Annonce
Livsstil

Sexolog: Du skal tage ansvar for dit liv

Amalie Pedersen er Magasinet Søndags nye klummeskribent. Hun skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder

I min klinik møder jeg en del, der fortæller, at det er partnerens skyld, at forholdet ikke er godt.

Det kan godt være, at det er hans (eller hendes) skyld, men den eneste, der kan ændre din tilværelse og jeres samliv, er til syvende og sidst dig.

Det siges, at den største frihed, vi har som mennesker, er vores evne til at skifte perspektiv og ændre holdning. Det er ofte lettere end at lave hinanden om. Så hvis du er utilfreds med din partner, kan du formentlig ikke ændre ham, men du kan - lige nu - ændre din holdning til ham.

Og med lidt øvelse kan man faktisk optræne sig selv til at gå direkte fra følelsen af "gud, hvor er hun irriterende!" til "hvor er det dog fantastisk, at jeg efter 15 års samliv stadig ønsker at være sammen med hende det meste af tiden".

Spørg dig selv: Hvis intimiteten i parforholdet mangler, hvad kan du så gøre for, at den opstår?

Hvis der er for lidt sex, hvad kan du så gøre for at få lysten igen? Og hvis din partner prioriterer at være uden for hjemmet, hvad kan du så gøre for at påvirke situationen?

I mit terapilokale sidder et midaldrende par, fordi de har krise i deres parforhold. De har netop været sammen i 15 år og har to børn på 9 år og 11 år. Hun savner nærvær og er utilfreds med hans prioriteringer uden for familien. Han savner sex og intimitet med hende.

Som så mange andre par vil de gerne blive sammen, men de har travlt med at finde årsagen til problemerne hos hinanden i stedet for at kigge på sig selv. De føler sig begge svigtet. Hun er ikke interesseret i sex, før hans viser interesse for familien, og han vil ikke ændre noget, før sexlivet er oppe at køre.

Ingen af dem kigger på egen adfærd og hænger deres lykke og adfærd op på den andens. Kan I gætte, hvilken fælde de er faldet i?

Det er korrekt, de har begge overladt ansvaret til den anden.

Dermed er de begge endt som ofre. Hver gang vi brokker eller beklager os i stedet for at handle konstruktivt i forhold til vores relationer, gør vi nemlig os selv til ofre. "Det er synd for mig, at ..."

Men det er jo ikke synd, hvis du skifter perspektiv fra offer til handlingsmand/kvinde.

I tilfældet med parret i klinikken bad jeg dem om udelukkende at fokusere på, hvad de hver især kunne gøre for at forbedre situationen. Hvad kan I give i stedet for at tage? Hvad er din andel af det, der ikke fungerer? Hvad kan du ændre på, som kan fodre jeres forhold med glæde, energi, passion og kærlighed?

Når du tager ansvar, bliver du i stand til at påvirke situationen på en positiv måde. At tage ansvar handler om at gøre, hvad man kan selv først, og om at afstemme forventninger, værdier og have modet til at være ærlige og åbne om, hvad man gerne vil opnå i sit kærlighedsliv.

Du skal tage ansvar for din lykke, dit kærlighedsliv, dit arbejdsliv, dit sexliv, dit familieliv.

Sådan tager du ansvar for dit parforhold

Nævn 10 ting, som du er utilfreds med i dit parforhold.Skriv en liste og svar så på følgende spørgsmål: Hvad er min andel i de ting? Skyldes det for lidt praktisk hjælp, mangel på nærvær eller for lidt sex? Vær ærlig.

Spørg nu dig selv: Hvordan kan jeg ændre min holdning og mine handlinger?

Læg en plan ved at svare på følgende: Hvilke skridt kan jeg tage for at ændre på mit parforhold og komme tættere på det, jeg ønsker mig?

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce