Annonce
Indland

SF og R: Sprogprøver i 0. klasse er et brud på folkeskoleforliget

SF og R kræver svar fra undervisningsministeren. Anerkend forligsbrud eller opsig forliget, siger partierne

Regeringen styrer mod et brud på folkeskoleforliget, når den er i færd med at indføre obligatoriske sprogprøver i 0. klasse.

Sådan lyder kritikken fra undervisningsordfører Jacob Mark fra SF, der er modstander af forslaget. Det skriver Information.

Forslaget betyder, at børn i skoler med over 30 procent tosprogede elever skal bestå en sprogtest i 0. klasse for at gå videre til 1. klasse.

I et svar fra undervisningsministeriet til SF i marts fremgår det, at indførelse af obligatoriske sprogprøver er forligsbelagt. Skal loven ændres, kræver det enten, at alle partier i forligskredsen er enige, eller at forliget opsiges. Derfor vil Jacob Mark have regeringen til at melde klart ud.

- Enten skal ministeren trække i bremsen og lave en aftale med hele folkeskoleforligskredsen, som man normalt gør, eller også skal hun opsige forliget nu og skyde lovforslaget til efter et valg. Og hvis først hun opsiger skoleforliget, så har vi en helt ny diskussion, siger ordføreren, der har kaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd om sagen tirsdag.

Forligskredsen består i dag foruden SF af De Radikale, Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative. Forslaget om sprogprøver er en del af den ghettopakke, der blev forhandlet på plads i foråret mellem regeringen og Socialdemokratiet.

Lovforslaget blev førstebehandlet 11. november og står til at træde i kraft fra næste skoleår.

- Vi vil ikke acceptere, at børn ned til seks år skal testes. Derfor er vi imod lovforslaget. Som forligsparti har man vetoret, men den accepteres åbenbart ikke her, siger Jacob Mark til Information.

Han bakkes op af undervisningsordfører for De Radikale Marianne Jelved.

- De må trække deres forslag tilbage, så der ikke bliver lovgivet om det nu. Hvis de vil fastholde det, så bryder de forliget her og nu, og det er meget sjældent - jeg kan ikke huske, at jeg selv har været udsat for det eller har prøvet det før, siger Marianne Jelved til Information.

Indtil videre har regeringen ikke meldt ud, at forliget er opsagt. Venstre vil ikke svare på, om de har brudt forliget.

- Jeg vil nødigt kommentere på, om der er tale om et forligsbrud. Der synes jeg, han skal spørge ind til de her ting hos juristerne, siger Anni Matthiesen, undervisningsordfører for Venstre, til avisen.

Undervisningsminister Merete Riisager afviser i et skriftligt svar til Information, at der er tale om et forligsbrud.

- Hvis nogen mener noget andet, så må vi drøfte det i forligskredsen, afslutter hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce