x
Annonce
Fyn

Sidste weekend med sommer i år: Her får du skybrud og torden

Vi går formentligt sommerens sidste weekend i møde. Fra mandag venter køligere, ustadigt vejr og vi må tænke os tilbage på lune sommeraftener, ture ved stranden og lummervarme nætter. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det gælder om at nyde de kommende dage, hvis man stadig er til sol, sommer og høje temperaturer, for mandag er vi tilbage i normal septembervejr, præcis som nogle elsker det og andre hader.

Mens mange sukker over lummervarmen disse dage vil mange sikkert også fortryde det i næste uge, når det hele er slut og vi er tilbage i de vante temperaturer og vejr for september.

For mens sommeren ifølge kalenderen slutter denne weekend og vi officielt går over i efterår bliver det ifølge DMI også formentligt dette års sidste dage med sol, sommer, strand og varme over 20 grader.

Det viser prognoserne fra DMI, som på Fyn lover omkring 25 grader både lørdag og søndag, mens mandagen viser en markant vejrændring fra morgenstunden med de sædvanlige fronter, der kommer skyllende ind over os fra Nordsøen. Præcis som vi kender det for årstiden, præcis som nogle elsker det, og præcis som nogle hader det.

Derfor gælder det om at nyde årets sidste sommerweekend, hvis man stadig synes, det er skønt med temperaturer mellem 22 og 28 grader alt efter, hvor man opholder sig, lange aftener på terrassen eller altanen, og nætter, hvor man vender og drejer sig på grund af varme eller har åbne vinduerne, så man hører byens lyde længe inden, det bliver lyst, og man urimeligt bander renovationsfolk, fragtmænd og fejemaskiner langt væk.

Annonce

Slanger i paradis

Der er dog også malurt i bægeret og slanger i paradis, præcis som der er alle steder, for med varmen følger stadig den fugtige luft fra syd og gør det lummert. Derfor varsler DMI også om både torden, kraftige regnbyger og risiko for skybrud, hvor der lokalt kan falde mellem 15 og 25 millimeter på under en halv time.

Og det falder helt i tråd med, at august er den måned på året, hvor der er flest skybrud.

Og hvad er det nu, man skal gøre, når der er torden, lyn og skybrud?

Gælder det torden bør man tage stik til fjernsyn, computere, routere og anden elektronik ud af stikkontakten, for alene i denne uge er der borgere på Fyn, som har oplevet lynnedslag. Og er der lynnedslag i ens strømnet ødelægger det al elektronik.

Er der skybrud skal man passe på lavtliggende områder som viadukter, kældre og vejbaner, og så er det en god idé at tjekke tagrender, nedløbsrør og afløbsriste. Luk også vinduer og døre, medmindre man vil risikere at få vand i sofaen, på gulvet eller vand under vindueskarmen og hulrum i ens vægge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce