Annonce
Indland

Seks tegn: Yngre kvinder risikerer slagtilfælde

I 2006 blev sangerinden Sanne Salomonsen ramt af en blodprop i hjernen. Hun var på det tidspunkt 51 år. Billedet her er fra Rock Under Broen i Middelfart i 2013.

Slagtilfælde rammer flere og flere yngre kvinder, selv om risikoen er størst oppe i alderen, men alligevel kender de færreste kvinder deres risiko.

Det skriver www.voksnekvinder.dk.

En nylig engelsk undersøgelse viste således at tre ud af fire kvinder ikke vidste at slagtilfælde var en af de største dræbere eller hvad risikofaktorerne var.

”Det er ekstremt bekymrende, at de fleste kvinder ikke engang har slagtilfælde inde på radaren. Vi ved, at kvinders risiko øges signifikant i takt med at de bliver ældre, og at en ud af fem kvinder vil få et slagtilfælde i løbet af livet,” siger direktør ved Stroke Association Nikki Hill.

Hun mener at kvinder i alle aldre bør være mere opmærksomme og bedre informerede om hvad de kan gøre for at begrænse deres egen risiko.

Annonce

Kvinder og rygning

”Enkle livsstilsændringer, som f.eks. at holde blodtrykket under kontrol, træne regelmæssigt og at stoppe med at ryge, kan begrænse kvinders risiko signifikant,” siger hun.

Kvinder har en større risiko for slagtilfælde end mænd, hvis de ryger.

En analyse af tidligere undersøgelser viser, at kvindelige rygeres risiko er 17 procent højere end mænds.

"Rygning og forhøjet blodtryk er de mest almindelige risikofaktorer, men slagtilfælde kan påvirke alle på alle alderstrin. Der er andre risikofaktorer for slagtilfælde, som er særligt vigtige for kvinder under 55," siger dr. Steven J. Kittner. Han er direktør for Maryland Stroke Center på University of Maryland School of Medicine i Baltimore, USA.

Seks risikofaktorer

Her er seks risikofaktorer, som kan medføre en forhøjet risiko for slagtilfælde hos også yngre kvinder.

Migræne

Nyere forskning viser, at kvinder, der lider af migræne med aura (synsforstyrrelser som blinkende prikker eller blinde pletter) kan være op til 10 gange mere tilbøjelige til at få et slagtilfælde, afhængigt af andre risikofaktorer.

P-piller

Lav-østrogen p-piller kan medføre, at kvinder har en dobbelt så stor risiko for at blive ramt af et slagtilfælde end kvinder, der ikke tager dem - og risikoen kan stige, hvis andre risikofaktorer er til stede.

Læs også: 10 tegn på at din partner har fået et slagtilfælde

Svangerskabsforgiftning

Kvinder, der tidligere har haft præeklampsi eller eklampsi har en øget risiko for forhøjet blodtryk og dermed slagtilfælde helt op til 30 år efter at de har født.

Depression

En australsk undersøgelse af over 10.000 kvinder mellem 47 og 52 år viser, at deprimerede kvinder har en dobbelt så stor risiko for slagtilfælde, selv efter at forskerne havde taget højde for andre risikofaktorer.

Læs også: 12 forbudte vaner, hvis du vil sove godt

Søvnapnø

Urolig søvn grundet søvnapnø har vist sig at øge risikoen for slagtilfælde.

Oftest betragtes søvnapnø som en mandesygdom, men man mener at kvinders risiko er undervurderet og -diagnosticeret.

Eksperter mener, at kvinder har 33-50 procents risiko for søvnapnø i forhold til mænd. Til gengæld medfører søvnapnø en tre gange så stor risiko for slagtilfælde hos kvinder.

Læs også: 11 madråd, der hindrer slagtilfælde

Aborter

Flere undersøgelser har vist at kvinder, der har fået mere end én abort kan have en højere risiko for blodpropper, som kan øge deres risiko for et slagtilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce