Annonce
Indland

Selvmordslægen i landsretten: - Jeg mener, jeg gør det eneste rigtige

Den fynske læge Svend Lings er anklaget for at medvirke til andres selvmord. Selv mener han, at han blot benytter sig af sin ytringsfrihed. Foto: Nils Svalebøg

To tv-dokumentarer og retten til ytringsfrihed blev omdrejningspunkt for den første dag i ankesagen mod Frits Schjøtt og Svend Lings. En sag, der er anket både af anklagermyndigheden og Lings, der også er kendt som selvmordslægen.

Annonce

Dødshjælp: Svend Lings nægter sig fortsat skyldig i at medvirke til selvmord og selvmordsforsøg, og derfor valgte han i efteråret ligesom anklagemyndigheden at anke dommen fra Retten i Svendborg. Her blev han idømt 40 dages betinget fængsel, mens hans tidligere kollega og medtiltalte, Frits Schjøtt, fik 14 dages betinget fængsel. Men for Svend Lings handler tirsdagens og onsdagens retssag ikke kun om frifindelse.

Under retsmødet tirsdag ville anklageren vide, hvad det egentlig er, Svend Lings nægter at have gjort.

- Jeg nægter at have medvirket til selvmord. Jeg har bare benyttet mig af min ytringsfrihed. Jeg har henvist til en lovlig manual. Er det strafbart, spurgte Svend Lings iklædt en løs, hvid skjorte og sort jakke.

- Jeg har hele tiden bevæget mig inden for ytringsfrihedens område.

Retssagen begyndte med, at anklageren viste to tv-dokumentarer, hvor Svend Lings medvirker: "Jørgen vil dø" fra TV2, og "Selvmordslægen" fra DR 1. Her fremgår det, at Lings skulle have givet medicin til en mand, der var bundet til en kørestol efter en hjerneblødning. Hele familien var informeret om, han ønskede at dø, men det var ikke muligt for den nu afdøde mand at komme til Schweiz, hvor det er lovligt at hjælpe andre til at dø. Derfor opsøgte mandens ekskone Lings, så han kunne udskrive medicin.

Men det nægtede Svend Lings i Østre Landsret at have gjort.

- Jeg har vejledt ham og stillet supplerende spørgsmål. Vi lever i et vestligt demokratisk samfund, og jeg går ud fra, at ytringsfriheden gælder, forklarede den pensionerede speciallæge i gigtsygdomme og arbejdsmedicin i landsretten.

- Det er simpelt: Jeg mener, jeg gør det eneste rigtige.

Sagen kort

De pensionerede overlæger Svend Lings og Frits Schjøtt er dømt for at forsøge at medvirke til selvmord, mens Svend Lings også er dømt for at have medvirket til et selvmord. Men sagen startede allerede for to år siden.

21. Februar 2017: Svend Lings anklages af Styrelsen for Patientsikkerhed for at have hjulpet syge mennesker til at dø. Tidligere samme måned har Svend Lings medvirket i forskellige interviews på Radio 24syv, hvor han fortæller, hvordan han hjælper. Her bekræfter han, at det nok er ulovligt, men at hensynet til den enkelte vejer højere end hensynet til samfundet.

5. Oktober 2017: Dokumentaren "Jørgen Vil Dø" sendes på TV2. Her medvirker Svend Lings, hvor han rådgiver om muligheden for at dø. I dokumentaren kommer det frem, at den officielle dødsårsag er en hjerneblødning, men lader det stå åbent, om hovedpersonen i virkeligheden har brugt medicin, som han har fået af Svend Lings, til at begå selvmord.

25. Oktober 2018: "Selvmordslægen" sendes som dokumentar på DR1. Her følger man Svend Lings arbejde med at hjælpe terminalt syge personer til at dø. I udsendelsen kommer det blandt andet frem, at Svend Lings har bedt Frits Schjøtt om at udskrive medicin til en patient, han mener, der er inden for rammerne for, hvem de udskriver til. De har begge kun snakket med ham i telefonen, men det er almindelig procedure, fortæller Svend Lings. Patienten i røret er samtidig psykisk ustabil, men det hævder begge anklagede, at de ikke vidste. Det lykkedes ikke patienten at begå selvmord.

26. Oktober 2018: Der falder dom i sagen mod Svend Lings og Frits Schjøtt. Frits Schjøtt bliver idømt 14 dages betinget fængsel for at have forsøgt at medvirke til selvmord, mens Svend Lings idømmes 40 dages betinget fængsel for at medvirke til selvmord. Frits Schjøtt modtager dommen, mens Svend Lings anker. Anklagemyndigheden anker også sagen.

For to år siden mistede han sin autorisation som læge, fordi det kom frem, at han havde udskrevet medicin til syge danskere, der havde til formål at begå selvmord. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Har gemt medicin til konen

En mand fra København har også erkendt, at han tog fat i Lings, efter han havde søgt på "aktiv dødshjælp" på internettet. Han havde gennem længere tid flere psykiske nedbrud, angst og nervesmerter i det meste af kroppen. Derfor ville han gerne herfra. Fordi Svend Lings på det tidspunkt havde mistet sin autorisation til at udskrive medicin, fik han Frits Schjøtt til at udskrive tre gange medicin. En til den københavnske mand, en til lægen selv og en til Svend Lings. Men manden fra København døde ikke.

Frits Schjøtt valgte at modtage dommen, men anklagermyndigheden går efter at få skærpet straffen. Samtidig vil anklageren vide, hvor den tredje dosis befinder sig. Det kan Frits Schjøtt ikke svare på, men det kan Svend Lings.

- Jeg har ikke sagt det til nogen før, men jeg har gemt en dosis til min kone, hvis hun skulle blive terminalt syg og ønske at komme herfra. Den ligger på et hemmeligt sted, udtalte han.

Ankesagen forløber over to dage, og efter retssagens første dag var det en fortrøstningsfuld Svend Lings, der kunne forlade landsretten i Odense.

- Det handler ikke om straffen. Det er en bagatel, hvad man gør ved mig, i forhold til alle dem, der er derude, som har brug for hjælp, siger Lings efter tirsdagens retssag.

- Jeg forsøger at bruge denne sag i debatten. Vi har debatteret aktiv dødshjælp i årtier uden at gøre noget som helst ved det.

Til spørgsmålet, om han frygter, at han idømmes en længere straf end den første, er svaret kort:

- Jeg frygter ingenting.

Sagen afgøres i Østre Landsret i Odense onsdag.

Svend Lings og Frits Schjøtt

Svend Lings og Frits Schjøtt er begge pensionerede læger - fra henholdsvis 2010 og 2005.

De er dømt for at have overtrådt straffelovens §240: "Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år".

I Danmark er det nemlig ikke ulovligt at begå selvmord, men du kan dømmes, hvis du hjælper en anden til at begå selvmord.

Frits Schjøtts modtog dommen, mens Svend Lings ankede til frifrindelse. Anklagermyndigheden valgte at anke begge sager med påstand om skærpet straf.

I dag har de begge fået frataget deres autorisation til at udskrive medicin, efter det kom frem, at noget af den medicin, de havde udskrevet, var brugt til at hjælpe syge patienter til at begå selvmord.

Svend Lings er desuden manden bag netværket Læger for Aktiv Dødshjælp og har udgivet en såkaldt selvmordsmanual på nettet, hvoraf det fremgår, hvordan man mest effektivt ved hjælp af receptpligtig medicin kan tage livet af sig selv.

Frits Schjøtt er ikke medlem af netværket.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på telefon 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04, ligesom du jævnligt har mulighed for at chatte med Livslinien på www.livslinien.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce