Annonce
Fyn

Selv tagstenene er væk: Statsopkøbt hus ved motorvejen plyndret af tyve

Sådan så huset i Spedsbjerg ud før tyveriet, og før det blev jævnet med jorden. Med udvidelsen af E20 kom motorvejen for tæt på, og huset blev eksproprieret allerede i 2011. Foto: Michael Bager
Et hus, som Vejdirektoratet har købt i Spedsbjerg vest for Odense for at kunne udvide motorvejen, har haft besøg af tyve. Alt inventar blev stjålet, og selv tagstenene var væk, fortæller husets tidligere ejer. Han er fortørnet over tyveriet fra det nu nedrevne hus.

Odense: Det hører til sjældenhederne, at forhenværende boligejere bekymrer sig om indbrud i et hus, der ikke længere er deres. Men ikke desto mindre er det netop anledningen til, at Karina Baumbach kontaktede dette medie.

For otte år siden blev ejendommen i Spedsbjerg eksproprieret på forhånd, fordi Karina Baumbachs og hendes mands hjem lå i vejen for den kommende udvidelse af Fynske Motorvej, der nu er i fuld gang.

Huset på Middelfartvej 660 blev købt af staten med fuldt inventar og har i mange år været lejet ud. Det har dog stået tomt det seneste års tid, siden et vindue i huset af stadig uvisse årsager blev ramt af skud.

Men en dag var alt inventaret, som staten altså har betalt for, forsvundet.

- Huset blev ribbet for værdier. Det sortglaserede tegltag var pillet ned. Komfur, vask og brændovn var væk. Spabadet var brækket op og fjernet. Kontakterne var væk, og selv styringen til gulvarmen var blevet ribbet. Der var nærmest kun væggene tilbage derude, fortæller Karina Baumbach om huset, der lå lige op ad afkørsel 53 Odense V, men blev revet ned i slutningen af september.

- M.J. Eriksson, der står for motorvejsudvidelsen, har aldrig set noget lignende. Mon der er nogen, der ved, hvem pokker der har stjålet det, siger hun.

Det var en kammerat til Karina Baumbachs mand, der fortalte parret om tyveriet af tagstenene. Kammeraten havde en lørdag formiddag bemærket flere personer kravle rundt på taget og pille tagstenene af.

Han antog, at nedtagningen af tagstenene ved højlys dag var bestilt af Vejdirektoratet og tænkte derfor ikke på at kontakte politiet.

Annonce

Om ekspropriation

I nogle tilfælde kan staten tvinge borgere til at sælge deres ejendom eller grund ved en såkaldt ekspropriation, hvis det er nødvendigt og kommer samfundet til gode.

Eksempelvis har Vejdirektoratet opkøbt en række ejendomme for at gøre plads til udvidelsen af Fynske Motorvej, der på den vestlige del får tre spor i stedet for to. Nogle borgere kan også blive forhåndseksproprieret, når planer om for eksempel infrastruktur direkte involverer ejendommens placering, vil give markante gener for beboeren eller gøre et hus umuligt at sælge.

Nogle borgere kan derfor også selv være interesserede i at blive eksproprieret for at få vished om deres boligsituation.

Ifølge grundloven er ekspropriation en klar undtagelse fra den ellers stærke beskyttelse af ejendomsretten.

"Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning," står der i lovens paragraf 73.

Erstatningen fastsættes af den uafhængige instans Ekspropriationskommissionen, der kontrollerer, at borgeren ikke bliver hårdere ramt end højst nødvendigt.

- Vores allesammens penge

Hos Vejdirektoratet bekræfter pressechef Martin Østergaard-Nielsen, at der har været tyve på besøg - i hvert fald på taget.

- Det er korrekt, at nogen har fjernet tagstenene fra Middelfartvej 660. Det er nok et halvt år siden. Vi er ikke bekendt med, at der også skulle være fjernet hvidevarer og andre genstande fra bygningens interiør, men det er muligt, siger han.

Selv om det er mange år siden, Karina Baumbach og hendes mand har boet på landejendommen, er hun fortørnet over tyveriet.

- Jeg har jo ikke noget med huset at gøre mere, og vi har fået penge for huset, som blev solgt med fuldt inventar. Men jeg synes, det er specielt, at huset er blevet ribbet så grusomt. Det er sørgeligt, siger hun.

Karina Baumbach påpeger, at tyveriet fra staten i sidste ende er at stjæle fra skatteborgerne:

- På en måde er det jo vores allesammens penge, der er blevet stjålet. For vi har alle været med til at betale for, at vi blev eksproprieret. Og pludselig har huset ikke længere den værdi, som staten har betalt for.

Tyveriet ærgrer da også Vejdirektoratet.

- Det er naturligvis en situation, vi fra Vejdirektoratets side beklager. Selv om ejendomme står tomme og afventer nedrivning, skal man lade dem stå i fred.

 

Og sådan så huset ud dagen før nedrivningen. Mens tagstenene på udhuset er blevet fjernet som en del af nedrivningen, er det glaserede tegltag på stuehuset blevet stjålet. Foto: Nils Svalebøg
Huset blev væltet og jævnet med jorden i slutningen af september - otte år efter, at staten opkøbte ejendommen, der lå tæt på afkørsel 53 Odense V. Foto: Karina Baumbach
Huset har været lejet ud af Vejdirektoratet efter ekspropriationen i 2011. Siden en uopklaret skudepisode i efteråret 2018 har det dog stået tomt. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce