Annonce
Kultur

Serie: De frafaldne - når religion gør ondt

Illustration: Gert Ejton

Religion er tæt sammenflettet med kultur. I den vestlige verden har kristendommen udstukket rammer og lagt fundamentet for, hvordan mennesker lever, arbejder og vurderer etik, moral og spørgsmål om kærlighed og familieliv gennem generationer; selv vores tidsregning er tilrettelagt efter Jesu fødsel for nu godt 2021 år siden og sætter i dag standarden for fastsættelse af tid i international politik, kommunikation og handel.

I nogle kulturer er religion så fasttømret en del af det at være menneske, at det næsten er utænkeligt at kunne eksistere foruden. Religion er for mange mennesker ikke kun en vejledning, til hvordan de kan leve, men en så integreret del af deres kulturelle og menneskelige identitet, at religionen bliver til en række dogmer, der dikterer, hvordan de skal leve.


Annonce

I nogle kulturer er religion så fasttømret en del af det at være menneske, at det næsten er utænkeligt at kunne eksistere foruden.


Radikalisering og fundamentalistisk læsning af religiøse tekster kan lægge kimen til undertrykkelse og frihedsberøvelse hos mennesker, der lever tæt forbundet med religion i deres kultur og hverdag; et fænomen, man almindeligvis kender under betegnelsen negativ social kontrol, som er med til at skabe mistrivsel hos mennesker og puste liv i eller vedholde parallelsamfund baseret på religiøs fundamentalisme.

Den negative sociale kontrol er et ofte diskuteret emne i det danske samfund, og i denne tid er debatten om den igen begyndt at blusse op. I den nyligt udgivne dokumentariske beretning "Genopdragelsen" fortæller kvinden Samia om sin mangeårige indespærring i Pakistan efter en årrække med kulturelle sammenstød og kamp mod sin fars kontrol i Danmark.

I april sidste år døde Yahya Hassan - den dansk-palæstinensiske digter, der i 2013 brillerede på den lyriske himmel for at skildre sociale problemer i det muslimske samfund i Danmark, men som levede et turbulent liv med psykisk sygdom, misbrug og dødstrusler som følge af at kritisere dobbeltmoral og negativ social kontrol med versaler.

Rundt omkring i landet er foreninger for personer, der tvivler på eller bryder med deres religion, begyndt at skyde op, og på det politiske plan har man inden for de forgangne år talt om ghettopakker, der skal udrydde parallelsamfund og radikalisering i Danmark.

I forbindelse med debatten om negativ social kontrol bringer Fyens Stiftstidende i portrætserien "De frafaldne - når religion gør ondt" derfor to vidnesbyrd fra personer, der har levet med negativ social kontrol og fundamentalisme tæt inde på livet. 

Vidnesbyrd, der bevidner de omfattende sociale og mentale konsekvenser, det kan medføre at lade religiøse dogmer frarøve et menneske retten til eget liv og skæbne - men som samtidig understreger vigtigheden af at nuancere debatten om og udvide den generelle forståelse af religion, social kontrol samt parallelsamfund- og kulturer i Danmark.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

SF-profil melder sig ud efter interne stridigheder: - SF er ikke et enkeltmandsparti, hvor én person bestemmer alting

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Middelfart

Flere dages ventetid på pcr-test: Regionen åbner ny mulighed for kviktest i Nørre Aaby

Odense

Frygt for Omikron-variant afkræftet: Det er velkendt corona-virus som huserer på Rasmus Rask Skolen

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Odense

Klar til hygge: Psykisk sårbare modtog 10.000 kr. til anlæggelse af et afskærmet miljø i Bolbroparken

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Annonce