Annonce
Livsstil

Self-service til håndskubberen

Tegning Gert Ejton

En cylinderklipper sliber i princippet sig selv, men nogle gange er det nødvendigt at hjælpe til med lidt håndværktøj

Værktøjskassen

Kan man selv slibe sin håndskubber? Som en særlig service til de yngre læsere skal jeg lige indsparke den oplysning, at en håndskubber er en motor- og støjfri plæneklipper

- en såkaldt cylilnderklipper.

Vi, som i dag anser os selv for voksne, tilbragte nemlig IKKE vores barndom på nakken af en infernalsk larmende havetraktor med osende, stinkende og klimaødelæggende Briggs & Stratton - nej, dengang var alting meget bedre: Vi skubbede plæneklipperen frem og tilbage pr. hånd- og benkraft, hvilket gav såvel fysisk som åndelig styrke, fordi - som den berømte filosof sagde - "Arbeit macht frei ..." - nåh-nej, det var en anden berømthed, men man fik i hvert tilfælde en sund sjæl i et sundt legeme!

Hvilket er mere end man kan sige om dagens dekadente ungdom - de kan jo heller ikke stave og sætte kommaer, vel?

Nej, da far var ung, var der drenge til - hvad tøserne lavede, aner jeg ikke, men VI slog græsplæner på flere tønder land på den måde, at vi satte en snor i håndskubberen, så den ene kunne trække som en lille hest, og ham som løb bagved kunne nøjes med at styre - og sagt uden hverken bitterhed eller triumf: Lige der blev vores fremtid bestemt - som dem der enten skulle leve et liv som trækdyr for andre eller som den naturligste ting i verden lærte at svinge pisken over deres medmennesker.

Nå, men sådan drønede vi altså rundt og rundt, indtil plænen var klippet og klar - såvidt jeg husker skiftedes vi ret pænt til at være hest og kusk, og bagefter fik vi gule sodavand. De skrig-gule med kunstig smag af ananas var klart bedst!

Fin-klipper

Håndskubberen virker på den måde, at hjulene driver en cylinder med skråtstillede knive rundt - de kører imod en fast kniv et par centimeter over jorden, og hele herligheden virker således som en stor roterende saks, som ikke slår græsset, men netop klipper det ligeså fint og elegant.

I princippet holder cylinderklipperen sig selv skarp, men i virkeligheden er det som med en saks: Med tiden og i takt med, at man får klippet i lidt pigtråd og sand, bliver den sløv - så strammer man kniven lidt til, men så bliver den tung og træg at skubbe - og så ryger den på pension, og man køber en motorklipper.

Eller også får man den slebet, så den atter kører fint og let - og her er så det store spørgsmål: Kan man selv slibe sin cylinderklipper?

For mig personligt har det altid været lidt af et mysterium, men så er det bare godt, at Poul Øregaard fra Risskov og Elmer Østergaard fra Brønderslev kan træde til med deres ekspertice udi det mekaniske - Poul skriver blandt andet:

Annonce

Ka' godt selv

"At slibe en håndskubber - jamen, det gør den selv! Hen ad vejen skal den have justeret skæret (bundskinnen), men til sidst bliver cylinderplæneklipperen træg at skubbe, fordi slidfladerne på bundskinne og cylinder/rotor bliver for brede og friktionen for stor. Så nu må du slibeforkanten af bundskinnen og bagsiden af cylinderens knive, så slidsporet bliver smalt."

Elmer er detaljernes mand og forklarer proceduren således:

"Underkniven afmonteres og rengøres. Er den meget bølget kan det være nødvendigt at udskifte dette stykke stål. Er den kun lidt bølget sliber man forkanten, indtil der fremstår en ren og jævn kant. Der må gerne slibes på skrå mod undersiden så den ligner skæret på en saks.

Overkniven (uden slør i lejerne) slibes nu siddende i maskinen. Den slibes skråt tilbage (modsat underkniven) men kun så meget at der står en kant på en halv til en hel millimeter tilbage ved forkanten. Slib væk fra forkanten, så du ikke risikerer at slibe ud over skær-siden. Alt renses, justerskruer smøres, og nu kommer fidusen: Når maskinen er samlet og smurt, lægges kniven til - kun så meget at den kan klemme, men ikke klippe et stykke avispapir. Har du gjort det hele rigtigt, vil der ofte i starten skulle justeres for den sliber faktisk sig selv på grund af det smalle stykke, du levnede af det gamle skær på overkniven. Husk: Lægges den for hårdt sammen, risikeres bølger på underkniv og dårlig klipning.

Til dette arbejde skal bruges lidt håndværktøj og en eenhånds vinkelsliber. En god fil kan også bruges og er måske lettere at styre.

Et godt råd: Vær tålmodig og hold øje."

Annonce

Kun på kanten

For den uindviede kan det jo være svært at forstå fagfolks forklaringer, så lad mig lige skære det ud i pap: Cylinderklipperen holder sig selv skarp ved at æggen (kanten) på de roterende knive gnider ganke let imod den faste kniv - spænder man dem for håndt sammen, øges friktionen og sliddet på især den faste kniv.

Ved slibning fjerner man som udgangspunkt ikke materiale fra selve æggen - man filer eller sliber derimod på siden af kniven, indtil æggen er tilpas tynd, hvorefter knivene så at sige slides i facon efter hinanden. I grove tilfælde hvor underkniven - den faste kniv - er slidt hul eller "i bølger", så den kun har pletvis kontakt til de roterende knive, kan man dog forsigtigt rette selve æggen op med en fil.

Tak for hjælpen til Poul og Elmer.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce