Annonce
Nordfyn

Ingen vil vælges til menighedsråd: Selv de døde svigter Inges kirke

Inge Christensen bor nabo til Ejlby Kirke og har endda en låge direkte fra sin have. Hun er en af de få meget trofaste kirkegængere og mener, det er vigtigt med en lokal repræsentant i menighedsrådet, hvis kirkelukning kommer på tale. Foto: Michael Bager
Graveren har kun haft én begravelse i tre år, og Ejlby Sogns plads i menighedsrådet står tom. Dermed deler menighedsrådet skæbne med 37 andre fynske, der også mangler medlemmer efter sidste uges valg.
Annonce

Solens stråler har stadig fat denne septemberdag, men vinden suser i trækronerne, da Inge Christensen skråner ned over gårdens veltrimmede græsplæne og åbner lågen, der direkte forbinder haven og kirkegården ved Ejlby Kirke.

Her har graveren Thomas Jørgensen få timer forinden kørt rundt med sin lille traktor og harve og revet mellem gravstederne, der bliver færre og færre i det lille sogn, hvor 96 af de 119 beboere er medlemmer af folkekirken.

Ingen af dem mødte op for at lade sig vælge, da der forleden var valg til menighedsrådet i Særslev-Ejlby-Melby, hvor Ejlby Sogn har en plads.

Men det nordfynske menighedsråd er langt fra alene om at mangle frivillige. I lidt over hver femte fynske menighedsråd vil der være tomme pladser, hvis det ikke lykkes på ekstraordinære valgmøder 6. oktober at finde interesserede. På Langeland er der endda to menighedsråd, der står helt uden medlemmer.

119 bor i den lille nordfynske landsby Ejlby. Foto: Michael Bager

Inge Christensen har taget sin tørn i det nordfynske menighedsråd, som hun trådte ud af for otte år siden efter cirka 20 års virke, og det ærgrer hende, hvis det ikke lykkes at få besat den plads, som Ejlby har i menighedsrådet.

- Det er vigtigt, at der er en herfra til at varetage sognets interesser, siger hun og afviser, at hun vil melde sig.

- Jeg er 74 år, og der skal nye på banen, siger hun.

Annonce

Værn mod lukning

Hun mener, at den lokale stemme i menighedsrådet blandt andet skal bruges til at sikre, at kirken ikke lukker eller omdannes til en lejlighedskirke, hvor der kun er åbent ved for eksempel  dåb, bryllup og begravelse. En debat, der ligger og lurer i mange fynske menighedsråd, hvis opbakningen begynder at svigte.

I Ejlby Kirke er søndagsgudstjenesten skåret ned til en om måneden, og Inge Christensen er en af de få på kirkebænkene.

- Det giver mig en indre ro at komme i kirken, men det ville være rart, hvis vi var flere. Til de almindelige gudstjenester er jeg der ofte med kun  én til tre andre, fortæller hun.

Inge Christensen kommer oprindeligt fra Asperup, men kom i lære i brugsen i Ejlby, og her var en af kunderne Poul fra nabogården til kirken. Gården, der nu er parrets hjem.

Annonce

Det taler de helst ikke om

Brugsen er nedlagt, og i dag holder kunsthåndværker Lone Stidsen til i bygningen. Hun flyttede til sognet i 2011 og har også i en periode været kirkeværge og medlem af menighedsrådet, men et piskesmæld betyder, at hun arbejder for nedsat kraft og også har sagt nej, da hun blev spurgt, om hun ville træde ind i menighedsrådet igen.

- Jeg ville ellers gerne. Det er vigtigt, at kirken fornyr sig og bliver mere synlig i folks hverdag, siger hun, da hun åbner døren til sin butik, der har åbent nogle timer her torsdag eftermiddag.

For hende er det dog ikke afgørende, om Ejlby har en lokal repræsentant i menighedsrådet.

- Det vigtigste er, at de valgte er engagerede. Ikke hvor de bor, siger hun.


Det vigtigste er, at de valgte er engagerede. Ikke hvor de bor

Lone Stidsen, kunsthåndværker Ejlby


Kunsthåndværker Lone Stidsen har boet i Ejlby i ni år og mener ikke, at det er så afgørende, om sognet har en repræsentant i menighedsrådet. Foto: Michael Bager

Hun har ikke lyst til at svare på, om der holdes liv i for mange kirker.

- Det er et meget følelsesladet spørgsmål, så jeg vil nøjes med at konstatere, at der er mange kirker i området. Tog vi op på taget af huset, ville vi kunne se fem landsbykirker, siger hun.

Annonce

Frustreret formand

Formanden for menighedsrådet Hanne Kjemtrup vil helst heller ikke tale om at lukke ned for aktiviteterne i Ejlby Kirke.

- Vi har da kort været omkring at gøre kirken til en lejlighedskirke, der kun har åbent til de store begivenheder, men vi har aldrig for alvor haft en debat om det. Biskoppen har jo også signaleret, at hun ønsker, at der skal være liv i alle sogne, siger hun.

Selv hører Hanne Kjemtrup til i Melby Sogn, der har to pladser i menighedsrådet, mens det store sogn Særslev har seks pladser og Ejlby altså en plads. Formanden synes, det er forældet på den måde at fordele pladserne i menighedsrådet.

- Folks bopæl burde ikke være afgørende. Det er nu 16 år siden, at de tre sognes menighedsråd blev slået sammen til ét, og vi føler jo alle et lige stort ansvar for alle tre kirker og sogne, siger hun.

Loven om menighedsråd er imidlertid skruet sådan sammen, at hvis et menighedsråd omfatter flere sogne, skal pladserne fordeles efter sognenes størrelse, og et sogn skal uanset størrelse have minimum ét medlem.

Tomme pladser i hvert femte råd

I sidste uge var valg til 171 fynske menighedsråd.

I lidt over hvert femte menighedsråd lykkedes det ikke at besætte alle pladser.

På Langeland var der slet ingen, der ville stille op til menighedsrådene i Lindelse og Simmerbølle.

Flere små sogne har også problemer med at besætte deres pladser i større sammenlagte menighedsråd.

6. oktober holdes landet over ekstraordinære valgmøder i håb om, at der her melder sig kandidater til de tomme pladser.

Lykkes det ikke på det ekstraordinære valgmøde i oktober at finde en repræsentant fra Ejlby, kan menighedsrådet søge biskoppen om dispensation til at fortsætte med en tom stol.

- Det hele er så stift, og det værste er, at vi har personer fra Særslev, der gerne vil besætte den tomme plads, men det tillader loven ikke, siger Hanne Kjemtrup, der tidligere har været køkkenleder på Nordfyns Efterskole og nu er efterlønner.

Hun har været med i menighedsrådet i 12 år og de otte seneste som formand.

- Jeg kan godt lide at være med i frivilligt arbejde, men det havde været rart, hvis vi havde flere penge at gøre godt med. Vi vender virkelig hver en krone, siger hun.

Annonce

Graver: Det er ved at dø ud

Hver dag kører graveren Thomas Jørgensen fra sit hjem i Middelfart for at betjene de tre kirker. Denne torsdag sidder han i sit lille graverhus i Ejlby og har pakket de hjemmebragte madder ud fra stanniolen, men lader madder være madder og viser i stedet rundt på kirkegården.

En række gravsteder er slettet på kirkegården, og her skal graver Thomas Jørgensen nu har sået græs. Foto: Michael Bager

I et hjørne bag højt græs står en række gravsten gemt væk. En række gravsteder er nemlig nedlagt og der kommer kun meget få nye til. Det seneste år har der slet ikke været døde i det lille sogn, og graveren har kun haft en begravelse i Ejlby i de tre år, han har været ansat.

- Det hele er ved at dø lidt ud, siger han.

På kirkegården er der nu 21 gravsteder tilbage, hvoraf de tre passes af de pårørende.

- Og her kommer i det hele taget meget få, konstaterer Thomas Jørgensen.

I huset ved siden af har der engang været skole, og overfor var forsamlingshuset. Også smeden er forsvundet, men der er stadig børnefamilier i landsbyen, og i 2019 var der tre barnedåb i kirken og et bryllup.


Det hele er ved at dø lidt ud

Thomas Jørgensen, graver ved Ejlby Kirke


I morgen, når  Inge Christensen åbner lågen fra sin have til kirkegården for at deltage i søndagens gudstjeneste håber hun også at få selskab af lidt flere end de få sædvanlige. Ejlby Kirke er nemlig ramme om den årlige  høstgudstjeneste, der går på skift mellem de tre kirker. Over sognegrænsen kører i hvert fald menighedsrådsformanden forbi stubmarkerne for at deltage i den særlige gudstjeneste.

Ejlby Sogn

Det nordfynske menighedsråd Særslev-Ejlby-Melby består af ni medlemmer, heraf skal en af pladserne ifølge loven besættes af en fra Ejlby Sogn, hvor 96 er medlemmer af folkekirken ud af de 119 indbyggere.

Sådan ser kirkestatistikken for Ejlby ud for 2019:

  • Døbte: 3
  •  Konfirmerede: 0
  • Vielser: 1
  • Begravelser: 0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce