Annonce
Udland

Siemens vil opfylde kulminekontrakt i Australien trods protester

Tobias Hase/Ritzau Scanpix
Den tyske Siemens-koncern fastholder at levere signalteknologi til ny og omstridt kulmine i Australien.

Den tyske ingeniørkoncern Siemens vil opfylde en kontrakt om at levere teknologi til en ny kulmine i Australien trods store protester fra miljøorganisationer.

Det oplyser Siemens-topchef Joe Kaeser sent søndag.

- Der er praktisk taget ingen juridisk og økonomisk ansvarlig måde at vikle sig ud af kontrakten uden at negligere vores betroede forpligtelser, udtaler Kaeser.

Han tilføjer, at Siemens har mulighed for at trække sig fra opgaven, såfremt minens ejer, det indiske selskab Adani, overtræder miljølove i forbindelse med, at kulminen bliver etableret.

Siemens blev i december valgt som leverandør af signalsystemet til den jernbane, der skal transportere kul fra Adani-minen i den australske delstat Queensland.

Lørdag opfordrede den svenske klimaaktivist Greta Thunberg den tyske koncern til at genoverveje sin rolle i projektet.

I flere tyske byer demonstrerede klimaaktivister mod minen fredag. Blandt andet uden for Siemens' hovedkvarter i München.

- Selv om jeg har masser af forståelse for miljøspørgsmål, så er jeg nødt til at afbalancere forskellige interesser hos forskellige parter, så længe de har loven bag sig, siger Joe Kaeser.

- Vi skulle på forhånd have været klogere med hensyn til dette projekt. Nu er vi nødt til at være en leverandør, som overholder sine forpligtelser, så længe kunden holder sig inden for lovens rammer, tilføjer han.

Kontrakten har en værdi på cirka 18 millioner euro. Det er et beskedent beløb i forhold til, at den tyske koncern i 2019 havde en omsætning på knap 87 milliarder euro.

Siden 2010 har Adani arbejdet på mineprojektet, der fik grønt lys fra myndighederne for et par år siden trods store protester i Australien fra modstandere af fossile brændstoffer.

Adani er dog blevet nødt til at nedjustere størrelsen på minen i forhold til selskabets oprindelige plan.

Kulminen ventes at indlede driften næste år. Minen forventes at producere 2,3 milliarder ton kul i løbet af 60 år.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce