Annonce
Danmark

SF efterlyser ambitiøs økonomisk plan: Socialdemokratiet løber tør for penge

Pia Olsen Dyhr (SF) under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i København, torsdag den 4. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen siger, hun vil gøre en forskel, men hun mangler pengene til at gøre det. Det mener formand for SF Pia Olsen Dyhr og opfordrer Socialdemokratiet til at fremlægge en økonomisk plan inden valget. Selv præsenterer SF finansieringsforslag, der vil give statskassen 10 milliarder kroner ekstra om året.

Mette Frederiksen siger, hun vil gøre en forskel. Men det koster penge. Penge som hun ikke har, og som hun ikke har fortalt, hvordan hun vil finde. Det er budskabet fra formanden for Socialistisk Folkeparti Pia Olsen Dyhr i et interview med avisen Danmark.

- Jeg synes, det vil være rimeligt, at Socialdemokratiet fortæller, hvordan de vil finansiere deres løft af velfærden. Det er jo det, de siger, de vil gøre, men så er man også nødt til at fortælle, hvor man vil finde pengene, fortæller Pia Olsen Dyhr.

Annonce
SF?s formand Pia Olsen Dyhr går nu som den anden partileder i rød blok ud og kritiserer Socialdemokratiet økonomiske plan for ikke skaffe penge nok til velfærd og grøn omstilling. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ikke uærligt, men..

SF-formanden opfordrer altså Socialdemokratiet til at fremlægge en økonomisk plan, og det bør partiet gøre inden et valg.

- Det er da bedre før et valg at sige, hvor pengene skal komme fra, så vælgerne kan tage stilling til, om de synes, det er okay, mener Pia Olsen Dyhr.

Siger du dermed, at det er uærligt, hvis Mette Frederiksen ikke fremlægger en økonomisk plan inden et valg?

- Nej, ikke uærligt, men det er ikke at lægge tingene åbent frem. Jeg tror godt, at vælgerne kan forstå, at de skal betale noget mere i skat for at få bedre velfærd. Men hvis du ikke siger det, og det så alligevel sker efter et valg, så vil folk føle: Hov! Hvor kom det fra, det var der da ikke nogen, der havde fortalt, argumenterer Pia Olsen Dyhr.

Råderummet er ikke nok

Umiddelbart skulle man ellers tro, at der var penge nok i dansk økonomi. Frem mod 2025 vurderer Finansministeriet, at der er 27,5 milliarder kroner i frie midler, som politikerne kan disponere over. Det såkaldte økonomiske råderum.

Udfordringen er imidlertid, at antallet af ældre og børn i samme periode vokser markant, så der er behov for at pumpe ekstra 23,5 milliarder kroner ind i den offentlige sektor bare for at fastholde det nuværende serviceniveau.

- Det betyder, at råderummet meget hurtigt forsvinder. Så hvis man efter et valg vil lave et seriøst løft af velfærden eller det grønne område, er man nødt til allerede nu at sige klart, hvor man vil finde pengene, fortæller Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokratiets forslag

Det er dog ikke sådan, at Socialdemokratiet slet ikke er kommet med finansieringsforslag. Faktisk har partiet fem konkrete forslag, der samlet set giver omkring tre milliarder kroner ekstra i statskassen. Socialdemokratiet vil blandt andet droppe den planlagte lettelse af arveafgifterne og sænke statstilskuddet til privatskolerne.

Socialdemokratiet har jo sådan set fremlagt en række forslag?

- Det er ikke nok, hvis man vil lave et seriøst løft af velfærden, så skal man finde langt flere milliarder, fortæller Pia Olsen Dyhr, der selv præsenterer 12 forslag, der samlet giver omkring 10 milliarder kroner.

Det er vel din subjektive holdning. Måske Socialdemokratiet bare ikke vil bruge lige så mange penge som dig?

- Hvis vi vil lave et seriøst løft af velfærden og ikke bare administrere og dække ind, at der heldigvis kommer flere børn, og at folk lever længere, så er vi nødt til at finde flere penge, svarer Pia Olsen Dyhr.

Presset stiger på S

Med SF's melding stiger presset nu på Socialdemokratiet for at fremlægge nye forslag, der kan skaffe flere penge til velfærd og grøn omstilling. SF er nemlig ikke det eneste det eneste parti i rød blok, der har afkrævet en økonomisk plan fra det store oppositionsparti.

Så sent som i september krævede Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, i avisen Danmark, at Socialdemokratiet fremlagde en økonomisk plan, hvis han skulle gøre Mette Frederiksen til statsminister.

- Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering, og den skal give mulighed for, at vi kan stoppe med besparelser på uddannelse, og at vi kan investere i den grønne omstilling, og det kræver altså, at råderummet bliver større, end det er i dag, sagde Morten Østergaard dengang.

SF's eller Radikale Venstres vej

Men hvor SF er enige med De Radikale i, at Socialdemokratiet mangler finansiering, hvis de for alvor vil gøre en forskel, så er de to mulige støttepartier mildest talt ikke på samme side, når det kommer til de konkrete finansieringsforslag.

SF vil sætte skatter og afgifter op, hvorimod Radikale Venstre vil øge arbejdsudbuddet ved for eksempel at sænke beløbsgrænse for, hvornår udlændinge udenfor EU må komme til Danmark og arbejde.

Pia Olsen Dyhrs opfordring til Socialdemokratiet handler derfor også om at presse Socialdemokratiet til at vælge side i den økonomisk debat.

Er du bekymret for, at Socialdemokratiet efter et valg lytter mere til de radikale?

-Jeg vil gerne før et valg sikre mig, at de ikke gør det. Vi prøvede det i tårnet (regeringsforhandlingerne i "det sorte tårn" i 2011, red.) at forpligtige os til at videreføre en borgerlig økonomisk politik, og Mette Frederiksen har jo sagt på Socialdemokratiets kongres, at hun ikke vil gøre det igen, men så må hun jo lægge andre økonomiske finansieringskilder på bordet, slår Pia Olsen Dyhr fast.

Hvor vigtigt er det for jer?

- Det bliver da afgørende.

Hvad betyder afgørende?

- Vi kommer da til at kræve indflydelse på det her på regeringsgrundlaget, svarer Pia Olsen Dyhr.

Mette Frederiksen vil ikke svare

Avisen Danmark ville gerne have spurgt den socialdemokratiske formand, om hun inden et valg har tænkt sig at komme med flere forslag, der øger råderummet, og om hun er enig med SF og De Radikale i, at hun ikke har pengene til at gøre en væsentlig forskel, hvis hun bliver statsminister.

Mette Frederiksen har dog ikke ønsket at svare på spørgsmålene. I stedet henviser partiet til finansordfører, Benny Engelbrecht.

Pia Olsen Dyhr siger, I ikke har penge nok til at gøre en reel forskel?

- Jeg anerkender ikke, at man ikke har råd til at give velfærden et substantielt løft og lave markante grønne tiltag. Det kan man godt inden for den økonomiske ramme, Socialdemokratiet har forslået. Og så er det jo fair nok, hvis SF siger, at derudover vil vi endnu mere, og det vil jo så være op til en konkret forhandling, hvad der kan lade sig gøre efter valg.

SF mener, der er brug for 10 milliarder, I har fremlagt forslag for tre milliarder. Det er noget af en forskel?

- Stadigvæk vil jeg bare understrege, at vi har fremlagt en fuldt finansieret 2025 plan, hvor der rent faktisk er muligt at prioritere vores velfærd, hvis man vel og mærke ikke bruger penge på skattelettelser.

Men du afviser ikke, at Socialdemokratiet sammen med SF kan finde på at sætte skatten yderligere op efter et valg?

- Der er nogle af de forslag, SF har på skattekontrol og konsulentydelser og mange andre ting, de lyder da som nogle spændende initiativer, så det vil jo altid være et udgangspunkt for nogle forhandlinger.

Men kan du forstå, hvis der er vælgere, der nu bliver nervøse for, at I efter et valg overrasker dem med at sætte skatten op?

- Så skal det i hvert fald gå helt usædvanligt godt for både Socialdemokratiet og SF, hvis det er sådan, at de to partier tilsammen har 90 mandater, og det tror jeg ikke, bliver tilfældet. En Socialdemokratisk regering skal finde frem til de partier, som vi kan gennemføre politik sammen med, og det vil jo være til begge sider i Folketinget, slutter Benny Engelbrecht.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce