Annonce
Debat

Seks forslag til at tale om kulturforskelle med børn

Camilla Kaj Paulsen

Integration: 500 børn. Så mange vil regeringen tvinge i institutioner, for at 'integrere' dem i det danske samfund. I Gyldendals store danske står der bl.a. ved gensidig integration: skal flertalsbefolkningen og de etniske minoriteter gensidigt påvirke hinanden, uden at de etniske minoriteters kultur helt forsvinder.

Det harmonerer som sådan fint sammen med, at regeringen vil lære børnene om demokrati, hvilket indebærer at vi alle er lige meget værd.

Men er børnene det? Er de lige meget værd, når man i de fleste institutioner kan farve med en tusch der kaldes hudfarvet, som har de hvides hudfarve? Fejrer kristne højtider? Og man i nogle kommuner endda kræver, at der bliver serveret svinekød. Det er hverken lige eller gensidigt.

Og når de ovenikøbet er blevet tvunget til at være der, er det diskrimination.

Så ligger opgaven hos os, og den er vigtig. Erin N. Winkler, som er professor på Universitetet i Winconsin-Milwaukee påviser, at når børn er et halvt år kan de kende forskel på hudfarver, og fra de er 3 år, begynder de at bruge etnicitet til at inkludere og ekskludere andre i deres lege. Her er 6 forslag baseret på Winklers forskning til, hvordan man giver sit barn en anti-racistisk opdragelse.

1) Bliv komfortabel med at tale om kultur og diskrimination. Hvis man ikke kan tale med andre mennesker om det, kan man heller ikke tale med sin 4-årige om det.

2) Stil spørgsmål, hvis dit barn siger noget forudindtaget om etnicitet/kultur, så du forstår, om det er fordomme i samfundet, der får barnet til at sige som det gør.

3) Spørg derpå dit barn om det er fair, for det går børn meget op i. Og de kan godt se mønstre i samfundet og tale om retfærdighed.

4) Vær rollemodel. Børn tror på hvad man gør, ikke hvad man siger. Hav venner med forskellig etnicitet. Og sig tydeligt fra over for etniske stereotyper.

5) Nuancer samtalen og vær ikke bange for at sige, der er noget du ikke ved. Det skaber en respektfuld og eftertænksom måde at tale om de her emner på og vend så tilbage når du har researchet.

6) Giv børn følelsen af, at de kan skabe forandring. Fortæl dem, at der altid har været nogen, der kæmper imod. Og vis dem, at de selv kan gøre en forskel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce