Annonce
Sydfyn

Selv hvis alt andet lukker: Peter Nordquist flyver videre i Starling Air

Peter Nordquist har siden firserne drevet Starling Air. Foto: Michael Printzlau
69-årige Peter Nordquist vil komme flyve til han dør. Siden firserne har han drevet Starling Air på Ærø. Og han stopper ikke lige foreløbig.

Ærø: Stæren efterligner andre fugle. For de mennesker, der ikke går op i fugle, kan det være svært at kende forskel på stæren og andre fugle på sangen alene, netop fordi den efterligner andre fugles sang.

Det hele startede med en fascination for fugle. Peter Nordquist ville flyve som dem. Så han gik efter det næstbedste. Han blev pilot.

Siden 1984 har han drevet Starling Air på Ærø. Øens eneste flyveplads. Hans hustru, Mette, står får regnskaberne, Peter står for flyvingen. Det var ikke nemt, at starte sådan en lettere aparte virksomhed, men Peter Nordquist mener, at det trods alt var nemmere, end det ville være i dag.

"Stæren" var Peter Nordquists første fly. Foto: Michael Printzlau

- Jeg havde lavet en investeringskonto på 10.000 kroner. Så åbnede banken alle døre. Det kan man jo ikke gøre i dag, siger han.

- Jeg synes, at det var spændende. Men det var også for at få noget ro. Jeg plejede at leje nogle flyvere. Og en gang i mellem var det bare ikke muligt at leje dem. Så var det bedre med mit eget. Og så måtte det briste eller bære.

Det med at flyve stopper ikke med at være spændende for Peter og Mette. Det var været med til at definere deres liv siden firserne.

- Jeg købte min første flyvemaskine i 1988. Og så fik vi en til. Og en til. Og en til. Og en til. Og så stoppede vi, griner Peter Nordquist.

Bassethunden Skipper tøffer rundt om bordet. Han er kun fem år, men går rundt på den måde som gamle hunde gør. Dovent, men selvsikkert. Som om at den altid har været på flyvepladsen, og kender hver en lille duft.

- Skipper er flyvepladsens skipper, siger Mette Nordquist. Foto: Michael Printzlau
Annonce

Stæren er en meget arbejdsom fugl

- Jeg synes stadig, at det er rigtig spændende. Der er selvfølgelig nogle dyk en gang i mellem.

Nogle af de mest spændende opgaver, Peter Nordquist har, er at tælle fugle med forskere. Det har bragt ham fra Danmark, til Norges kyster og til Grønland.


Hvis færgerne stopper med at sejle, så er vi den eneste transportmulighed tilbage

Mette Nordquist


- Det er noget af det mest fantastiske. Der flyver man lavt, så det hele bliver lidt sjovere, siger han.

- Under storkonflikten i 1998 havde vi rigtig travlt. Vi fløj med alt fra aviser til medicin og pendlere. Det var rigtig sjovt den gang. Vi har stadig gemt ordrebogen, fordi den var rigtig fyldt, siger Mette Nordquist.

- Det er sjovt, men der er bare også en masse bureaukrati. Og det er hårdt, siger hun.

Normalt er flyvepladsen vært for op til 100 drageflyvere Store Bededag. Men i år er det aflyst på grund af corona. Foto: Michael Printzlau
Annonce

Stæren er kategoriseret som sårbar i Danmark

I en alder af 69 kan Peter Nordquist kan godt mærke tyngden fra alderen trykke en gang i mellem. Men han han synes stadig, at det er spændende at drive et flyselskab, og måske føler han også et vist ansvar overfor Ærø.

- Hvis færgerne stopper med at sejle, så er vi den eneste transportmulighed tilbage, siger Mette Nordquist.

- Jeg vil gerne blive ved indtil jeg dør. Jeg har da også set nogen stige ud af en flyver med krykker. Det ser bare ikke så godt ud, griner Peter Nordquist.

Sønnen Daniel har trådt i Peters fodspor. Til dagligt driver han flyvepladsen på Tåsinge, der også går under samme navn, Starling Air.

- Ja, det er mit navn, der står i virksomheden. Men det er Daniel, der driver det, siger Peter Nordquist.

Peter Nordquist trækker lidt på smilebåndet, da han bliver spurgt om Daniel vil overtage, hvis Peter engang ikke kan mere.

- Det ved jeg ikke. Han har jo også sit eget liv. Men det kommer ikke på tale sådan lige foreløbig.

- Nej, hvor er det fantastisk, siger Peter Nordquist, og stopper helt op, da en flok fugle cirkulerer over Starling Air i Marstal. Foto: Michael Printzlau

Ligehederne mellem stæren og Peter Nordquist er mange. Hvilket måske er grunden til, at han igennem alle disse år har haft et helt særligt forhold til netop den fugl.

- Stæren er min yndlingsfugl. Den kan bare et eller andet. Alle mine fly hedder noget med Stær. Og Starling, som i flyveselskabets navn, betyder stær, siger Peter Nordquist.

Annonce
Annonce
Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce