Annonce
Assens

Selvstændig grafiker savner coronahjælp: - For os små er det alt eller ingenting

De første 12 år af sin karriere arbejdede Christina Agergaard blandt andet for små og store reklamebureauer. For seks år siden blev hun selvstændig med egen grafisk virksomhed. Foto: Signe Andersen
Opgaverne - og dermed indtægterne - lader stadig vente på sig for grafiker Christina Agergaard, selvom sommerens kompensationsordning for længst er trådt ud af kraft. Uden hjælpepakker målrettet underleverandører kæmper hun for at holde sin enmandsvirksomhed oven vande.
Annonce

Aarup: - Bare, fordi det regner på præsten, drypper det ikke nødvendigvis på kordegnen.

Sådan beskriver Christina Agergaard udformningen af de hjælpeordninger, der lige nu forsøger at skærme danske virksomheder mod tunge konsekvenser af en verdensomspændende pandemi.

Men den selvstændige grafiker og illustrator, der har drevet egen virksomhed i seks år, oplever, at hjælpepakkerne ikke betænker hele den økonomiske fødekæde.

- Det er jo dejligt for eksempelvis festivalerne, at de modtager hjælp, men politikerne glemmer alle de underleverandører, hvis levebrød er festivaler, konferencer og kulturelle arrangementer. Ingen bruger jo penge på reklamer nu, tryksager, kommunikation. Alt, der kan undværes, er skåret fra, siger Christina Agergaard.

Annonce

Opgaver tabt for bestandig

Under den første nedlukning af landet, i perioden mellem marts og august, fakturerede Christina Agergaard opgaver for i alt 600 kroner plus moms. Hun klarede sig igennem med en kompensationsordning, der omfattede små erhvervsdrivende som hende, men denne ordning ophørte 8. august.

Herefter har hun været på egen hånd i et marked, som på ingen måde er kommet sig over corona endnu.

- Alle de opgaver, der glippede i foråret, sommeren og sensommeren, er jo tabt for bestandig; de kommer ikke tilbage, selvom krisen vender. Og når den vender, tror jeg ikke, ordrerne begynder at vælte ind lige med det samme. Det ser jeg i hvert fald ingen tegn på nu, siger Christina Agergaard.


Når der endelig er en opgave, skambyder jeg på den, fordi selv en alt for lav timeløn er bedre end ingenting.

Christina Agergaard, selvstændig grafiker


Gennem sit netværk i den kreative branche hører hun lignende historier: afskedigelser, tomme ordrebøger og virksomheder, der kun akkurat holder skindet på næsen.

- Hvad sparer man først på: den friskpressede juice til rundstykket eller rugbrødsmaden? Sådan føles det at arbejde i mit fag i en coronatid. Når der endelig er en opgave, skambyder jeg på den, fordi selv en alt for lav timeløn er bedre end ingenting.

Normalt løser Christina Agergaard grafiske opgaver for blandt andre H. C. Andersen Festspillene i Odense og Frøbjerg Festspil i Aarup. Men når de store kulturbegivenheder aflyses, forsvinder arbejdet også for underleverandører som hende. Foto: Signe Andersen
Annonce

Elsker friheden

Christina Agergaard efterlyser coronahjælp fra politisk side til små og mellemstore virksomheder - underleverandører, der er afhængige af større aktører på markedet:

- For os små er det alt eller ingenting, som hun siger.

Et alternativ til hjælp fra regeringen er afvikling af virksomheden.

- Men det sker ikke. Jeg har ikke tænkt mig at lukke på grund af det her. Jeg elsker friheden ved at være selvstændig. Når først man har prøvet det, har man ikke lyst til andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce