Annonce
Debat

Seniorpensionen kan ikke stå alene

Pension: Det er otte år siden, at de borgerlige partier piskede en stemning op mod efterlønnen. På et bagtæppe af golfspillende tandlæger besluttede de – trods af fagbevægelsens protester og advarsler – at ødelægge og i praksis nærmest udfase efterlønnen.

Som optakt til valget har blå blok lavet en aftale om seniorpension, der yder førstehjælp til den kriseramte seniorførtidspension. Men seniorpensionen kan slet, slet ikke stå alene. Derfor har vores flere end 400.000 medlemmer brug for, at et nyvalgt Folketing genskaber en øget tryghed for fair og værdig tilbagetrækning i seniortilværelsen. Ikke langt ude i fremtiden i 2040, men hurtigst muligt. Den fairness og værdighed opnås ikke ved en ”hånden i hatten”-ordning, hvor man skal tigge og argumentere for, at kroppen er slidt gennem mange års fysisk og psykisk hårdt arbejde.

Derfor er der brug for forslaget om differentieret folkepension. At man kan være slidt efter et langt, hårdt arbejdsliv, betvivler kun få. Omkring 30 procent af vores medlemmer gik på efterløn allerede som 60-årig, da det var muligt, selv om det økonomisk var meget fordelagtigt f.eks. at vente, til man var 62 år. I andre, faglige a-kasser kom den tilsvarende andel helt ned under fem procent.

Mange argumenterer i den aktuelle debat for velfærdsaftalen fra 2006 og det aftalte mål for den ”gennemsnitlige” periode på folkepension. Men man ”glemmer”, at en forudsætning for velfærdsaftalen fra 2006 netop var den efterlønsordning, som de borgerlige partier ødelagde i 2011. Det er også kynisk kun at fokusere på gennemsnitslevealder, og dermed se bort fra de meget store forskelle i både levetid og helbredstilstand i de sidste år, når vi sammenligner danskere med de højeste indtægter og længste uddannelser med de laveste indtægter og korteste uddannelser.

Det er hverken administrativt eller fagpolitisk enkelt at etablere en ret til differentieret pension, som skal gælde lønmodtagergrupper, der har arbejdet længe i ekstra nedslidende job. Men man kan dog starte med at hente inspiration i andre, europæiske lande, som har erfaringer med differentieret pensionsalder efter forskellige kriterier – eks. Østrig.

Annonce
Per Christensen
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Ny reklamefilm for Tuborg Squash er blevet forbudt

1994 Jacob Haugaards medlemskab af Folketinget har ført til, at en ny reklamefilm for Tuborg Squash er blevet forbudt af TV2 Reklame (TVR). I morgen aften skulle der have været premiere på en ny film med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard. Finn beder Jacob hjælpe ham med at lære at synge. De synger, drikker Squash og pointen dukker frem på skærmen: ”Squash giver gode stemmer”. Efter at TVR modtog filmen, besluttede vicedirektør Marianne Pittelkow, at den sidste sætning er årsag til, at reklamen er i strid med reglerne for politisk reklame. Tuborg har reageret omgående ved at flytte hele Squash-kampagnen over på TV3, hvor den allerede kan ses fra i aften. 1969 I dag gik man efter flere udsættelser i gang med monteringen af den første brobanesektion på den nye Lillebæltsbro. Hermed er brobyggeriet, hvis omkostninger i dag anslås til at ville komme op på 250 mio. kroner, gået ind i den afsluttende fase. I den kommende tid vil de øvrige 92 brobanesektioner følge efter, og i løbet af vinteren skal svejsere i specielt indrettede telte foretage sammensvejsningen af brobanerne. Den første brobane blev flådet ud midt i Lillebælt fra den kunstige halvø ved Staurbyskov, hvorefter ophejsningen med de to specialkraner, tog sin begyndelse. Samtlige brobaner ventes hejst op i løbet af sommeren 1970, og et år efter vil de første biler ruller over den sekssporede motorvejsbro. 1944 Det har længe været åbenbart, at tuberkulosestationen på Odense Amts og Bys Sygehus er blevet alt for lille til den belastning, den er ude for. Flere og flere mennesker kommer til undersøgelse, fordi de har mistanke om, at de kan være blevet smittet med tuberkulose. På samtlige tuberkulosestationer i Odense Amt er der hvert år omkring 20.000 konsultationer i form af almindelige kontrol eller forebyggende undersøgelser. Alene på stationen i Odense modtager man 16.000-17.000 besøg årligt, eller i gennemsnit 90-100 besøg ved hver konsultation. Det har i nogen tid været under overvejelse at udvide den nuværende station eller en helt ny bygning, så snart mulighederne foreligger.

Annonce