Annonce
Livsstil

Selvbygger på Læsøs prærie

Kurt Vedsmand har, siden han for fire år siden startede kurser i bygning af fuldtømmerhuse, haft over 100 på kursus. Her er han selv i gang med at skære ud til en af samlingerne.

DENAMERIKANSKEDRØM: Lær at lave dit eget bjælkehus på en uge

Det begyndte med en lille blomsterkumme, men snart blev det til et anneks på 50 kvadratmeter, og i dag underviser Kurt Vedsmand andre i at håndtere tonstunge stammer og sætte dem sammen til alt fra legehuse til egentlige sommerhuse.

Har du godt 20.000 kroner - en god portion tålmodighed og en smule håndelag, kan du bygge dit eget bjælkehus og bruge det som værksted, sommerbolig eller gæstehytte.

Kurt er bidt af bjælkehusbyggeri. Han er ikke tømmeruddannet, men elektroingeniør. Han har aldrig selv gået på kursus i byggeri med fuldtømmer, men som ingeniør er han gået systematisk til værks og har lært sig kunsten.

Samtidig føler han en stor tilfredsstillelse ved at arbejde med træ og sætte det sammen, så det kan bruges til en behagelig bolig, ja oplevelsen har været så stor, at han ikke har kunnet holde den for sig selv.

I dag tilbyder han derfor hvert år kursus på Læsø i logbuilding, som det hedder i USA og Canada, hvor traditionen blandt andet stammer fra.

For Kurt Vedsmand er der ikke tale om en forretning, men mere et engagement og en interesse for sagen, et ønske om at få andre til at brænde for noget, man selv synes er afstressende og meningsfyldt.

Bygning med fuldtømmer er ikke ny i Skandinavien. Vi kender traditionen fra Norge, Sverige og Finland, mens man i Danmark har valgt andre byggematerialer, hvor ler er blevet til lerklinede huse, halmhuse med ler som puds og senere murstensbyggeri.

Æstetisk nydelse

I de senere år har interessen for træhuse i almindelighed været stærkt stigende. Overalt i nyere boligområder skyder det ene svenskrøde eller sorte træhus op efter det andet. Konstruktiv træbeskyttelse, blandt andet i form af store udhæng, har betydet, at træhuse også er noget, der kan holde til det danske klima.

Fuldtømmerhuse eller bjælkehuse er noget ganske særligt. Typisk ligger de i sommerhusområderne, måske fordi de ikke passer ind i 70'ernes friserede parcelhusmiljø. I sommerhuskvartererne er de med deres græsbelagte tag derimod en æstetisk nydelse.

- Det er tilmed meget let at bygge med fuldtømmer, fortæller Kurt Vedsmand.

- Metoden er enkel, og det kræver ikke den store investering i værktøjer. En god motorsav, noget sikkerhedsudstyr, tre skarpe stemmejern, en mukkert og en blyantspidser, så har man stort set det, der skal til, men det er tidskrævende.

Fordelen er dog, at man kan bygge, når man har tid. Materialerne bliver ikke ødelagt af at vente. De kan sagtens ligge et halvt år, og venter de længere, måske flere år, kan man blot give tømmeret en svampedræbende olie.

Man behøver heller ikke nødvendigvis at bygge sit hus, hvor det senere skal ligge, selv om det selvfølgelig er ret praktisk, men en af fordelene ved byggeri med fuldtømmer er, at det kan pilles fra hinanden, nummereres og sættes op et nyt sted.

Den teknik har Mogens Bonfils for eksempel benyttet sig af. Mogens og hans kone Mette sprang for nogle år siden på et af Kurt Vedsmands kurser. De har aldrig været sommerhusmennesker, men de ville godt have et lille anneks i haven, og allerhelst ville Mogens, der har levet af at sælge træ, gerne have tilfredsstillet sin uendelige lyst til også at arbejde med træ.

Og så gik det galt. De blev bidt af teknikken. Gjorde det, de aldrig havde troet de ville. Købte en grund på Læsø og tog hjem til egnen omkring Silkeborg, hvor de har fast bopæl, og gik i gang med at opføre et sommerhus.

Omkring 500 timer har de brugt, og for en lille uge siden pillede de det hele fra hinanden, sendte det med en blokvogn til Læsø, hvor de næste par måneder nu skal gå med at genrejse huset, fylde det med køkken og bad, ja sågar en masseovn til opvarmning.

Mogens Bonfils og Mette er i øvrigt meget optaget af den tanke, at deres hus vil kunne holde mellem 400 og 800 år. Det kan det, hvis man sikrer det mod stående vand.

En "sadelknude" kaldes denne for-nemme samling. De lige flader får den overliggende stamme til at skride ned, når tømmeret tørrer ud. Det sikrer, at der stadig er tæt mellem de enkelte lag.
Annonce

Begynd småt

Kurt Vedsmand anbefaler, at man begynder med at kaste sig ud i et mindre projekt. En hytte på 30 kvadratmeter vil være et udmærket projekt.

Her skal man bruge stammer af seks meters længde med en middeldiameter på ca. 0,2 m.

I alt skal man regne med at bruge for cirka 7.000 kr. i tømmer til råhuset (vægge + åse), og vel omkring to måneder af sin fritid til arbejde. Det kræver naturligvis, at man behersker teknikkerne.

- Dem kan man til gengæld lære på en uge, fortæller Kurt Vedsmand, og selv om de fleste kursister er mænd, så deltager der også kvinder på kurset. Kvinderne kan sagtens følge med, blandt andet, fordi de lytter, når nye teknikker skal læres.

Noget af det tømmer, man anvender til tag (åsen), kan veje et helt ton, og her er ikke forskel på mænd og kvinders fysik. Ingen kan løfte et ton alene. Derfor skal kursisterne også lære at bruge enkle midler som ramper og hejsekraner af den slags, som man anvendte for tusinder af år siden, og med de rigtige hjælpemidler kan alle være med.

Annonce

For hele familien

Kurt Vedsmands kurser er velegnede som familiekurser.

- Jeg kunne godt have lagt dem andre steder i landet, men har valgt Læsø i en sommerferieperiode fordi Læsø er en dejlig ø, hvor man kan kombinere ferie og kursus. Der er masser af skøn natur, også for dem i familien, der bare vil se på, og vi holder fri kl. 14, så man kan slappe af, fortæller Kurt Vedsmand.

Kurt Vedsmands kurser strækker sig fra en til to uger med seks timers teori og praksis pr. dag. Kommende kurser er i år ugerne 26, 27 og 28. På kurset læres konstruktioner, afbarkning, håndtering af tømmer, konturoverføring, knudesamlinger, dyvling, træbeskyttelse, tagkonstruktion, vinduer og døre, gulv, værktøj - anskaffelse, brug og vedligeholdelse, og man får et ret omfattende kursusmateriale.

Prisen er 1500 kr. for en uge, og hvis man tager endnu en uge, koster det 1000 kr. ekstra. Du kan læse mere på www.logbuilders.dk eller mail på adressen

log@logbuilders.dk

Et par bukke til at lægge det tunge tømmer på gør det let at arbejde i en behagelig stilling.
Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce