Annonce
Livsstil

Sexolog: Du skal tage ansvar for dit liv

Amalie Pedersen er Magasinet Søndags nye klummeskribent. Hun skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder

I min klinik møder jeg en del, der fortæller, at det er partnerens skyld, at forholdet ikke er godt.

Det kan godt være, at det er hans (eller hendes) skyld, men den eneste, der kan ændre din tilværelse og jeres samliv, er til syvende og sidst dig.

Det siges, at den største frihed, vi har som mennesker, er vores evne til at skifte perspektiv og ændre holdning. Det er ofte lettere end at lave hinanden om. Så hvis du er utilfreds med din partner, kan du formentlig ikke ændre ham, men du kan - lige nu - ændre din holdning til ham.

Og med lidt øvelse kan man faktisk optræne sig selv til at gå direkte fra følelsen af "gud, hvor er hun irriterende!" til "hvor er det dog fantastisk, at jeg efter 15 års samliv stadig ønsker at være sammen med hende det meste af tiden".

Spørg dig selv: Hvis intimiteten i parforholdet mangler, hvad kan du så gøre for, at den opstår?

Hvis der er for lidt sex, hvad kan du så gøre for at få lysten igen? Og hvis din partner prioriterer at være uden for hjemmet, hvad kan du så gøre for at påvirke situationen?

I mit terapilokale sidder et midaldrende par, fordi de har krise i deres parforhold. De har netop været sammen i 15 år og har to børn på 9 år og 11 år. Hun savner nærvær og er utilfreds med hans prioriteringer uden for familien. Han savner sex og intimitet med hende.

Som så mange andre par vil de gerne blive sammen, men de har travlt med at finde årsagen til problemerne hos hinanden i stedet for at kigge på sig selv. De føler sig begge svigtet. Hun er ikke interesseret i sex, før hans viser interesse for familien, og han vil ikke ændre noget, før sexlivet er oppe at køre.

Ingen af dem kigger på egen adfærd og hænger deres lykke og adfærd op på den andens. Kan I gætte, hvilken fælde de er faldet i?

Det er korrekt, de har begge overladt ansvaret til den anden.

Dermed er de begge endt som ofre. Hver gang vi brokker eller beklager os i stedet for at handle konstruktivt i forhold til vores relationer, gør vi nemlig os selv til ofre. "Det er synd for mig, at ..."

Men det er jo ikke synd, hvis du skifter perspektiv fra offer til handlingsmand/kvinde.

I tilfældet med parret i klinikken bad jeg dem om udelukkende at fokusere på, hvad de hver især kunne gøre for at forbedre situationen. Hvad kan I give i stedet for at tage? Hvad er din andel af det, der ikke fungerer? Hvad kan du ændre på, som kan fodre jeres forhold med glæde, energi, passion og kærlighed?

Når du tager ansvar, bliver du i stand til at påvirke situationen på en positiv måde. At tage ansvar handler om at gøre, hvad man kan selv først, og om at afstemme forventninger, værdier og have modet til at være ærlige og åbne om, hvad man gerne vil opnå i sit kærlighedsliv.

Du skal tage ansvar for din lykke, dit kærlighedsliv, dit arbejdsliv, dit sexliv, dit familieliv.

Annonce

Sådan tager du ansvar for dit parforhold

Nævn 10 ting, som du er utilfreds med i dit parforhold.Skriv en liste og svar så på følgende spørgsmål: Hvad er min andel i de ting? Skyldes det for lidt praktisk hjælp, mangel på nærvær eller for lidt sex? Vær ærlig.

Spørg nu dig selv: Hvordan kan jeg ændre min holdning og mine handlinger?

Læg en plan ved at svare på følgende: Hvilke skridt kan jeg tage for at ændre på mit parforhold og komme tættere på det, jeg ønsker mig?

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce