Annonce
Indland

Seks tegn på at du har jernmangel

Lider du af jernmangel?

Du går måske rundt med skjulte symptomer på jernmangel.
Det er nemlig en af de mest almindelige mangeltilstande, men symptomerne kender du måske ikke.

Jern er vigtigt for din evne til at hjælpe de røde blodceller med at sende ilt ud i kroppen. Og med for lidt jern påvirkes kroppen, blandt andet kan du få blodmangel.

Her kan du se nogle symptomer på, at du lider af jernmangel. Har du mistanke om, at du mangler jern, skal du gå til lægen og få foretaget en blodprøve, der måler dine tal. Problemet kan let løses.

Annonce

Du mister pusten

Hvis du føler, at du mangler luft uanset, hvor dybt du trækker vejret, så kan det måske være på grund af jernmangel. Og hvis du opdager, at du bliver forpustet ved at gøre ting, du normalt gør let, som for eksempel at gå på trapper eller at løbe den normale strækning på løbebåndet, så kan det være på grund af manglende jern i blodet. Men der kan også være andre årsager, som for eksempel KOL, så tal med lægen.

Annonce

Du er bleg

Der er en grund til, at man ofte forbinder det at være bleg med at se syg ud. Hæmoglobin giver blodet sin røde farve – og din hud sin rosa glød. Det betyder, at du bliver bleg, når der er for lave niveauer af proteinet i din krop. Det er rimeligt nemt at spotte, hvis du er mere bleg, end du plejer at være, men du kan også tjekke, om indersiden af dine læber, dine gummer og indersiden af dine øjenlåg er mindre røde end de plejer at være. Så er der måske tale om jernmangel.

Annonce

Du er udmattet

Det mest almindelige tegn på jernmangel kan også være det sværeste at opdage, nemlig træthed. Hvornår er man for træt? Hvornår er det bare en normal reaktion på et travlt liv?

”Mange kvinder har travle liv og føler sig trætte,” siger Nancy Berliner, doktor og medforfatter på Blood, der er et tidsskrift udgivet af American Society of Hematology.

Læs også: Dit spyt kan være årsagen til din overvægt

Hun mener, at mange kvinder bare lever med, at de er trætte. Men jernmangel betyder, at der kommer mindre ilt ud i kroppen, og det giver mindre energi. Hvis det er normalt, at du er træt samtidig med, at du føler dig svag, irritabel og ude af stand til at holde fokus, så kan jernmangel være en årsag.

Annonce

Dit stofskifte halter

Hvis du har jernmangel, nedsættes skjoldbruskirtlens funktioner og begrænser dens funktion på stofskiftet. Ifølge det amerikanske National Academy of Hypothyroidism er en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel ofte overset. Seks ud af 10, der lider af den tilstand, ved det ikke. Så hvis du oplever, at du har lav energi, tager på eller måske har en lav kropstemperatur, så tal med din læge.

Annonce

Du har hjertebanken

Et hjerte, der er på overarbejde, kan give symptomer som ujævne hjerteslag, mislyde, forstørrelse af hjertet og endda hjertesvigt. Men der er ikke grund til panik. Før tingene bliver så alvorlige, skal du sikkert have lidt af jernmangel og blodmangel i lang tid.

Læs også: Jernmangel øger risikoen for slagtilfælde

Det antyder en gennemgang af hjerteproblemer og jern- og blodmangel, som er foretaget af Texas Heart Institute Journal. Men hvis du har hjerteproblemer, er det vigtigt, at du får tjekket dit jernniveau, da for lidt jern kan gøre problemerne værre.

Annonce

Du har rastløse ben

Nogle mennesker lider af det, der hedder ’restless legs syndrome’. Det betyder, at du simpelthen ikke kan holde benene i ro – heller ikke når du slapper af eller sover. Det kan være en meget ubehagelig og anstrengende tilstand.

Læs også: 9 tips til hurtigt at sænke kolesteroltallet

Omkring 15 procent af dem, der lider af syndromet, har ifølge Johns Hopkins Medicine, Maryland, jernmangel. Og jernmangel gør symptomerne værre, hvis man har sygdommen i forvejen.

Artiklen bringes i samarbejde med www.voksnekvinder.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce