Annonce
Assens

Shelters. De er ualmindeligt grimme

Per Søgaard mener ikke, at disse moderne shelters vil pynte i landskabet. Arkivfoto

Lokaldebat: I Fyens Stiftstidende 14.11 kunne man læse, at fem fynske kommuner heriblandt Assens har fået en million kroner af Nordeafonden til at opsætte 90 moderne shelters langs den fynske kyst.

Oplysningen var ledsaget af et billede, som viste nogle ualmindeligt grimme sorte kasser, nogle så ud til at være i tre (ganske vist små) etager. Jeg kender og synes meget bedre om de lave åbne shelters med græstørv på taget. Her får man frisk luft og føler, man vågner op ude midt i naturen til fuglefløjt og dyrenes puslen. Disse shelters passer meget bedre ind i omgivelserne.

De nye shelters skal næsten alle ligge inden for kystbeskyttelseslinjen. Når man tænker på, hvor svært det er for private at få lov til projekter inden for denne linje, er det ufatteligt, at det offentlige tilsyneladende kan få lov at opstille de kluntede, sorte kasser i dyrebare naturområder.

Jeg er ligesom styregruppeformand Kristine Lyngbo tilhænger af at få folk ud i naturen, ud at gå på stier med smukke udsigter. Derfor kunne pengene også have været anvendt bedre, såfremt man brugte dem til "gammeldags" shelters (der formentligt er billigere), kombineret med en moderat udvikling af sti-systemet, så det blev mere sammenhængende. Når jeg skriver moderat, er det, fordi vi ikke alle skal vade rundt overalt i naturen. Der skal, på naturens og dyrelivets præmisser, være en balance mellem en fredelig natur og den offentlige adgang.

Den nyindviede sti ved Lillebæltkysten er et godt tiltag. Tak til kommunen for det, men fri os for de anmassende sorte bygninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce