Annonce
Indland

Selvmordets konsekvens

Selvmordets konsekvens er, at det altid er de efterladte, det går ud over. Det er dem, der sidder tilbage med både smerten og skammen, og begge dele er ofte helt ubærlig.

Herom er den nu 78-årige tidligere leder af Center for Selvmordsforskning i Odense, lektor i socialvidenskab Unni Bille-Brahe ikke i tvivl.

Det var da også på den baggrund, hun nu for seks år siden tog initiativ til oprettelsen af Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord.

Annonce

Akut krisehjælp

Der er tale om en hjælpeorganisation, der tilbyder akut krisehjælp. Den tæller nu ca. 300 medlemmer.

- Mange efterladte står tilbage med en følelse af både at være og at have svigtet, siger Unni Bille-Brahe.

- De føler sig naturligvis svigtet af den døde. Men de føler også, at de selv har svigtet ved ikke i tide at opfange til signaler, der førte til selvmordet. Måske leder de også efter skylden hos sig selv. Og da selvmord både er skamfuldt og hermed også et tabu-emne, bliver de efterladte ofte isoleret i deres sorg og skyldfølelse.

At være efterladt efter et selvmord er en ganske anden situation end at være efterladt efter en naturlig død, mener Unni Bille-Brahe.

- Man skal ikke tale ondt om de døde, heller ikke dem, der døde for egen hånd, men alligevel føler mange efterladte sig ladt i stikken, og det efterlader vrede, selvbebrejdelser, angst, skyld og hjælpeløshed.

Antallet af selvmord i Danmark har ligget nogenlunde konstant omkring de 700 de senere år, efter at det tilbage i 1980'erne var helt oppe på 1600 om året.

- Nedgangen skyldes formentlig bedre behandlingsmuligheder, mener Unni Bille-Brahe.

Men hun ser gerne bedre psykologhjælp til de efterladte.

- Man kan lære at leve med det, der er sket.

- Men man kommer aldrig af med sine traumer, siger hun.

Hun hilser Anette Jahns cd om sorgens vandring velkommen.

Landsforeningen har på forhånd aftaget 500 eksemplarer som en gave til foreningens medlemmer.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce