Annonce
Sport

Semenya vinder løb i Frankrig midt i juridisk kamp

Geoffroy Van Der Hasselt/Ritzau Scanpix
Løberen Caster Semenya kører en appelsag mod atletikforbundet om en regel om hormonnedsættende medicin.

Caster Semenya vandt tirsdag et 2000 meterløb i franske Montreuil, der ligger øst for Paris.

Den sydafrikanske løber tilbagelagde distancen på 5 minutter og 38,19 sekunder foran etiopierne Hawi Feysa og Adanech Anbesa.

Sejren kommer, mens Semenya er midt i en juridisk kamp mod Det Internationale Atletikforbund (IAAF), og det var første gang, hun var i konkurrence, siden IAAF's nye regel trådte i kraft 8. maj.

Reglen går ud på, at kvindelige atleter som Semenya med et højt niveau af testosteron skal sænke niveauet, hvis de vil konkurrere på eliteplan i distancerne fra 400 meter til 1 mil (1,6 kilometer).

I forbindelse med tirsdagens sejr gentog Semenya, hvad hun mange gange tidligere har sagt om IAAF's regler.

- Jeg er ikke idiot. Hvorfor skulle jeg tage stoffer? Jeg er en ren atlet. Jeg snyder ikke. De burde fokusere på doping og ikke os. Jeg kommer aldrig til at tage stoffer, siger hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Semenya og Det Sydafrikanske Atletikforbund (ASA) prøvede sagen ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS), men fik ikke medhold.

CAS slog i domsafsigelsen fast, at sådanne regler er diskriminerende, men man tillod reglen for at sikre fair konkurrence.

Semenya har sammen med ASA appelleret dommen fra CAS til Den Schweiziske Forbundsdomstol.

Domstolen besluttede tidligere på måneden midlertidigt at suspendere reglen fra IAAF, mens sagen behandles.

Det betyder, at Semenya kan stille op i konkurrencer i favoritdisciplinen, 800 meter, indtil der falder dom.

Det vides endnu ikke, hvornår der falder en afgørelse fra Forbundsdomstolen.

Mandag blev Semenya udtaget til det sydafrikanske landshold, der skal til atletik-VM i Doha fra 27. september til 6. oktober. Semenyas deltagelse afhænger dog af afgørelsen fra domstolen.

28-årige Caster Semenya har tre gange vundet VM-guld i 800 meter. I 2012 og 2016 vandt hun OL-guld på samme distance.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce