Annonce
Fyn

Seks gode råd: Sådan kan du undgå den smitsomme kighoste

Lægerne på blandt andet OUH har travlt med at behandle patienter med kighoste. Du kan selv gøre en del for at undgå den meget smitsomme sygdom. Blandt andet grundig håndvask. Arkivfoto: Timo Battefeld
Kighoste hærger i ekstrem grad Fyn for øjeblikket. Her kan du låse råd til, hvordan du kan undgå sygdommen, der potentielt kan være livsfarlig for helt små børn.

Det er svært at beskytte sig mod den meget smitsomme kighoste, der især florerer på Fyn for øjeblikket. Eksperterne Anja Poulsen, Rigshospitalet, Peter Henrik Andersen, Statens Serum Institut, kommer med bud på hvordan børn og voksne undgår at smitte hinanden.

Annonce

1) Obs på snot og hoste

Symptomerne på kighoste kan forveksles med en almindelig omgang snue de første par dage efter smitten. Derfor er det værd at tage sig sine forholdsregler - også selvom børnene kun viser få tegn på sygdommen.

2) God håndhygiejne

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at en god håndhygiejne er alfa omega, når det gælder om at holde sygdomme på afstand.

3) Host i ærmet

Hoste er en stor kilde til smitte. Lær børn og andre at de skal hoste i ærmet.

4) Godt indeklima

Det er en god ide at lufte ud i ny og næ.

5) Tjek op på vaccinationer

Det kan være en god idé at at tjekke sine børns vaccinationsstatus. Der stadig er en lille risiko for at blive syg, selvom man har vaccinen, men så er sygdomsforløbet trods alt meget mildere.

6) Send barnet til læge

Hvis der er mistanke om kighoste, skal man søge læge til enten sit barn eller sig selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce