Annonce
Nyborg

SF strammer støvlerne: Ja til kunstgræs, nej til miljøbelastning

Ole Tyrsted Jørgensen (SF) var kandidat til Byrådet i Nyborg i 2017. Han kom lige præcis ikke ind. Nu går han og partiet ind i kampen om optimering af kunstgræsbaner. Foto: Michael Bager

SF går på banen i kampen om det omdiskuterede kunstgræs. Det er en hån at fjerne plastik fra naturen med den ene hånd og kyle det ud med den anden, siger Ole Tyrsted (SF).

Annonce

Nyborg: Diskussionen om landets kunstgræsbaner er over de seneste måneder eksploderet i hele landet, og i Nyborg melder flere sig ind i kampen mod den miljøbelastning, plastikbanerne lægger på naturen.

Seneste spiller på banen er SF i Nyborg, der nu kommer med konkrete forslag til at mindske de miljømæssige problemer.

- Vi vil gerne have kunstgræsbaner, men vi vil ikke se på den miljøbelastning af naturen. Derfor vil vi til de kommende budgetforhandlinger foreslå, at man afsætter 1,5 millioner kroner til at optimere de nuværende kunstgræsbaner og den kommende bane i Vindinge, siger Ole Tyrsted, der er medlem af SF og sidder i bestyrelsen for Nyborg Forsyningsselskab.

Undersøgelser har vist, at der i gennemsnit forsvinder fem tons gummigranulat, små stykker aflagt bildæk, fra banerne, og at vandet fra banerne indeholder tungmetaller, der i værste fald går i grundvandet eller drikkevandet.

- Vi vil kæmpe for, at man etablerer et spildevandsanlæg, så vandet fra banerne bliver ledt i kloakkerne, hvor man efterfølgende fjerner en del af tungmetallerne.

- Vi vil også gerne have kanter på banerne for at gummiet ikke vælter ud, og skal der være et tømningssted til sokker og støvler, så man kan samle granulatet op og genbruge det, siger Ole Tyrsted.

Annonce

S også på holdet

kritikken af banerne startede, da Albert Pedersen (S) bragte det på banen her i avisen. Det var godt, men ikke nok, mener Ole Tyrsted.

- Socialdemokratiet har trukket håndbremsen, men de er ikke kommet med noget bud på, hvad der skal ske. De foreslår at lave opvarmede græsbaner, men det løser ikke problemet her og nu.

Modellen med de opvarmede græsbaner er SF dog ikke afvisende over for på længere sigt - bare der også bliver gjort en indsats nu.

- Vi kender ikke miljøberegningerne på opvarmede kunstgræsbaner, men det kunne da være en mulighed at udfase de nuværende baner, når de er forældede og så begynde med noget helt nyt - bare vi også gør noget her og nu, forklarer Ole Tyrsted.

Annonce

Dyrere fyld

I dag er der kunstgræsbaner i Nyborg, Ullerslev, Tårup og Efterskolen ved Nyborg og en femte er på vej i Vindinge. Den har SF ikke til hensigt bremse, men kommer med et forslag til at gøre den mere miljørigtig.

- Man kunne prøve med noget nyt infill, så i stedet for gummigranulat fra bildæk kunne det være noget af det dyrere, men mindre miljøbelastende - for eksempel kokos, forklarer Ole Tyrsted.

Forslagene skal med på det kommende budgetforlig, der starter op efter sommerferien. Her håber Ole Tyrsted, at de andre partier vil bakke op om forslagene.

- Vi samler plastik op fra naturen med den ene hånd og smider det direkte ud med den anden hånd. Det synes vi ikke er i orden, og derfor håber vi, at de andre partier vil være med, for det er vigtigt, at borgerne i kommunen kan dyrke udendørssport om vinteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce