Annonce
Sport

"Sieg heil"-kommentar bringer Marco van Basten i modvind

John Thys/Ritzau Scanpix
Den hollandske fodboldlegende Marco van Basten har undskyldt, efter at han sagde "sieg heil" på tv.

Marco van Basten udløste lørdag en storm af forargede kommentarer på sociale medier, da han under en direkte transmission før kampen mellem Ajax og Heracles sagde "sieg heil" på tv-kanalen Fox Sports.

Den hollandske fodboldlegende forsøgte at lave sjov med den hollandske journalist Hans Kraays interview med Heracles' tyske træner, Frank Wormuth.

Siden blev kommentaren med reference til den nazistiske hilsen kritiseret heftigt på Twitter. I pausen af kampen undskyldte van Basten sine ord.

- Det var ikke min hensigt at chokere folk. Jeg ville bare illustrere Hans' tyskkundskaber, sagde Marco van Basten.

Også Fox Sports har ifølge Algemeen Dagblad undskyldt for den tidligere stjerneangribers kommentar.

Van Bastens ord faldt i samme weekend, som de hollandske fodboldklubber har valgt at protestere imod racisme.

Det sker, efter af en kamp i den næstbedste hollandske række mellem Excelsior og Den Bosch i sidste weekend blev stoppet efter anklager om racistiske tilråb.

Excelsior-spilleren Ahmad Mendes Moreira sagde ifølge hollandske medier, at han hørte abelyde og forlod banen under kampen, mens dommeren standsede kampen.

For at vise deres modstand mod racisme har de hollandske klubber derfor valgt at indlede alle kampene i de to bedste fodboldrækker med at stå stille i det minut af kampene.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce