Annonce
Trekantområdet

SF-politiker efter ulykke i Kolding: Altan-tjek koster kun en tyver i måneden

SF-politikeren Karina Lorentzen reagerer på efterspillet efter ulykken i Kolding, hvor hun selv bor. Arkivfoto: Mette Mørk
Kolding-politikeren Karina Lorentzen har undersøgt, hvad det vil koste at få tjekket, om en altan nu også er sikker eller ej. Hendes tal viser, at et løbende tjek vil koste 20 kroner om måneden.
Annonce

Kolding: Sagen stopper ikke her.

Sådan sagde SF-politikeren Karina Lorentzen fra Kolding, efter at boligminister Kaare Dybvad Bek i et svar forleden til boligudvalget afviste at indføre tvungen kontrol med altaner i lejeboliger.

Ministerens begrundelse går især på, at tvungen kontrol vil gøre det dyrere at drive en lejeejendom, og i sidste ende vil udgiften lande hos den enkelte lejer.

Det argument sår Karina Lorentzen nu tvivl om.

SF'eren har nemlig undersøgt, hvad udgiften mon kan løbe op i, og hun mener ikke, at beløbet ser overvældende ud.

- Jeg har simpelthen bare googlet efter et firma, som kunne løse sådan en opgave. Herfra lyder det, at ved et tilsyn hvert tiende år, kan man kontrollere 10 altaner for et beløb på mellem 20.000-25.000 kroner. Det betyder, at per måned vil kontrollen koste tyve kroner, og det er jo ikke penge, som vil vælte et lejebudget, siger Karina Lorentzen.

Annonce

Pris omfatter murer og lift

Hun er gået ind i sagen efter sommerens ulykke, hvor fem unge styrtede ned med en altan i Kolding. Efter ulykken iværksatte Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en teknisk undersøgelse, som viste, "at hovedårsagen til kollapset var nedbrydning pga. manglende vedligehold med synlig rust på altanens underliggerjern".

Det er blandt andet den slags, som bliver undersøgt af det firma, som Karina Lorentzen har været i kontakt med.

Sådan så det ud efter altan-ulykke i slutningen af juli på Dr. Fichs Vej i Kolding. Arkivfoto: Anders Græsbøll Buch

- Den pris, jeg har fået oplyst, omfatter en typisk boligforening med ti altaner og er inklusiv en lift og en murer, der kan hugge et par mursten ud for at se stålets tilstand inde i facaden. Det er altså en omfattende gennemgang, som sikrer, at man får undersøgt altanens bærende elementer grundigt - inklusiv de skjulte dele, som netop har givet anledning til den seneste ulykke i Kolding, siger Karina Lorentzen.

Annonce

Tommelfingerregel

Firmaet, som har givet tilbuddet, har som tommelfingerregel, at det først er altaner på 30 år og derover, som bør tilses. Det skal ske hvert tiende år, indtil altanen er 50 år gammel. Herefter er der kontrol hvert syvende år, indtil altanerne er 70 år.

- Er de ældre end halvfjerds år, skal der være kontrol hvert femte år, men firmaet oplyser, at på det tidspunkt er mange altaner ofte så slidte, at de er skiftet allerede, siger Karina Lorentzen.

Annonce

Er der andre argumenter?

Hun vil nu skrive til ministeren for at få bekræftet, at det er beløb af denne størrelsesorden, der er tale om, hvis man skal lave tvungen kontrol af ældre altaner. Hun opfordrer ministeriet til eventuelt at komme med andre argumenter i sagen eller at komme med sine egne beregninger for en pris på tvungen altan-tjek.

- For de beregninger har de måske ikke fået lavet endnu, siger Karina Lorentzen, som blev glad, da hendes egen undersøgelse viste, at beløbet for tvungen kontrol efter hendes mening ikke er uoverstigelig for den enkelte lejer.


Så kan man vel også for tyve kroner om måneden indføre tiltag, så vi kan gå ud på en altan med en sikkerhed for, at den ikke falder ned.

Karina Lorentzen, SF


- Min undersøgelse viser, at det ikke er økonomien, som kan begrunde, at vi ikke skal indføre tvungen kontrol med ældre altaner. Da vi for nogle år siden havde brand på et plejehjem, tøvede vi ikke med at indføre tilsyn og tiltag, som må have kostet kommunerne udgifter i millionklassen, så kan man vel også for tyve kroner om måneden indføre tiltag, så vi kan gå ud på en altan med en sikkerhed for, at den ikke falder ned.

Minister-svar

  • Efter sommerens alvorlige ulykke i Kolding, hvor en altan kollapsede under en gruppe unge mennesker, kom der hurtigt forslag frem om at indføre lovpligtige tilsyn med ældre altaner.
  • Den idé har boligminister Kaare Dybvad Bek overvejet, og hans holdning er, at forslaget ikke har hans opbakning. Det fremgår af det svar, som blev sendt til medlemmerne af Folketingets boligudvalg.
  • - Jeg er ikke tilhænger af at indføre særlige tilsyn med forskellige bygningsdele, herunder altaner, fordi det vil fordyre driften af ejendomme, herunder også for veldrevne og godt vedligeholdte ejendomme, hvilket må forventes at medføre generelt højere lejeudgifter, skriver ministeren i sit svar.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce