Annonce
Kultur

Serie: De frafaldne - når religion gør ondt

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Religion er tæt sammenflettet med kultur. I den vestlige verden har kristendommen udstukket rammer og lagt fundamentet for, hvordan mennesker lever, arbejder og vurderer etik, moral og spørgsmål om kærlighed og familieliv gennem generationer; selv vores tidsregning er tilrettelagt efter Jesu fødsel for nu godt 2021 år siden og sætter i dag standarden for fastsættelse af tid i international politik, kommunikation og handel.

I nogle kulturer er religion så fasttømret en del af det at være menneske, at det næsten er utænkeligt at kunne eksistere foruden. Religion er for mange mennesker ikke kun en vejledning, til hvordan de kan leve, men en så integreret del af deres kulturelle og menneskelige identitet, at religionen bliver til en række dogmer, der dikterer, hvordan de skal leve.


I nogle kulturer er religion så fasttømret en del af det at være menneske, at det næsten er utænkeligt at kunne eksistere foruden.


Radikalisering og fundamentalistisk læsning af religiøse tekster kan lægge kimen til undertrykkelse og frihedsberøvelse hos mennesker, der lever tæt forbundet med religion i deres kultur og hverdag; et fænomen, man almindeligvis kender under betegnelsen negativ social kontrol, som er med til at skabe mistrivsel hos mennesker og puste liv i eller vedholde parallelsamfund baseret på religiøs fundamentalisme.

Den negative sociale kontrol er et ofte diskuteret emne i det danske samfund, og i denne tid er debatten om den igen begyndt at blusse op. I den nyligt udgivne dokumentariske beretning "Genopdragelsen" fortæller kvinden Samia om sin mangeårige indespærring i Pakistan efter en årrække med kulturelle sammenstød og kamp mod sin fars kontrol i Danmark.

I april sidste år døde Yahya Hassan - den dansk-palæstinensiske digter, der i 2013 brillerede på den lyriske himmel for at skildre sociale problemer i det muslimske samfund i Danmark, men som levede et turbulent liv med psykisk sygdom, misbrug og dødstrusler som følge af at kritisere dobbeltmoral og negativ social kontrol med versaler.

Rundt omkring i landet er foreninger for personer, der tvivler på eller bryder med deres religion, begyndt at skyde op, og på det politiske plan har man inden for de forgangne år talt om ghettopakker, der skal udrydde parallelsamfund og radikalisering i Danmark.

I forbindelse med debatten om negativ social kontrol bringer Fyens Stiftstidende i portrætserien "De frafaldne - når religion gør ondt" derfor to vidnesbyrd fra personer, der har levet med negativ social kontrol og fundamentalisme tæt inde på livet. 

Vidnesbyrd, der bevidner de omfattende sociale og mentale konsekvenser, det kan medføre at lade religiøse dogmer frarøve et menneske retten til eget liv og skæbne - men som samtidig understreger vigtigheden af at nuancere debatten om og udvide den generelle forståelse af religion, social kontrol samt parallelsamfund- og kulturer i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce