Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Selvfølgelig skal Odense have anden etape af letbanen

Læserbrev: Selvfølgelig skal anden etape af letbanen i Odense etableres. Hvorfor nu det, når meget peger på, at det ikke er en optimal løsning på byens mobilitets- og trængselsproblemer eller i øvrigt vil bidrage væsentligt til CO2 reduktionen i byen?

En letbane er et væsentligt bidrag til, at man ville kunne gennemføre en byfornyelse og -fortætning.


Argumentet for dette må være, at letbanens første etape er en realitet. Når Odense for nogle år siden valgte at etablere en letbane i byen, så vil jeg tro, at de primære overvejelser må have været forbundet med Odenses store mantra om at ville være ”en stor by”. En letbane er et væsentligt bidrag til, at man ville kunne gennemføre en byfornyelse og -fortætning, og dermed understøtte fortællingen om Odenses urbanitet. Det vil sige, at Odense, som jeg ser det, etablerede en letbane mere som et ”tegn” på ”by” end som en billig og effektiv mobilitetsløsning for byens borgere.

Annonce

En letbane signalerer ude i Europa en ”by” af en vis størrelse. Nu skal man ikke undervurdere tegn og symboler. De kan have stor betydning for investeringsinteresserne i byen og dermed bidrage til en værdiopskrivning af Odense. I det lys, kan man vel sige, at etableringen af en anden etape af letbanen med endestation i Seden ikke alene vil understøtte, men også kan fremme en byudvikling mod nord.

Letbanen, som jeg forstår det, handler altså primært om investeringspolitik og i ønsket om en værdiopskrivning af byen, og i mindre grad om en billig mobilitetsløsning. Derfor bør man ikke ryste på hånden, trods alt det bøvl der vil være med at få banen til at fungere og dermed odenseanernes øgede modstand mod projektet, men fastholde modet til at gennemføre anden etape, så byen kan tiltrække nye investorer, hvilket betyder et øget beskatningsgrundlag. Det jeg anser som den egentlige begrundelse for, at letbanen, første som anden etape, er en god ide.

Tilbage står, at byen stadig skal finde på kreative løsninger på mobiliteten i byen, hvilket betyder nye og dyre investeringer i en infrastruktur og dermed gadenet, der bør indrettes, så nye el-baserede ”ikke-biler”, altså alt fra el-cykler til el-city-transportmidler, der bør erstatte den individuelle transport i byen, på bekostning af bilerne. Nul-emissionsbiler i centrum fylder jo lige så meget som andre biler, hvorfor det ikke er en løsning på trængslen.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce