Annonce
Odense

Trods vacciner: Forsat stor forsigtighed på Odenses plejecentre

På billedet ses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Leif Heiselberg og Ældre- og Handicaprådmand, Søren Windell (K). De tre herrer havde en god snak, mens Leif Heiselberg ventede på at modtage vaccinen. Foto Birgitte Carol Heiberg
De første vacciner er givet rundt omkring i landets plejecentre, men det betyder ikke, at vi kan gå tilbage til tiden før corona. Sundhedsstyrelsens anbefalinger gælder stadig, forklarer Odenses sundhedschef.

Vollsmose: Fynske Leif Heiselberg fra Plejecenter Øst i Vollsmose blev den første dansker til at få  vaccinen mod corona, ligesom flere plejehjemsbeboere rundt omkring i landet nu har modtaget den.

Det allerførste stik blev givet lidt i ni på Ældrecenter Øst i Odense. Her stod sundhedschef i Odense Kommune, Charlotte Scheppan, og ventede spændt. Hun fortalte, at hun havde haft sommerfugle i maven hele morgenen.


Vi skal følge Sundhedsstyrelsens vejledninger i lang tid endnu.

Charlotte Scheppan


- Det er jo fantastisk at være med til. Odense er valgt som den første kommune i Region Syddanmark, fordi vi har det højeste smittetal. Derfor er det også logisk, at det er plejehjemsbeboerne i Odense, som bliver de første, fortæller hun.

Charlotte Scheppan forklarer, at der har været meget planlægning involveret i at få vaccinen givet ud. Især fordi datoen har været uvist indtil for nyligt.

Charlotte Scheppan er sundhedschef i Odense Kommune. Hun forklarer, at vaccinerne er så følsomme, at de ikke må transporteres ret langt. Derfor bliver vaccinen givet, der hvor beboerne er. Foto Birgitte Carol Heiberg

- Det er først for få dage siden, at vi vidste, vaccinen skulle gives den 27. december. Ellers har der været talt om alt mellem den 24. til den 27. Vi har skulle planlægge det hele med regionen, OUH og sygehusapoteket. Og så har vi spurgt beboerne om, hvor mange der ønskede at modtage vaccinen.

På Ældrecenter Øst bor der 108 beboere. Ud af de 108 beboere har kun fem personer takket nej til vaccinen. Men selv om de fleste beboere har modtaget vaccinen, kan der går lang tid før, at hverdagen bliver "normal" igen på plejehjemmet.

- Selvom beboerne bliver vaccineret nu, så vil der være personale og besøgende, der ikke er vaccineret. Vaccinen dækker "kun" 95 procent, så i princippet kan man stadigvæk blive smittet, selvom det er få. Vi skal følge Sundhedsstyrelsens vejledninger i lang tid endnu, forklarer hun.

Annonce

Plejehjem har været hårdt ramt

Ældre- og Handicaprådmand, Søren Windell (K), deler glæden om vaccinen med sundhedschefen.

- Jeg er glad for, at vi kommer i gang i Odense. Vores plejehjem har været hårdt ramt af besøgsrestriktioner med en hverdag, der forsvandt. Særligt de borgere, der er i deres sidste fase af deres liv, har brug for besøg og være en del af noget socialt, fortæller han.

Hans håb er, at Styrelsen for Patientsikkerhed vil lempe på restriktionerne, og at de i så fald vil kigge på de enkelte plejehjem frem for hele kommunen.

- Jeg håber, at Styrelsen for Patientsikkerhed også vil begynde at lempe på restriktionerne i takt med, at vi får vaccineret på plejehjemmene. Det kunne hjælpe rigtig meget, hvis de kiggede ind i de enkelte plejehjem og så på, hvor mange der er vaccineret.

Fakta om vaccinen

Første stik blev givet den 27 december klokken 09 på flere plejecentre i Odense.

Odense modtog 1950 vacciner, hvor cirka 300 går til personalet på OUH. 1440 vacciner går til plejecentrene Odense.

Omkring 1220 borgere skal vaccineres mod corona på plejehjemmene i Odense. 5 procent har sagt nej eller er i tvivl om, de vil have vaccinen. Det personale, der er på arbejde på dagen, bliver også tilbudt vaccinen i det omfang, det er muligt.

Alle plejecentre i Odense modtager vaccine i perioden 27.-30. december. Efter planen er alle plejehjemsbeboere i Odense tilbudt vaccine inden nytår.

Vaccinen ændrer ikke på besøgsforbuddet. Indtil der kommer nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, så ændres der ikke ved de nuværende restriktioner.

Beboerne skal vaccineres igen efter cirka en måned. Fuld effekt opnås en uge efter anden vaccination.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce