Annonce
Danmark

SF's Karsten Hønge om Trump-besøg: - Jeg kommer til at stå i forreste række i demonstrationerne

I 2017 mødte den daværende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, Donald Trump i Det Hvide Hus. Til september skal Mette Frederiksen møde Trump i Danmark. Arkivfoto: REUTERS
Der er delte meninger om den amerikanske præsidents annoncerede besøg i Danmark i september. Medlemmer af to af regeringens støttepartier kan i hvert fald ikke sige sig fri for at være en del af de demonstrationer, der med garanti vil følge med besøget.

Statsbesøg: Donald Trump deler vandene og er ikke lige populær alle steder. Det kommer han formentlig også til at mærke under sit besøg i Danmark i september. Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF), der sammen med sit parti støtter op om Mette Frederiksens socialdemokratiske mindretalsregering, byder præsidenten fra USA - en af Danmarks største samarbejdspartnere - velkommen.

- Samtidig kommer jeg til at stå i forreste række i de demonstrationer, der skal organiseres i forbindelse med hans besøg, for at fortælle, hvad vi mener om ham - en politiker langt ude på højrefløjen, der foragter kvinder, benægter klimaforandringer og er en grovkornet racist.

- Jeg vil deltage i de aktiviteter, hvor vi får mulighed for at råbe: ”Du er helt til skrot som præsident, og dine holdninger splitter USA internt og skaber international ustabilitet”, siger Karsten Hønge.

Han frygter ikke, at en sådan modtagelse af præsidenten vil påvirke forholdet mellem Danmark og USA i negativ retning.

- Danmark skal ikke være en dikkende lammehale for USA. Vi er ikke en delstat i USA, selv om nogle højrefløjspolitikere opfører sig sådan. Vi skal ikke være underdanige over for USA. Vi er et selvstændigt land med vores egne demokratiske traditioner, og der har vi netop tradition for brede, folkelige, festlige, farverige, kulørte og til enhver tid fredelige demonstrationer, og han (Trump, red.) skal få lov at høre budskabet fra dem.

Annonce

- Mette F. skal stå fast

Folketingsmedlem for Enhedslisten Victoria Velasquez kan heller ikke afvise, at hun vil være at finde til demonstrationerne under præsidentens besøg.

- Det ville ikke være første gang i hvert fald. Det kan sagtens ske, siger hun.

Hun håber, at blandt andet klimaudfordringer kommer til at danne ramme om statsminister Mette Frederiksens møde med Donald Trump.

- Jeg håber, hun lægger vægt på, at vi tager klimaudfordringerne alvorligt, og at vi tager de konflikter, der er i verden, alvorligt. Og jeg håber, hun står fast, for han (Trump, red.) kan godt være lidt svær.

- Jeg håber, mødet kan rykke noget i forhold til klima og de udfordringer, vi har i verden. Men rent realistisk har jeg ikke de store forventninger til, hvad der kommer ud af mødet. I Danmark har vi en lang tradition for at samarbejde, og det kræver at man sætter sig ned og lytter til hinanden, og det er bare en lidt anden måde at arbejde på, end den måde, Trump giver udtryk for.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce