Annonce
Underholdning

Selvfølgelig gror et brækket ben ikke sammen af, at man går på kunstudstilling

Foto: Arkivfoto

Kan kunst og kultur helbrede? Et relevant og aktuelt spørgsmål som bl.a. blev diskuteret i sidste uges antenne af Esben Just med afsæt i eksempler hentet fra musikkens verden. En række kommuner, f.eks. Kolding Kommune, er begyndt at ordinære kunst på recept. Hvis man f.eks. er sygemeldt med stress eller depression, ja, så kan man komme med i et projekt, hvor man sammen med andre sygemeldte går på kunstudstilling, lytter til musik og læser litteratur.

I Sverige og England har man i længere tid haft lignende ordninger med gode resultater. Herhjemme er flere forsøg ved at blive evalueret, og vi må derfor afvente de mere konkrete konklusioner. Blandt iagttagere er der forskellige holdninger til fænomenet. F.eks. citeres digteren Søren Ulrik Thomsen i dagbladet Information for følgende: "Kultur på recept lyder forfærdeligt, jeg ville ikke bryde mig om, at man fik ordineret en af mine bøger som levertran." Andre er derimod begejstrede. Forskeren Anita Jensen har set på de udenlandske erfaringer og vurderer, at kunst og kreativt arbejde bl.a. kan bidrage med øget livskvalitet, forbedret trivsel, mindre angst og forbedret social interaktion.

Begge synspunkter er rigtige. Kunst og kulturdyrkelse må være et mål i sig selv, men at det også kan have en række effekter eller muligheder, udover dette, er lige så uomtvisteligt.

Selvfølgelig gror et brækket ben ikke sammen af, at man går på kunstudstilling. På den anden side kan det at beskæftige sig med kunst, enten som afsender eller som modtager, være igangsætter af processer og erfaringer, som kan have en gavnlig virkning på både krop og sjæl.

Den holdning til kunst og kultur, som Søren Ulrik Thomsen gengiver, er en klassisk elitær holdning: Kunst for kunstens skyld, som kan føres tilbage til filosoffen Imanuel Kant, og som senere blev brugt som en art valgsprog af franske og engelske digtere i 1800-tallet. Kunsten går kun sit eget ærinde og skal ikke spændes for nogen vogn eller interesserer. Det er et synspunkt, som giver god mening, hvis kunstens formål er at tilfredse magthavernes, markedets eller mæcenens interesser. Bevidst politisk kunst er sjælden god kunst, men derfor kan kunst på en interessant og vedkommende måde jo udmærket beskæftige sig med konflikter og problemstillinger og evt. opnå politisk virkning.

Statens Kunstfond har sammen med Norsk Kulturråd netop støttet en række projekter, som har til formål at udforske kunstens betydning for fællesskabet og i bredere forstand samfundet. Der er tale om projekter med afsæt i f.eks. musik, billedkunst, poesi og dans. Måske kan vi blive klogere på kunstens mange sideeffekter, når projekterne er gennemført og erfaringerne gjort op.

Kunst skal ikke ordinæres som levertran, og kunst og kultur er ikke nogen mirakelkur. Kunsten og kulturen kan give os et indblik i og en forståelse for, at der er områder af tilværelsen, som bearbejder oplevelser og erfaringer på unikke og originale måder, og som kan berøre sider i os, som andre områder af tilværelsen ikke formår. Nogle gange, og måske med den rette hjælp, kan det give anledning til, at der igangsættes sociale, kulturelle og individuelle erfaringer, som både har oplevelsesmæssige, erkendelsesmæssige, politiske – og måske også sociale og helbredende potentialer.

Annonce
Kunst skal ikke ordinæres som levertran, og kunst og kultur er ikke nogen mirakelkur.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce