsjælland. Men jeg har en teenagedatter, og hendes verden er centreret omkring hendes venner. Når vi skal på ferie, spørger hun altid, hvor lang tid vi er væk. Er det mere end en uge, trækker hun lidt på det. Min mand arbejder inde i København, så det er primært mig, der drømmer mig tilbage til Fyn, siger Signe Svendsen.

Hun indførte på et tidspunkt en regel om, at hun kører hjem og sover, hvis hun spiller syd for Silkeborg. Så kan hun typisk være hjemme inden klokken to om natten.

- Jeg kan ikke overskue at køre tværs gennem landet, hvis jeg har spillet i Nordjylland. Så overnatter jeg typisk i Aarhus. Men hvis vi boede på Fyn, kunne jeg køre hjem, uanset hvor jeg optrådte. Altså på nær Bornholm, siger Signe Svendsen.

Selv om hun kalder Espergærde for bonderøvs-Nordsjælland, er der stadigvæk Strandvejen med helt utroligt rige mennesker i meget beskyttede områder. Det udmønter sig i utroligt lidt forskellighed.

- Jeg er meget opmærksom på, at min datter vokser op i det miljø. Opmærksom på, at hun skal kende til diversitet. At hun skal vide, at det ikke er sådan, det er i hele landet. At andre lever med andre vilkår, siger Signe Svendsen.

Hæderen betyder mest

Selv om det måske er en kende ufynsk og måske i virkeligheden passer bedre til Nordsjælland, kan Signe Svendsen godt lide, at Odense Live Prisen er lidt "stor i slaget".

- Fynboer er kendt for ikke at have at for store armbevægelser, og det gør det ekstra skønt med Odense Live Prisen. Det er virkelig en flot fest med hvide duge og kandelabere på bordene. Beløbet, der følger med prisen, er også imponerende, siger Signe Svendsen.

40.000 kroner lyder måske ikke som en formue, men de lander på et umådeligt tørt sted.

- Jeg har mange penge ude at svømme med min albumudgivelse, så 40.000 kroner er en kæmpe økonomisk hjælp. Men det overgås mange gange af hæderen. At komme i kategori med MØ, Claus Hempler, Saybia og Søren Huss er en kæmpe anerkendelse. Hvem ville ikke være stolt af at være en del af det selskab, spørger Signe Svendsen.

Tirsdag 28. januar er der "Artist Talks" med Signe Svendsen på Dexter i Odense. Det er Morten Kjærgaard, der stiller spørgsmålene. Det begynder klokken 20.00 og koster 100 kroner.

Det er ikke utænkeligt, at Signe Svendsen vender hjem til Fyn, når hendes datter flytter hjemmefra. Men hendes mand, der arbejder i København, skal også lige overtales. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce