Annonce
Livsstil

Sherry til blå ost og vaniljeisen

Bodegas Barbadillo Fad no. 6 Sherry, 20 procent, 75 cl. 99 kr. i Superbrugsen: Karamelgylden vin. Honning, nødder og mandarin i næsen sammen med et mørkt, oxidativt præg. Fed, olieret i munden med honningsødme, syltede nødder og moden figen. Mærkbar alkohol, som svider lidt i finalen. Tre stjerner.

Ugens sherrytest spænder fra de tørre til de hvinende søde, som kun kan drikkes i afmålte mængder.

Sherry er formentligt verdens mest anvendelige vin i kraft af den store spændvidde i duft, smag og tekstur: Ugens vine spænder fra de tørre og halvsøde typer, som er perfekte til et glas i utide eller en håndfuld nødder, saltmandler eller et stykke hård ost, til de hvinende søde PX'ere, som håndterer et stykke blå ost eller en sød dessert til perfektion. Enten i et glas for sig selv eller som en sjat over vaniljeis for de mest tyktflydende af slagsen.

Især de sødeste skal (og kan kun) drikkes let afkølede i små doser på grund af sødmen, men heldigvis holder de sødere sherrytyper sig fint på køl i mange uger.

Annonce

Bodegas Barbadillo Fad no. 6 Sherry, 20 procent, 75 cl. 99 kr. i Superbrugsen:

Lustau 30 Years Old Amontillado, 21,5 procent, 50 cl. 619 kr. hos H.J.Hansen Vin/Vinspecialisten: Klar, karamelfarvet vin. Yppig og elegant duft af lys karamel, nødder, figen og honning. Intens og let i næsen på samme tid, en fornøjelse. Stram i munden som en tør vin med en tæt smag af indtørrede hasselnødder og fede eksotiske nødder med et oxidativt præg og smæk fra fadlagringen som i en god cognac. Denne 30-års skønhed vil skille vandene med sit ultraskarpe snit og oxidative noter - oplagt herreklubsvin for begge køn. Hard core-sherry (også prismæssigt) til aficionados, som kan klare mosten. Madmæssigt vil den køre fint til hårde oste. Fire stjerner.

Karamelgylden vin. Honning, nødder og mandarin i næsen sammen med et mørkt, oxidativt præg. Fed, olieret i munden med honningsødme, syltede nødder og moden figen. Mærkbar alkohol, som svider lidt i finalen. Tre stjerner.

Lustau 30 Years Old Amontillado, 21,5 procent, 50 cl. 619 kr. hos H.J.Hansen Vin/Vinspecialisten:

Pedro Rodriquez et Hijos Mil Pesetas Cream,18 procent, 50 cl.,129 kr. hos Juuls.dk: Klar ravgul vin. Nødder, sød karamel og fadpræg i næsen. Lækker olieret i munden med karamelsødme, fudge, valnødder honning plus rosiner og moden figen. En blanding af oloroso og pedro Ximenez. Nydelig vin til prisen. Fire stjerner.

Klar, karamelfarvet vin. Yppig og elegant duft af lys karamel, nødder, figen og honning. Intens og let i næsen på samme tid, en fornøjelse. Stram i munden som en tør vin med en tæt smag af indtørrede hasselnødder og fede eksotiske nødder med et oxidativt præg og smæk fra fadlagringen som i en god cognac. Denne 30-års skønhed vil skille vandene med sit ultraskarpe snit og oxidative noter - oplagt herreklubsvin for begge køn. Hard core-sherry (også prismæssigt) til aficionados, som kan klare mosten. Madmæssigt vil den køre fint til hårde oste. Fire stjerner.

Pedro Rodriquez et Hijos Mil Pesetas Cream,18 procent, 50 cl.,129 kr. hos Juuls.dk:

Equipo Navazos Casa del Inca 2015 Pedro Ximenez, 15 procent, 75 cl. 245 kroner hos Vinova.dk: Mørk, ravgylden vin. Moden duft med dadel, figen, frisk knoldselleri, honningsødme og karamel. Mundfornemmelsen er i særklasse fedladen, de 500 gram restsukker per liter smører mundhulen med et tykt lag blød figen, så man nærmest kan føle kornene knase mellem tænderne. Men det er frisk figen, som appelerer til en slurk mere - altså efter et stykke tid, for det er en heftig, sød sag med både mormor- og maskulin appel. Gardinerne i glasset er heftige. Her er rigtig meget vin for pengene. Fem stjerner.

Klar ravgul vin. Nødder, sød karamel og fadpræg i næsen. Lækker olieret i munden med karamelsødme, fudge, valnødder honning plus rosiner og moden figen. En blanding af oloroso og pedro Ximenez. Nydelig vin til prisen. Fire stjerner.

Equipo Navazos Casa del Inca 2015 Pedro Ximenez, 15 procent, 75 cl. 245 kroner hos Vinova.dk:

Lustau East India Solera Sherry, 20 procent, 50 cl, 125 kr. hos H.J.Hansen Vin/Vinspecialisten: Lækker næse med ristede toner, karamel, stødt æble og en snert af æblebrændevin. Fed, olieret - glacerer mundhulen med blød karamel, moden figen og modne valnødder. Blend af tør oloroso og sød pedro ximenez, som er hældt retur på fad. Lækker, lang finale med god frugt, syre og en fint balanceret sødme. Fem stjerner.

Mørk, ravgylden vin. Moden duft med dadel, figen, frisk knoldselleri, honningsødme og karamel. Mundfornemmelsen er i særklasse fedladen, de 500 gram restsukker per liter smører mundhulen med et tykt lag blød figen, så man nærmest kan føle kornene knase mellem tænderne. Men det er frisk figen, som appelerer til en slurk mere - altså efter et stykke tid, for det er en heftig, sød sag med både mormor- og maskulin appel. Gardinerne i glasset er heftige. Her er rigtig meget vin for pengene. Fem stjerner.

Lustau East India Solera Sherry, 20 procent, 50 cl, 125 kr. hos H.J.Hansen Vin/Vinspecialisten:

Bodegas Toro Albalá Don PX 1988, 17 procent, 37,5 cl. 260 kr. eller 199 kr. v. 12 fl. hos Laudrup Vin: Brunsort, tæt væske, som farver glasset, når man slynger vinen - eller forsøger på det. Den kommer næsten kun modvilligt ud af flasken, og duften har sveske, blomme, figner og tørret rosin en masse. En kraftig og koncentreret vin med tæt, olieagtig mundfornemmelse, som detonerer i munden som en bombe af figen, dadel og rosin. Monstrøs vin med smægtende, fedladen sødme og mindre frisk end Equipo Navazos bud i genren. Drik den i små mængder til blå ost eller is - holder sig fint på køl i nogle uger, Fire stjerner.

Lækker næse med ristede toner, karamel, stødt æble og en snert af æblebrændevin. Fed, olieret - glacerer mundhulen med blød karamel, moden figen og modne valnødder. Blend af tør oloroso og sød pedro ximenez, som er hældt retur på fad. Lækker, lang finale med god frugt, syre og en fint balanceret sødme. Fem stjerner.

Bodegas Toro Albalá Don PX 1988, 17 procent, 37,5 cl. 260 kr. eller 199 kr. v. 12 fl. hos Laudrup Vin:

Bodegas Toro Albalá Don PX Vino Dulce Natural 2014, 17 procent, 37,5 cl, 172 kr. eller 129 kr. v. 12 fl. hos Laudrup Vin: Klar vin, ravgylden. Næse med friske figner og dadler, tørret frugt som moden pære og vingummisødme. Lettere i næsen end samme producents ældre model. Olieret i munden med dadelsaft og figen sammen med kandiseret frugt. En babyfed vin, som næsten kan skæres i skiver og oplagt til dessert eller blå ost. Fire stjerner.

Brunsort, tæt væske, som farver glasset, når man slynger vinen - eller forsøger på det. Den kommer næsten kun modvilligt ud af flasken, og duften har sveske, blomme, figner og tørret rosin en masse. En kraftig og koncentreret vin med tæt, olieagtig mundfornemmelse, som detonerer i munden som en bombe af figen, dadel og rosin. Monstrøs vin med smægtende, fedladen sødme og mindre frisk end Equipo Navazos bud i genren. Drik den i små mængder til blå ost eller is - holder sig fint på køl i nogle uger. Fire stjerner.

Bodegas Toro Albalá Don PX Vino Dulce Natural 2014, 17 procent, 37,5 cl, 172 kr. eller 129 kr. v. 12 fl. hos Laudrup Vin:

Lustau Almacenista Oloroso "Pata de Gallina? 20 procent, 50 cl, 195 kr. hos H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten: Klar kastaniefarvet vin. Lækker duft med tørret frugt, figen og dadler, sødme og fadpræg - oloroso betyder i øvrigt velduftende. Oxidativt præg, men langt mere tilgængelig end Lustaus amontillado - også prismæssigt. Oplagt til aperitif eller et glas sidst på aftenen. Fem stjerner.

Klar vin, ravgylden. Næse med friske figner og dadler, tørret frugt som moden pære og vingummisødme. Lettere i næsen end samme producents ældre model. Olieret i munden med dadelsaft og figen sammen med kandiseret frugt. En babyfed vin, som næsten kan skæres i skiver og oplagt til dessert eller blå ost. Fire stjerner.

Lustau Almacenista Oloroso "Pata de Gallina" 20 procent, 50 cl, 195 kr. hos H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten:

Luis Paez Medium Sherry, 17 procent, 75 cl. 44,95 kr. i Føtex: Stødt æble, honningsødme i en ret let næse. Tør vin i retning af aperitif som ledsager til nødder eller et stykke manchego. Klart oxideret præg, men med en balanceret restsødme, så denne amontillado ikke skræmmer. Meget for pengene. Fire stjerner.

Klar kastaniefarvet vin. Lækker duft med tørret frugt, figen og dadler, sødme og fadpræg - oloroso betyder i øvrigt velduftende. Oxidativt præg, men langt mere tilgængelig end Lustaus amontillado - også prismæssigt. Oplagt til aperitif eller et glas sidst på aftenen. Fem stjerner.

Luis Paez Medium Sherry, 17 procent, 75 cl. 44,95 kr. i Føtex:

Stødt æble, honningsødme i en ret let næse. Tør vin i retning af aperitif som ledsager til nødder eller et stykke manchego. Klart oxideret præg, men med en balanceret restsødme, så denne amontillado ikke skræmmer. Meget for pengene. Fire stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce