Annonce
Rejser

Seks herregårde, der er værd at besøge

Tranekær Slot. Foto: Vibeke Volder
Der er meget mere end et overdådigt indre at komme efter hos landets 730 danske herregårde. De historiske gårde har præget landskabet gennem århundreder.

Selv om det er en privatejet herregårdsskov, har man som privatperson adgang til skovene fra klokken 6 om morgenen til solnedgang, hvis skoven er større end fem hektar. Er skoven mindre end fem hektar, må ejeren lukke den for offentligheden. Man må færdes til fods og på cykel, men kun på skovveje og stier. Besøgende i skoven må ikke slå sig ned nærmere end 150 meter fra bygninger.

Besøgende skal i øvrigt være opmærksomme på, at der kan begrænses adgang til private skove på dage, hvor der holdes jagt, og på områder med intensivt skovarbejde.

Britta Andersen er direktør på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum på Djursland, og hun giver tips til seks herregårde, der omkranses af natur og landskaber, der er værd at besøge.

Tranekær Slot bliver til et aktieselskab. Mette Ahlefeldt-Laurvig og Christian Ahlefeldt-Laurvig bliver boende på slottet. Christian Ahlefeldt-Laurvig bliver direktør for det nye foretagende. Foto: Katrine Becher Damkjærjfm-solo

1 Tranekær Slot, Langeland

- På Tranekær Slot har de et fantastisk kulturmiljø. Hovedbygningen har fået sit udseende efter en ombygning 1859, men der har været nogen på stedet helt tilbage til 1100-1200-tallet. Der ligger en stor "land art"-park, Tranekær International Center for Kunst og Natur, som er et fantastisk smukt sted, hvor jeg har gået ture flere gange med mine børn.

Annonce

2 Bregentved Gods, Haslev

- Det er et af landets største godser, og de er ret private anlagt og generelt ikke interesserede i, at gæster kommer ind i hovedbygningen. Til gengæld har de masser af skovdrift, og der må være mulighed for private at færdes i den skov, hvis man ellers overholder reglerne for offentlig adgang til privat skov.

Bregentved Gods. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Annonce

3 Frijsenborg, Hammel

- Her har du nogle af landets største jordbesiddere, og de er vant til, at folk går ture i deres skove. Udefra er Frijsenborg en fantastisk bygning, der blev bygget om i 1800-tallet, men har en middelalderlig kerne.

Frijsenborg Slot. Foto: Historiske Huse
Annonce

4 Glorup Gods, Ørbæk

- Glorup på Fyn er et must at se. Udenfor har de en høj herlighedsværdi, som man kan nyde. Kan man ellers komme til at se hovedbygnigen, er det en fantastisk 1700-talsbygning. Den er meget flot.

Glorup Gods. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

5 Gammel Estrup, Auning

- Jeg skal selvfølgelig nævne Gammel Estrup, hvor man meget gerne må gå i vores have og skoven. Og når vi ellers åbner igen, kan man komme ind mod billet, mens børn under 18 kommer gratis ind.

Gammel Estrup. Arkivfoto
Annonce

6 Schackenborg Slot, Tønder

- De har den meget fine Slotsgade, som man kan opleve i Møgeltønder. Schackenborg har også en fantastisk park, og efter prins Joakim og prinsesse Marie flyttede ud i 2014, har der været en fond, der har drevet slottet, så man kunne besøge slottet og haven til en masse arrangementer. Men da de lige er flyttet tilbage til Schackenborg, må vi se, om de offentlige arrangementer fortsætter.

Schackenborg. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Kære Poul-Erik Svendsen, vil du kæmpe for at bevare vores landsbyordninger?

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Annonce