Annonce
Assens

SF'er har været med til at spare 300-400 mio. kr.: Nu glæder han sig til at dele ud

SF'eren Mogens Mulle Johansen glæder sig til endelig at kunne dele penge ud og ikke samtidig forholde sig til et sparekatalog. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg.
Fyens Stiftstidende sætter fokus på, hvad politikerne i byrådet i Assens vil prioritere, når de i den kommende tid skal forhandle om næste års budget, hvor der - modsat andre år - ser ud til at være flere millioner kroner at dele ud af.

Efter flere år med voldsomme besparelser tager politikerne i Assens Byråd snart hul på forhandlinger omkring næste års budget, hvor der langt om længe ser ud til at være plus på kontoen.

Et forsigtigt skøn peger i retning af, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

Det er endnu usikkert, hvordan de 65 millioner kroner fordeler sig på anlæg og drift, og hvordan verden i det hele taget ser ud med corona-krise og andre faktorer. Og om kommunekassen skal polstres på nogen måde.

Annonce

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte byrådsmedlemmer, hvilke områder de ønsker at prioritere i de kommende budgetforhandlinger.

Her svarer byrådets Mogens Mulle Johansen (SF).

Hvilke områder vil du pege på i forhold til de ekstra midler?

- Overordnet set bliver det en sag mellem dem, vi skal forhandle budget med. Det handler om velfærdsområderne; Børnene, folkeskolen og de ældre. Det vil tage en del af de penge, vi har råd til at forbedre forholdene med. Det er der ingen tvivl om.


Jeg tror, at jeg igennem tiden har været med til at spare 300-400 millioner kroner, så der er lidt lang vej endnu, inden vi kan vende tilbage til tiderne før det. Det her er klart et fremskridt og er første gang i mange, mange år, at vi har penge at fordele ud af, uden at vi samtidig skal kigge på et sparekatalog.

Mogens Mulle Johansen (SF)


- Der skal også bruges nogle penge på teknik- og miljøområdet. Vi har et meget lavt anlægsbudget i år. Lidt flere penge til asfalt og det grønne område vil være noget af det, som jeg vil foreslå, vi får kigget på, når vi skal se, om vi kan få lavet et fælles budget.

Hvad tænker du ellers, der skal prioriteres?

- Det er alt fra ufremkommelige stier i landskabet til skovrejsning. Og en del af de grønne tiltag, vi laver sammen med forsyningen herunder klimasøerne. Her bruger vi samtidig muligheden for at lave rekreative områder til befolkningen. Det er vi i gang med i Tommerup Stationsby.

- Vi har også sparet en del på de ansatte på børneområdet, der arbejder med forebyggelse. Det vil vi også gerne kigge på, om vi kan opgradere lidt. Det vil så være de penge, der ellers skal bruges på børne- og skoleområdet.

Hvad tænker du ellers konkret på velfærdsområderne? Ekstra pædagoger eller social- og sundhedshjælpere?

- Når man giver flere penge til de områder, så er det næsten altid lig med flere ansatte. 90-95 procent af udgifterne på det område er lønudgifter. Selv om vi kan sige 65 millioner kroner, så er det ikke mere end det, vi har sparet generelt de senere år på de områder. Vi vender ikke tilbage til de "flotte" tider i Assens Kommune. Men det er klart, at det er første skridt igennem mange år, hvor vi er i stand til at forbedre forholdene på nogle områder. Det ser jeg frem til, og det betyder, at der sikkert er flere, der er villige til at tage ansvar.

- Jeg tror, at jeg igennem tiden har været med til at spare 300-400 millioner kroner, så der er lidt lang vej endnu, inden vi kan vende tilbage til tiderne før det. Det her er klart et fremskridt og er første gang i mange, mange år, at vi har penge at fordele ud af, uden at vi samtidig skal kigge på et sparekatalog.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Ups, vi glemte Mulle

Da vi 17. august afsluttede vores artikelserie, hvor vi har spurgt alle 29 byrådspolitikere om deres ønsker til efterårets budgetlægning, begik vi en beklagelig fejl. 

Vi glemte Mogens Mulle Johansen (SF) i farten. Vi havde faktisk interviewet den garvede SF-politiker - men ved en fejl blev artiklen ikke bragt. Du kan læse den her.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce