Annonce
Livsstil

Sexolog: Du skal tage ansvar for dit liv

Amalie Pedersen er Magasinet Søndags nye klummeskribent. Hun skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder

I min klinik møder jeg en del, der fortæller, at det er partnerens skyld, at forholdet ikke er godt.

Det kan godt være, at det er hans (eller hendes) skyld, men den eneste, der kan ændre din tilværelse og jeres samliv, er til syvende og sidst dig.

Det siges, at den største frihed, vi har som mennesker, er vores evne til at skifte perspektiv og ændre holdning. Det er ofte lettere end at lave hinanden om. Så hvis du er utilfreds med din partner, kan du formentlig ikke ændre ham, men du kan - lige nu - ændre din holdning til ham.

Og med lidt øvelse kan man faktisk optræne sig selv til at gå direkte fra følelsen af "gud, hvor er hun irriterende!" til "hvor er det dog fantastisk, at jeg efter 15 års samliv stadig ønsker at være sammen med hende det meste af tiden".

Spørg dig selv: Hvis intimiteten i parforholdet mangler, hvad kan du så gøre for, at den opstår?

Hvis der er for lidt sex, hvad kan du så gøre for at få lysten igen? Og hvis din partner prioriterer at være uden for hjemmet, hvad kan du så gøre for at påvirke situationen?

I mit terapilokale sidder et midaldrende par, fordi de har krise i deres parforhold. De har netop været sammen i 15 år og har to børn på 9 år og 11 år. Hun savner nærvær og er utilfreds med hans prioriteringer uden for familien. Han savner sex og intimitet med hende.

Som så mange andre par vil de gerne blive sammen, men de har travlt med at finde årsagen til problemerne hos hinanden i stedet for at kigge på sig selv. De føler sig begge svigtet. Hun er ikke interesseret i sex, før hans viser interesse for familien, og han vil ikke ændre noget, før sexlivet er oppe at køre.

Ingen af dem kigger på egen adfærd og hænger deres lykke og adfærd op på den andens. Kan I gætte, hvilken fælde de er faldet i?

Det er korrekt, de har begge overladt ansvaret til den anden.

Dermed er de begge endt som ofre. Hver gang vi brokker eller beklager os i stedet for at handle konstruktivt i forhold til vores relationer, gør vi nemlig os selv til ofre. "Det er synd for mig, at ..."

Men det er jo ikke synd, hvis du skifter perspektiv fra offer til handlingsmand/kvinde.

I tilfældet med parret i klinikken bad jeg dem om udelukkende at fokusere på, hvad de hver især kunne gøre for at forbedre situationen. Hvad kan I give i stedet for at tage? Hvad er din andel af det, der ikke fungerer? Hvad kan du ændre på, som kan fodre jeres forhold med glæde, energi, passion og kærlighed?

Når du tager ansvar, bliver du i stand til at påvirke situationen på en positiv måde. At tage ansvar handler om at gøre, hvad man kan selv først, og om at afstemme forventninger, værdier og have modet til at være ærlige og åbne om, hvad man gerne vil opnå i sit kærlighedsliv.

Du skal tage ansvar for din lykke, dit kærlighedsliv, dit arbejdsliv, dit sexliv, dit familieliv.

Annonce

Sådan tager du ansvar for dit parforhold

Nævn 10 ting, som du er utilfreds med i dit parforhold.Skriv en liste og svar så på følgende spørgsmål: Hvad er min andel i de ting? Skyldes det for lidt praktisk hjælp, mangel på nærvær eller for lidt sex? Vær ærlig.

Spørg nu dig selv: Hvordan kan jeg ændre min holdning og mine handlinger?

Læg en plan ved at svare på følgende: Hvilke skridt kan jeg tage for at ændre på mit parforhold og komme tættere på det, jeg ønsker mig?

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce