Annonce
Odense

Sidste skoledag på FGU: Mød fire unge, der har genvundet troen på fremtiden

Naja Hansen har fået nogle redskaber og sociale færdigheder, som har givet hende mere tro på, at hun kan gennemføre en pædagog- eller lærer-uddannelse. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
77 ud af 82, der har gennemført Forberedende Grunduddannelse i Odense, er klar til at komme videre i job eller uddannelse. Vi har mødt fire af dem.

Sanderum: Torsdag formiddag bager solen ned over gårdspladsen ved Elsesminde i Sanderum. På en bænk sidder fire unge mennesker, der udstråler glæde og fremtidstro.

De har næstsidste skoledag, og jo, I læste rigtigt, der findes nogen, som har sidste skoledag midt i juli. De fire går nemlig på Forberedende Grunduddannelse, FGU - som for to år siden blev søsat med det formål at gøre unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.


Annonce

Jeg har lige fået 4 i dansk og matematik, og jeg har ellers altid dumpet i alting.

Mette Sofie Rasmussen


Sommerferien bliver kort for de fire. Om få uger tager to af dem de første skridt på vejen mod at kunne kalde sig anlægsstruktører. De to andre skal begynde på hf på VUC. Den ene med at håb om at blive lærer eller pædagog, mens den anden sigter på at blive sygeplejerske og allerhelst for Røde Kors.

Planer som virker langt mere realistiske nu, end de gjorde for få år siden. De fire unge har nemlig det til fælles, at tiden på FGU FYN Odense har hjulpet dem til at få styr på deres shit, som det hedder på moderne dansk.

God vejledning

21-årige Naja Hansen er en af dem, der lige som alle os andre godt kan have svært ved at tage sig sammen til at komme hjemmefra om morgen og ud blandt andre mennesker. Hun har nok bare haft lidt sværere ved det end de fleste af os.

Khanbibi Safi vil gerne være sygeplejerske. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hun taler varmt om god vejledning på FGU. Om at hun stadig er usikker på sig selv, men har fået redskaber til at takle det. Drømmen har været at blive dyrepasser, men det er et næsten umuligt nåleøje at komme gennem. Så nu er sigtet indstillet på lærer eller pædagog. Første skridt på vejen hedder hf på VUC Fyn, hvor Naja skal i gang med tre fag på en særlig ordning, hvor der er mulighed for online-undervisning, hvis hun har én af de dage, hvor det er svært at finde overskuddet til at møde op.

Forberedende Grunduddannelse

Den forberedende grunduddannelse er et fleksibelt uddannelsestilbud til unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse og som heller ikke er i beskæftigelse.

Den blev implementeret for to år siden - blandt andet som afløser for produktionsskolerne.

På Fyn er flere kommuner gået sammen om FGU FYN med skoler i Glamsbjerg (Assens Kommune), Marslev (Kerteminde Kommune), Søndersø (Nordfyn), Nyborg og Odense.

I Odense er det netop den tidligere produktionsskole, Elsesminde, der huser afdelingen af FGU.

Samme station, VUC, er den næste på 22-årige Khanbibi Safis vej videre i livet. Hun er oprindeligt fra Afghanistan og kom til Danmark for otte år siden. Khanbibi lyser op i et smil, der blænder om kap med solen, mens hun fortæller, at hun manglede noget fagligt og sprogligt, som hun har indhentet på FGU FYN Odense, og nu kan sygeplejerske-drømmen altså forfølges.

Annonce

77 ud af 82

Ind i mellem de unges historie, fortæller lederen af FGU FYN Odense, Vibeke Nørby Mouridsen om en endnu ret nyetableret uddannelsesform, der ikke kun skal styrke eleverne fagligt, men i høj grad også menneskeligt og socialt. Her hvor andet år med FGU går på hæld, er der succes. Af de 82, der slutter her til sommer, er de 77 klar til job eller videreuddannelse.

Hun kan også fortælle om et godt samarbejde med erhvervslivet og fremhæver transportfirmaet Alex Andersen Ølund som et, man skal have et formaliseret samarbejde med og undervisning hos.

- Vi skal matche erhvervslivet og give de unge en realistisk vejledning, siger Vibeke Nørby Mouridsen.

Annonce

Dumpede altid

Tæt ved bænken, hvor vi sidder og får fortalt historier, er der en trappe op til FGU's genbrugsbutik. Den har 26-årige Mette Sofie Rasmussen lavet. Hun har været på FGU FYN Odense i næsten to år og skal snart i mesterlære som anlægsstruktør hos M.J. Eriksson.

- Jeg har lige fået 4 i dansk og matematik, og jeg har ellers altid dumpet i alting, siger Mette Sofie. Hendes historie handler om en barndom med alt for meget krudt i røven og en tid som kastebold mellem forskellige sjællandske skoler.

To fremtidige anlægsstruktører: Sadam Jama Nur og Mette Sofie Rasmussen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Efterfulgt af nogle år med et eskalerende hashmisbrug. Da hun valgte at flytte til Fyn, hvor kæresten boede, kom hun ved hjælp af Unge & Rusmidler ud af det seks år lange misbrug og har været clean nu i 15 måneder.

Energien, der var et problem tilbage i folkeskolen, skal nu konverteres til at lave fortove, pladser og cykelstianlæg, betonbelægninger, veje og jernbaner, kloakker og forsyningsledninger. Eller noget af det i hvert fald, for det er den slags, en anlægsstruktør beskæftiger sig med, og Mette Sofie er vild med tanken om fysisk hårdt, udendørs arbejde.

Annonce

Ordblinde

Noget af det shit, hun har fået styr på hos FGU er også en ordblindhed. Der er stor ros til læreren hos FGU, der har hjulpet med metoder til at komme videre trods ordblindheden, og det samme er der fra 18-årige Sadam Jama Nur.

De fire unge fra FGU i samtalen med journalisten på bænken foran Elsesminde. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Jeg var ordblind uden at vide det, siger han.

Han har haft problemer med de skriftlige fag i skolen og måtte opgive en elektriker-uddannelse, fordi han ikke kunne få en læreplads. Nu har Sadam også valgt anlægsstruktør-vejen med udsigt til en læreplads - blandt andet efter at have prøvet to ugers praktik hos TC Anlæg.

Tre ugers sommerferie er, hvad det bliver til for de kommende anlægsstruktører. Men de glæder sig til at komme videre. Også selv om savnet af FGU og især det gode kammeratskab, de har oplevet, stikker lidt i hjerterne.

Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce