Annonce
Middelfart

Seks kvinder står frem: - Jobcentret gør vores situation værre

De seks kvinder, som har valgt at fortælle deres historie med jobcentret i Middelfart Kommune. Forrest fra venstre er det Lene Mossing, Britta Bay Petersen, Heidi Nowakowski, Susanne Ølholm og bagest Lone Nielsen og Michelle Boddum Eskildsen. Der var enkelte flere til stede, hvor mødet blev holdt, og endnu flere i samme situation, som ikke mødte op, fordi præmissen var, at de skulle i avisen. Foto: Henrik Larsen

Vi er i forvejen ramt af sygdom, og jobcentret gør situationen endnu værre, selv om hensigten er at hjælpe. Seks kvinder har valgt at fortælle deres historie i håbet om, at kulturen på Middelfart Jobcenter ændres.

Nordvestfyn: De har ikke på den måde før krænget sig ud.

I bund og grund har de heller ikke lyst til seancen, der finder sted uden for Middelfart. På den anden side oplever de, at jobcentret i Middelfart Kommune behandler dem så inhumant og nogle gange i strid med loven, at de ikke kan se anden mulig udvej end at udsende et offentligt nødblus. Vedvidende, at Gud og hvermand dermed også får adgang til en privatsfære, de helst ønsker at holde for sig selv.

Til stede er også to partsrepræsentanter, der til sammen repræsenterer otte andre sager. Under interviewet bliver der grædt, råbt og holdt tiltrængte pauser. Kvinderne fortæller efter et mentalt tilløb, hvor de har forholdt sig til bekymringen for, at jobcentret vil straffe dem for at træde frem.

De er ikke alene

Facebook-gruppen Anstændig syg i Middelfart Kommune tæller for øjeblikket godt 120 medlemmer. Det er herigennem, at de seks kvinder har mødt hinanden.Fælles er, at de ikke føler sig anstændigt behandlet af jobcentret i Middelfart Kommune.

29 ud af 10.000 borgere i Middelfart Kommune fik ifølge Ankestyrelsen tildelt førtidspension sidste år. Det placerer kommunen i den øverste halvdel af de kommune, som tildeler flest syge borgere førtidspension. Og cirka en tredjedel af de, som får førtidspension, ryger direkte uden om ressourceforløb, fordi det er åbenbart, at de ikke kan arbejde.

I forhold til andre kommuner bruger Middelfart Kommune forholdsvist mange penge på driften af jobcentret. Der er afsat 41 millioner kroner til jobcentret, hvilket er 1079 kroner pr. indbygger og 279 kroner mere end landsgennemsnittet.

Stationær situation

Dette er et koncentrat af hvad, seks af hinanden uafhængige kvinder har af erfaringer med jobcentret i Middelfart Kommune. Der er ikke plads til alles fortællinger.

Fællesnævnere er, at de oplever, og flere af dem har papir på det, at de helbredsmæssigt har fået det dårligere af i årevis at få afprøvet deres erhvervsevner. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har indskærpet i relation til loven, at ingen syge borgere må sendes i ressourceforløb, der forværrer ens sygdom.

De fortæller, at jobcentret ser stort på lægefaglige vurderinger. Fra læger og andre eksperter har de dokumentation for, at deres helbredssituation er stationær. Flere har oplevet, at jobcentret spørger til muligheden for, at de i et vist omfang kommer af med deres børn for på den måde at få mere luft til at arbejde. De mener, at jobcentret manipulerer også i den forstand, at de ikke kan genkende, hvad der føres til referat i forhold til, hvad der er sagt på møder.

Annonce

Job med vatrondeller

Blandt kvinderne er Lone Nielsen, der lider af en sjælden kronisk lidelse, hvor hals- og nakkemuskler trækker sig ufrivilligt sammen. Hun har været i systemet i over fem år, og hendes sygdom bliver værre. Ifølge en udtalelse fra en læge, så er hendes arbejdsevne ophævet, og der er ingen behandlingsmuligheder. Hun har været gennem seks praktikforløb.

Da hun praktisk ikke kan løfte noget, foreslog jobcentret, at hun kom i praktik i en dagligvarebutik med det formål at sætte vatrondeller på plads. Hendes bevægelses-radius er begrænset. Jobcentret, der fastholder, at hun i et vist omfang kan arbejde, spurgte, om der ikke lå virksomheder tæt på hende.

- Jeg svarede, at der lå en slagter, hvorefter der i referatet kom til at stå, at jeg gerne ville i praktik hos en slagter, siger hun.

En kommende praktik er sat til seks timer ugentligt, fordelt over to dage. Lovgivningen siger, at skal man have et ressourceforløb, så skal der peges på indsatser, som med rimelig sandsynlighed peger i retning af en form for selvforsørgelse. Det vil sige fuldtidsjob, fleksjob eller uddannelse.

Annonce

Så stort på ekspertudsagn

Susanne Ølholm har gennem mange år været socialpædagog. I dag har Arbejdsskadestyrelsen anerkendt, at hun har den stationære posttraumatisk stress. Til et møde i rehabiliteringsteamet, der havde til hensigt at hjælpe hende, oplevede Susanne Ølholm, at hun blev sendt yderligere til tælling.

- Jeg troede, at jeg skulle indstilles til fleksjob på fem-seks timer om ugen. I stedet blev jeg idømt et ressourceforløb på op til fem år. De fejede alt af bordet i løbet af 20 minutter. Speciallægeerklæringer fra psykiatere og fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på OUH.

- Jeg oplever, at Jobcentret er fyldt med løgn og fordrejer de ting, man siger, og det vil jeg gerne citeres for. Hvis man tror på, hvad de skriver i deres referater, må man få den tanke, at min sygdom er noget, jeg har drømt.

42-årige Britta Bay Petersen fortæller, at hun har oplevet, at jobcentret i strid med lovgivningen, har spurgt, om det ville hjælpe på hendes situation, hvis hendes kronisk syge søn ikke boede hos hende.

- Jeg blev meget rystet over deres forslag. De har også en gang spurgt, om jeg ikke skulle have en kæreste.

Annonce

Ligger vågen om natten

Britta Bay Petersen er blevet opereret fem gange i sine arme, hun har været syg i otte år og hendes situation er stationær. For øjeblikket er hun i arbejdsprøvning tre timer en gang om ugen.

- Det kan jeg stort set ikke. Jeg ligger vågen om natten, inden jeg skal afsted, og når jeg kører hjem igen, så er jeg helt smadret. Det bedste ville være, at de tog hensyn til mine skånehensyn.

Er du blevet bedre i stand til at arbejde nu i forhold til for otte år siden?

- Nej, det er blevet værre. Også fordi, at arbejdsprøvningerne ikke har matchet mine skånehensyn. Jeg er endt med at få både stress, angst og depression. Både min læge og psykolog har bekræftet mig i, at det i høj grad er udløst af den måde, jobcentret har behandlet mig på.

Først sidste år kom Britta Bay Petersen ind i et ressourceforløb. Forud var, fortæller hun, gået et langt forløb, hvor hun var på kontanthjælp, selv om hun ikke var i stand til at arbejde seks timer om ugen.

Annonce

Advarsel fra psykolog

Heidi Nowokowski har posttraumatisk stress med depression som tillægsdiagnose efter i mange år have arbejdet som social- og sundhedsassistent med fokus på rehabilitering af unge mennesker.

- Jeg har dokumenteret alt, og der har været en masse episoder, hvor det, man har arbejdet på, er blevet lavet om. Generelt har jobcentret ikke overholdt de aftaler, som endda er blevet ført til referat. Jeg er overbevist om, jeg havde haft det bedre i dag, hvis jobcentret havde lyttet til mig. Jobcentrets egen psykolog skrev et såkaldt bekymringsnotat og en veninde en email, hvor de advarede jobcentret om, at jeg havde det så skidt, at jeg ikke kunne opfylde deres krav, siger Heidi Nowokowski.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne

Fynske dødsfald

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Annonce